Administration 

Arbejdsgivere og fagbevægelse advarer: Erhvervsuddannelser risikerer at blive lokale hovsaløsninger

Fagbevægelse og arbejdsgiverorganisation er kritiske overfor undervisningsminister Merete Riisagers forslag om at give mere frihed til at oprette lokale erhvervsuddannelser. Åndssvagt forslag, siger Kim Simonsen. Et vildskud, siger underdirektør Tina Voldby. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix.)

Hvis undervisningsminister Merete Riisagers forslag om frihed til at oprette lokale erhvervsuddannelser gennemføres, risikerer unge at komme ud med ubrugelige discountuddannelser, lyder advarslen.

Både fagforbund og arbejdsgiverorganisationer er i oprør over, at regeringen vil gøre det muligt for erhvervsskoler at designe og udbyde deres egne erhvervsuddannelser.

Hvis regeringens forslag gennemføres, risikerer man at give de unge ubrugelige discountuddannelser samtidig med, at man skader erhvervslivets muligheder for at rekruttere dygtige faglærte, lyder advarslerne.

I Dansk El-forbund er forbundssekretær Benny Yssing bekymret.

- Vi risikerer, at nogle unge kommer ud med ubrugelige uddannelser, ligesom kvaliteten i uddannelserne undergraves. I et lille land som Danmark skal vi ikke have en Skive-elektriker, en Aalborg-elektriker og en helt tredje elektriker et andet sted i landet, siger han. 

Åndssvagt

I el-forbundet frygter man, at regeringens forslag kan betyde, at nyuddannede elektrikere eller andre faglærte med et svendebrev kan noget vidt forskelligt afhængigt af, hvor man er uddannet. Kort sagt at man undergraver de nationale kompetencer knyttet til hver enkelt erhvervsuddannelse.  

- Vi kan ende med lokale hovsa-løsninger, mener forbundssekretæren og tilføjer, at unge, der går i lære som smede, plastmagere og elektrikere, ikke kan være tjent med ikke at vide, hvilken kvalitet deres uddannelse har.   

Den bekymring deler forbundsformand i HK, Kim Simonsen. Han er også formand for Bestyrelserne i Danske Erhvervsskoler og Gymnasier og hælder forslaget ned ad brættet.

- Det er et åndssvagt forslag. Det er et kendetegn ved Danmark, at hvis du har en faglig uddannelse fra den ene ende af landet, kan den også bruges i den anden ende af landet. Det er helt afgørende at fastholde de faglige mål og kvaliteter for uddannelserne over hele landet, siger han.

Vildskud

I arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen TEKNIQ vender underdirektør Tina Voldby også tommelfingeren ned. 

- Efter vores opfattelse er det et vildskud af stort format. Hvis man begynder på det her show, hvor man lader det være op til hver enkelt skole at finde ud af, hvordan en elektrikeruddannelse eller hvilken som helst anden erhvervsuddannelse skal se ud, ender vi op med mange forskellige erhvervsuddannelser, og det vil helt sikkert gå ud over mobiliteten på arbejdsmarkedet, siger hun.

Forbundssekretær i Dansk EL-Forbund, Benny Yssing, fremhæver successen med den nye elektrikeruddannelse som et godt eksempel på styrken i det nuværende erhvervsuddannelsessystem. Ohms lov, der er enhver elektrikers grundlov, gælder alle steder, og derfor skal en elektriker kunne det samme i Frederikshavn, Skive og Aarhus. Det vil være skadeligt for både de unge og arbejdsmarkedet, hvis virksomheder kommer i tvivl om de nyudlærtes kompetencer, påpeger han. Foto: Claus Boesen, Dansk El-forbund.

Lige nu forhandles regeringens udspil hos undervisningsminister Merete Riisager (LA). Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar til kritikken, men hun ønsker ikke at udtale sig på grund af de igangværende forhandlinger. 

Socialdemokratiet er indædte modstandere af forslaget, noterer erhvervsuddannelsesordfører Mattias Tesfaye.

