Borgmester: Vi bygger jo ikke fabrikshaller til børn
Børne- og ungdomsborgmester i København Pia Allerslev (V) siger, at det ikke handler om ideologi, når man vil lægge fritidshjem sammen i København til store enheder. - Det handler om, at verden har ændret sig, siger hun. Scanpix, arkiv: Nikolai Linares
Voldsomme forældreprotester har rejst sig i København, fordi politikerne vil lave om på fritidshjemmene og lukke nogle. Vi gør det for børnenes skyld, siger Børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev (V).

Et bredt politisk flertal vil ændre fritidstilbuddene i København, så der kommer færre og større fritidshjem. Men forældrene er rasende over udsigten til, at deres barns trygge rammer, skal ændres fundamentalt. De vil have, at politikerne "holder snitterne fra fritterne.”

Børne- og ungdomsborgmester i København Pia Allerslev (V) forstår godt, det vækker følelser, når man piller ved folks børns hverdag.

-Jeg kan sagtens forstå det, for tilfredsheden med fritidstilbuddene er meget høj i København. Meningen med stormødet i går og med høringen er, at forklare forældrene, at gør vi ikke noget, så vil fritidstilbuddene blive forværret og langsomt blive udsultet, siger borgmesteren.

Én leder, flere fritidshjem

Folkeskolereformen har betydet, at børnene er færre timer i fritidstilbud, fordi de har lange skoledage. Den kortere åbningstid betyder, at de mange små fritidshjem ikke er økonomisk bæredygtige på længere sigt.

Så det handler altså om penge. Men økonomi er én ting, følelser noget andet.

Frygten hos forældrene går især på, at deres børn skal sluses ind i kæmpestore ensrettede “børnefabrikker.” Til det siger Pia Allerslev:

-Vi skal jo ikke bygge store fabrikshaller ved siden af skolerne. Flere steder kan man gøre det sådan, at der er ét fritidshjem tæt ved skolen, som måske så har en eller to satelitter, men den samme leder. Nogle af de små fritidshjem vil altså godt kunne bestå. Men selvfølgelig vil der være steder, der lukker, siger borgmesteren.

Pia Allerslev vil ikke sætte tal på, men siger:

-Det er i hvert fald ikke 50 fritidshjem, der lukker. Så meget kan jeg sige.

Løsninger for de svageste børn

Et andet argument mod at skabe større enheder, hvor man for eksempel også udnytter skolens lokaler, er, at den vigtige tryghed for de svageste børn fordufter.

Pia Allerslev anerkender bekymringen, siger hun.

-Det er fint, at man stiller spørgsmålstegn ved, om vi har tænkt på det. Og det har vi. Det kan eventuelt løses ved, at man skaber særlige områder til de her børn på den enkelte institution. Jeg forstår forældrene så langt, at det er noget, vi er nødt til at se på. Jeg tror på, vi kan finde løsninger, der ikke går ud over de svageste børn, siger hun.

Bliver ked af det

Pia Allerslev har også lyttet til bekymringen for, at mangfoldigheden forsvinder, hvis man samler helt op mod 500 børn på én institution. Men det gør hende lidt sur, når forældre per automatik mener, at stort er dårligt.

-Jeg bliver ked af det, når forældre er skeptiske over for de store steder. Det er lidt en hån mod dem, der har børn i store institutioner Vi har både små og store, der fungerer fantastisk. Og vi vil forsøge at finde gode lokale løsninger. For selvfølgelig skal vi ikke have pølsefabrikker. Der skal være plads til forskellighed.

En V-borgmester med en fiks idé

Selv har Pia Allerslev sine børn på en privatskole.

-Men min datter går på en kommunal klub, så mine børn bliver også påvirket af det her. Men det vigtige er, at de går et sted, hvor de har lyst til at være, og hvor der er dygtige voksne. Og det kræver både økonomi og volumen.

Det sidste kommer kun, hvis man laver de gennemgribende ændringer, mener Pia Allerslev.

-Det her handler ikke om ideologi. Det handler ikke om, at en eller anden V-borgmester har fået en fiks idé kort tid efter, hun har sat sig i stolen. Det handler om, at verden har ændret sig, og det er vi nødt til at reagere på som politikere.

"Snitterne fra fritterne!

 

Politikerne i Københavns Kommune vil fysisk nedlægge flere fritidshjem i kommunen og skabe større enheder

Baggrunden er, at folkeskolereformen har forkortet den tid, børnene er i fritidstilbud, og skal det være økonomisk bæredygtigt, må man samle flere af institutionerne og nedlægge nogle

Der er voldsomme forældreprotester mod forslaget, der lige nu er ude til høring. Et bredt politisk flertal bakker op.