Arbejdsgivere til SOSU'er i dårlig form: I skal træne for at kunne klare jobbet
- Nogle af dem, der i dag vælger at søge ind i ældreplejen, er ikke helbredsmæssigt på 100 procent, når de starter, siger Jacob Bundsgaard, formand for Kommunernes Landsforening. (Foto: Foto: Henning Bagger / Scanpix )
Det er nødvendigt at skærpe opmærksomheden om sosu-personalets fysiske form og hjælpe dem med motion og gode vaner, så de kan holde til jobbet i ældreplejen i flere år, mener formanden for Kommunernes Landsforening.

Sosu'er, der er i dårlig form, skal have hjælp til at komme i gang med motion.

Det er nødvendigt, hvis sosu'erne skal kunne holde til et fysisk krævende job i ældreplejen, mener formanden for Kommunernes Landsforening, Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard (S).

Både skoler og de kommunale arbejdsgivere skal holde øje med sosu'ernes fysiske formåen, mener han. 

- Nogle af dem, der i dag vælger at søge ind i ældreplejen, er ikke helbredsmæssigt på 100 procent, når de starter. Og så kan det godt blive svært at holde til arbejdet, hvis de ikke løbende får dyrket motion og trænet deres muskler til de løft, de skal tage på jobbet, siger Jacob Bundsgaard.

Forskellige teknologiske hjælpemidler vil kunne afhjælpe nogle af generne ved det fysisk krævende job, men ikke alt, og derfor er træningen afgørende, pointerer KL-formanden.

- Det handler også om grundlæggende at sikre nogle gode vaner, som gør, at man får et bedre liv og kan holde til sit arbejde i længere tid, siger Jacob Bundsgaard.

Meldingen kommer på et tidspunkt, hvor tre ud af fire kommuner har problemer med at skaffe tilstrækkeligt med medarbejdere til at tage sig af de stigende antal ældre. I 2030 vil der være 170.000 flere ældre over 80 år. 

Samtidig med, at kommunerne forsøger at få flere til at søge ind på sosu-uddannelserne, dropper en markant del af eleverne ud. Frafaldet på sosu-uddannelserne er på 14 procent og dermed dobbelt så stort som på de øvrige erhvervsuddannelser. 

Kommunernes iver efter at få nye elever ind skal også ses i lyset af, at hele 30 procent af de nuværende sosu'er i dag er over 55 år.

Jacob Bundsgaard understreger, at han ikke forestiller sig, at sosu'erne skal til fysiske prøver som eksempelvis politielever, før de kan optages på uddannelsen.

 Jeg er ikke på jagt efter at lægge begrænsninger på, hvem der kan søge ind på uddannelserne. Vi har brug for alle, men det er et opmærksomhedspunkt, at der skal  arbejdes med fysikken, for det betyder noget for den enkelte i forhold til at løse opgaverne i hverdagen, siger Jacob Bundsgaard, der blandt andet har har hørt lærere berette om elever, der ikke er i god form.

For sosu'er med job i Københavns kommune er der indført en times obligatorisk træning i arbejdstiden hver uge. Målet er, at træningen skal mindske sygefravær og nedslidning. Erfaringerne herfra skal følges med stor interesse, mener KL-formanden.

Han fremhæver også, at brandmænd i deres overenskomst har aftalt, at de hver dag skal have mulighed for fysisk træning, og at arbejdspladsen skal stille faciliteter til rådighed.

- Hvis du skal være brandmand, kræver det en vis fysik. Lever du ikke op til de fysiske test, er man nødt til at drøfte, hvordan man kan komme til at lykkes. Det kræver også en vis fysik at løse opgaver i hjemmeplejen. Jeg taler ikke om at opstille krav, men bevidstheden om, at fysikken betyder noget, synes jeg er relevant, siger Jacob Bundsgaard. 

I sosu'ernes fagforbund FOA mener formand Mona Striib, at KL-formanden 'skyder en lille smule ved siden af.'

- Jeg har ikke mødt et eneste ungt menneske, hvor vi har været nødt til at sige, at din fysiske form er for dårlig til, at du kan starte på den her uddannelse. Og under uddannelsen bliver man opmærksom på ernæring, motion, sund livsstil og alt muligt andet, så jeg forstår ikke bekymringen, siger Mona Striib.

Hun giver sin støtte til træning på arbejdspladsen, når der er tale om aftaler mellem medarbejdere og arbejdsgivere. Men først og fremmest skal ledelsen have fokus på at skabe 'et fornuftigt arbejdsmiljø,' mener FOA-formanden. 

- Når man indretter plejecentre i den offentlige sektor, har man en en valgmulighed som arbejdsgiver. Man kan vælge at indrette arbejdspladsen, så man som medarbejder kan klare det fysisk at være der, siger Mona Striib.

via Listen To News