- En tømrer i Thisted skal være det samme som en tømrer i Odense. Jeg er derfor ikke tilhænger af, at de tekniske skoler selv kan opfinde uddannelser, siger han. 

Mattias Tesfaye fremhæver, at vi har et meget succesrigt uddannelsessystem i Danmark, der bygger på, at der er et arbejdsmarked til de nyudlærte. 

- Derfor skal vi værne om opbakningen og indflydelsen til arbejdsmarkedets parter, fastslår han.  

Supermisforståelse 

For fem år siden gik TEKNIQ sammen med Dansk El-Forbund om at udvikle en ny elektriker-uddannelse med fokus på kvalitet og behovene på arbejdsmarkedet. En uddannelse, hvor eleverne opnår en fælles grundviden, efterfulgt af valgfrie moduler, hvor man specialiserer sig som elektriker indenfor byggeri, industri, alarm eller noget helt fjerde.

Den nye elektrikeruddannelse, der blev udbudt i 2015, er blevet en stor succes. Udover at flere unge søger uddannelserne, har langt flere virksomheder oprettet lærepladser.

- Vi har skabt den fleksibilitet i uddannelsen, som blev efterlyst, og andre faglige udvalg kan gøre det samme indenfor de nuværende rammer. Det er en supermisforståelse at tro, at en skole og et antal faglærere ved bedst om, hvad virksomhederne og branchen har brug for af fremtidige kompetencer. For mig giver det ingen mening, fastslår Tina Voldby.

Underdirektøren pointerer også, at unge i gang med en erhvervsuddannelse ikke ville kunne flytte skole midt i en uddannelse, fordi man ikke ved om uddannelsen er den samme i Vestjylland og Nordsjælland.

Underdirektør i arbejdsgiverforeningen TEKNIQ, Tina Voldby, siger nej til regeringens forslag. Vi risikerer vidt forskellige erhvervsuddannelser med svingende kvalitet, og det vil helt sikkert gå ud over mobiliteten på arbejdsmarkedet, pointerer hun. Foto: Pressefoto TEKNIQ.

- Vi ville også frygte i sådan et regime, at virksomhederne ville flygte fra at uddanne lærlinge. Og vi er bange for, at skolerne ville undervise efter den laveste fællesnævner i stedet for at hæve ambitionsniveauet, pointerer hun.  

Ideologiske skyklapper 

I fagbevægelsen mener både HK-formand Kim Simonsen og forbundssekretær i el-forbundet Benny Yssing, at undervisningsministeren i forslaget om mere frihed til skolerne har taget ideologiske skyklapper på og ikke ser erhvervsuddannelserne med klare briller.

- Det er en liberal minister med en liberal tankegang, der fremsætter sådan et forslag. I vores øjne er det både et angreb på kvaliteten i erhvervsuddannelserne og på den danske model og arbejdsmarkedets parter, siger Benny Yssing.

Kim Simonsen mener også, at Merete Riisager går galt i byen ved at ville professionalisere bestyrelserne. Han fremhæver, at Danske Erhvervsskolers bestyrelser i flere år har udbudt bestyrelseskurser og haft fokus på, hvilke kompetencer, der skal være omkring bestyrelsesbordene på erhvervsskolerne.

- Men lige præcis på erhvervsskolerne er bestyrelserne jo professionelle, fordi de kommer fra arbejdsmarkedets parter. Men hvis regeringen mener, at der skal være økonomer og advokater i en professionel bestyrelse, har de ikke forstået, hvad professionelt bestyrelsesarbejde er, siger Kim Simonsen. 

Dansk El-Forbund begynder kongres i Aarhus tirsdag, hvor regeringens udspil om erhvervsuddannelser også vil blive diskuteret.

Sådan vil regeringen styrke erhvervsuddannelserne

Regeringen fremsatte i september 2018 udspillet »Fra folkeskole til faglært«. Udspillet skal få flere unge til at vælge og gennemføre en erhvervsuddannelse. 

