Arbejdsulykker suger formue ud af byggeriet
Mindre arbejdsulykker koster byggebranchen det hvide ud af øjnene. Foto: Colourbox
Mindre arbejdsulykker som en brækket finger eller en forstrækning koster kassen for den danske byggebranche. Den taber 19 milliarder årligt.

Brækkede fingre, forstuvninger og forstrækninger koster hvert år byggebranchen et kæmpe beløb i tabt arbejdsfortjeneste.

Helt præcist omkring 19 milliarder.

Det viser en ny undersøgelse fra Bygge-, Anlægs- og Trækartellet (BAT), skriver Politiken.

"Som samfund spilder vi en helvedes masse penge, hver gang nogen kommer til skade. Og så er der masser af lidelse forbundet med ulykker. Det kan den, som kommer til skade, mærke i mange år fremover, og så er det i mange tilfælde slet ikke nødvendigt, at ulykken sker, hvis man havde tænkt sig lidt om og fulgt sikkerhedsforanstaltningerne," siger Jørn Erik Nielsen, der er formand for BAT's miljøudvalg.

Der er flere årsager på det massive økonomiske tab fra selv helt små skader.

Arbejderen, der har været uheldig, kan ikke arbejde mere på dagen, kollegerne stopper op i dagens dont og kigger med på ulykken, ambulance skal måske tilkaldes og en ekstra kollega skal eventuelt med på skadestuen.

Hvis skaden er lidt større, skal den ramte have fuld løn i de første 14 dage, på trods af fravær, og der skal suppleres med sygedagpenge - samtidigt med, at den skadede ikke kan arbejde, og der dermed må kaldes andre ind, eller arbejdes mindre.

BAT-kartellet har undersøgt seks typer af typiske arbejdsulykker. Den gennemsnitlige omkostning for disse mindre ulykker er på 35.460 kroner. Der er omtrent 9.000 arbejdsulykker i landet hvert år.

Kilde: Politiken