Arbejdsgivere: Trepart er ikke et mål
Bare der er indflydelse, så er måden det sker på ikke så vigtig, lyder det fra DA, om debatten om trepartsforhandlingerne. Foto: Colourbox
Trepartsforhandlinger er ikke vigtige for Dansk Arbejdsgiverforening, hvis parterne blot bliver inddraget.

Det er ikke afgørende for Dansk Arbejdsgiverforening, at det danske arbejdsmarked reguleres gennem trepartsforhandlinger. Det vigtige er, at parterne inddrages, og at de reformer, der gennemføres, er de rigtige.

Sådan lyder meldingen, siden Venstres tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen mandag slog fast i Information, at der ikke kommer trepartsforhandlinger, hvis Venstre får magten. Hjort mener, at fagbevægelsen er for svag til at kunne indgå en aftale.

- Trepart er et af mange værktøjer, en regering kan bruge for at sikre mindst 90 mandaters opbakning bag politiske reformer, oplyser underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening, Steen Müntzberg, i en skriftlig kommentar til Ritzau.

- Trepart er altså et middel og ikke et mål i sig selv. For os drejer det sig ikke om, hvordan vi bliver inddraget, men om at de reformer, der bliver gennemført, er de rigtige, skriver han.

Mens Venstre er parat til at er lægge trepartsforhandlingerne døde, så er hverken arbejdstagere eller Socialdemokraterne med på tanken.

Men de forskellige indgangsvinkler er ikke så afgørende for Dansk Arbejdsgiverforening. Her møder man op, hvis der bliver kaldt. Og hvis ikke, der bliver kaldt, så bliver man væk og forsøger at skaffe sig indflydelse ad anden vej.

- Vi har ingen kommentarer til, at Venstre og Socialdemokratiet bedømmer sandsynligheden forskelligt for, at det engang i fremtiden kan vise sig hensigtsmæssigt at forberede politiske reformer gennem trepartsdrøftelser, siger Steen Müntzberg

Trepartsforhandlingerne mellem regeringen, arbejdsgiverne og lønmodtagerne løb ud i sandet tidligere på sommeren.

Her forsøgte man at blive enige om en ny aftale for arbejdsmarkedet, men det faldt til jorden, da der ikke kunne skabes enighed om inddragelse af fri- og feriedage til at finansiere en aftale.