Udspillet indeholder mere end 50 initiativer indenfor 12 områder, blandt andet skal der være flere valgfag i folkeskolen 7. - 9. klasse, der skal foregå på erhvervsskolerne.

Regeringen vil afsætte to milliarder kroner frem til 2022 til at gennemføre de nye initiativer.

Et af forslagene er mere frihed til erhvervsskolerne.  I udspillet hedder det blandt andet:

»Indviklede regler og unødigt bureaukrati må aldrig stå i vejen for, at unge mennesker kan få en uddannelse af høj kvalitet«.

»Regeringen ønsker, at det skal være nemmere at oprette nye, lokale erhvervsuddannelser. Potentielle nye udbydere, herunder private, skal desuden have lettere adgang til at udfordre det nuværende institutions- og udannelsesbillede. Det forslås at afsøge mulighederne for at give erhvervsskolerne mulighed for lokalt at oprette nye uddannelser og bestemme uddannelsens indhold«.    

Endvidere ønsker regeringen at »professionalisere bestyrelserne på erhvervsskolerne, så de kan tiltrække de mest kompetente og engagerede medlemmer«. 

Kilde: »Fra folkeskole til faglært – erhvervsuddannelser til fremtiden«, undervisningsministeriet, september 2018.  

fly på landingsbane
Kongelige

Evakueringsfly landet:

Nu hentes kongen hjem

solen skinner over hus
Nyheder

Nu kommer varmen 

trump taler
Nyheder

Trump vil have

retssag udskudt til

efter præsidentvalg

mand på rumstation
Nyheder

Lækage på Andreas

Mogensens rumstation

piger poserer
Kendte

Så blev det officielt: 

Stiller op for venstre

Nyheder

43 døde i brand

i indkøbscenter 

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-stjerne:

Ville tage sit eget liv

portræt af mand
Nyheder

Troels Lund:

Tager skarp afstand 

mænd bærer et lig
Nyheder

Hastemøde

om Gaza-dræbte

portræt af kvinde
Kendte

Ærlige Julie Zangenberg: Jeg har høj risiko for kræft

logo på retsbygning
Krimi

38-årig kvinde

fængslet for knivdrab 

mand og kvinde
Kendte

Bagedyst-stjerne

køber drømmeboligen

lastbil med krab
Nyheder

Navalnyjs team kan

ikke skaffe rustvogn 

portræt af kvinde
Kendte

Rosa Kildahl: Indfrier

afdød mands store drøm

mand og kvinde
Kendte

Stopper efter 16 år

tre mænd
Film og TV

The Julekalender: 

Bliver teaterforestilling

Nyheder

Gaza: 100 meldes dræbt 

ved uddeling af nødhjælp 

mand og kvinde
Kendte

Kærlighed ved første kig

skilt ved borup skole
Nyheder

Køge Kommune:

Hjælp af Kammeradvokaten

portræt af mand
Nyheder

Putin advarer om atomkrig 

blå blink
Krimi

Vi stjæler og stjæler

to mænd
Krimi

Erkender snyd 

for milliarder

Svensk blå blink
Nyheder

Tre dræbt i togulykke i Sverige

Kvinde smiler
Kendte

TV-værts vilde vægttab

En brandbil
Krimi

Usædvanligt uheld: Mand sad fast i støvsugeren

kartofler
Mad og drikke

Kom før dine venner: Tyvstart årets kartoffelhøst

En lille gul bil
Biler

Renault 5 genopstår

Øl på en hylde
Mad og drikke

Verdens største bryggeri buldrer derudaf

et par smiler
Kendte

Popstjerne vil i Folketinget

et mugshot af en mand
Krimi

Sidste ord inden henrettelse: Jeg er uskyldig

Guldsmykker en masse
Nyheder

Danskerne finder danefæ for formuer

En politibil
Krimi

Massiv kø på motorvej

en udenlandsk benzinstation
Nyheder

Skudårsfejl sætter benzinstandere ud af spil

Helikopter i luften
Krimi

Helikopterulykke:

