Bankerne: Vi har betalt rigeligt

En skat på bankernes lønudgifter er bedre end en skat på aktiehandler, men danske banker har generelt betalt rigeligt, mener Finansrådet.
En aktivitetsskat vil gøre det dyrere for bankerne at udlåne penge, og så har det en negativ effekt for samfundets vækstmuligheder, lyder det fra finansrådet.
En aktivitetsskat vil gøre det dyrere for bankerne at udlåne penge, og så har det en negativ effekt for samfundets vækstmuligheder, lyder det fra finansrådet. Foto: Colourbox

En skat er en skat, uanset om man beskatter driften eller aktiehandlen.

Det mener Finansrådet, der repræsenterer de danske banker.

Her påpeger man desuden, at danske banker har betalt rimeligt til den danske statskasse efter finanskrakket.

"Vi har betalt for Bankpakke 1 og 2, plus at vi har betal lønsumsafgift. Så hvis der er EU-skat på vej, bør der ske en justering af de nationale betalinger," siger underdirektør i Finansrådet, Søren Gade, til Newspaq.

Liberal Alliance er af samme holdning.

"Man kan da godt diskutere, hvilken type skat der er mindst skadelig og koster færrest arbejdspladser. Men det ville bedre bedre helt at lade være med at opfinde nye skatter!," udtaler skatteordfører Ole Birk Olesen i en pressemeddelelse.

Reaktionerne kommer, fordi økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) foreslår et alternativ til Tobin-skatten, hvor man beskatter aktiehandlen, med en skat på bankdrift kaldet en europæisk finansiel aktivitetsskat (FAT).

Ved en sådan skat skubber man ikke arbejdspladser og vækst ud af EU, vurderer ministeren, men der tager hun fejl, understreger Finansrådet.

Men uanset hvilken type af de to bankskatter der gennemføres, vil konsekvensen være, at det koster samfundet arbejdspladser, lyder det fra banksektoren.

"Begge skatter har en aktivitetsbegrænsende effekt på økonomien. Så hvis det er, man gerne vil have vækst i den europæiske økonomi, skal man nok ikke pålægge sektoren en skat i form af en bankskat eller på finansielle transaktioner," lyder det fra Søren Gade.

Ifølge Finansrådet vil Tobin-skatten give dårligere vilkår for virksomheder, når de fastsætte prisen på værdipapirer og aktier, hvilket gør det dyre for virksomhederne at skaffe kapital.

"En aktivitetsskat vil gøre det dyrere for bankerne at udlåne penge, og så har det samme negative effekt. Mange virksomheder er jo bygget op på, at bankerne kan tilføre kredit til dem. Og hvis det bliver vanskeligere, har det negativ effekt på beskæftigelsen," siger underdirektøren.

Hvilken der skulle have den største negative effekt, kan Søren Gade endnu ikke vurdere, men han påpeger dog, at Tobin-skatten er nemmere for bankerne at omgå.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.