Seks personer

bjærget – en død

Butiksfacade
Nyheder

Stor butikskæde går konkurs

Kaffe brygges
Sundhed

Ny forskning:

Derfor er kaffe sundt

Rulletrapper i storcenter
Krimi

Tumult i storcenter

Telia-skilt på facade
Nyheder

Snart er det slut med Telia

Hospital set ude fra
Kongelige

Norges kronprins

om kong Harald:

Formen er lidt bedre

Indgang til skole
Nyheder

TV2 erkender fejl

Skuespiller i Sopranoes
Kendte

Sopranos-stjerne på OnlyFans

Blå blink på politibil
Krimi

Kvinde kørte fra Kolding til København med kokain

Portræt af mand
Nyheder

Lasse lammet af konkurs

De to X Factor deltagere
Film og TV

X Factor-stjerne har

friet til kæresten

To marsvin gemmer sig.
Nyheder

Efterlod to marsvin

uden vand og mad:

Her er straffen

Fire mænd i en lille speedbåd
Debat

Søren Baastrup: Krager, Kødbyen og Cape Fear

Prins Harry sammenbidt i profil.
Nyheder

Prins Harry

taber retssag

Udrykning og afspærring på stedet
Krimi

Spædbarn mister livet

efter trafikulykke

Sofie Lassen-Kahlke holder solbriller i sin pande.
Kendte

Vild krimi-debut:

Solgt til filmselskab

Underholdning

Ny bog om

kongen skuffer

Fra OL
Sport

OL-sikkerhedsplaner

stjålet i tog

Nyheder

EU bør være forberedt på krig

Nyheder

EU bør være forberedt på krig

Rasmus Seebach og Julie Teglhus arm i arm foran en kirke.
Kendte

Rasmus Seebach

afslører kønnet

Hans hus
Nyheder

Finder 88 ulovlige

skydevåben hjemme

hos filmlegende

Jes Dorph-Petersen kigger ind i kameraet.
Kendte

Jes Dorph-Petersen

fyret igen

En dobbeltseng på et hotelværelse
Nyheder

Badehotel går

konkurs - igen

Apples logo
Nyheder

Apple kaster håndklædet

i ringen

kvinde smiler
Kendte

Cecilie Hother

flasher brysterne

par poserer
Kongelige

Kongeligt dødsfald:

Blev kun 45 år 

sanger på scenen
Kendte

Dansk stjerne: Skammer

sig over X Factor-fortid

sanger på scenen
Kendte

Dansk stjerne: Skammer

sig over X Factor-fortid

bil kører på vej
Krimi

31 bilister snuppet

i fartkontrol:

Slipper for bøde

mand smiler
Kendte

Rasmus Seebach

misbrugt 

politi til stede på vej
Krimi

61-årig død i frontalt

sammenstød 

kong harald går
Kongelige

Kongen indlagt

i Malyasia 

abe i indhegning
Dyreliv

Zoo bekymret:

Abe på fri fod

røg på havn
Krimi

Isbryder i brand 

telefon med app
Nyheder

Fraråder køb hos

Temu 

Peter Ingemann på den røde løber
Kendte

Peter Ingemann på

jagt efter kvinde

En radiator
Nyheder

Så mange husstande

har ikke råd til varme

En politibil set fra siden. Den er hvid med blå skrift.
Krimi

21-årig ville dræbe

14 personer

Keld og Hilda med alvorlige miner på vej til begravelsen
Kendte

Keld og Hilda sætter

huset til salg 

Et vækkeur
Nyheder

Flere fridage kan

mindske sygedage

Et vækkeur
Nyheder

Flere fridage kan

mindske sygedage

Sport

Landsholdsspiller

er i respirator

En mand med en spændt bue
Film og TV

Hård ændring i

"Alene i vildmarken"

En mand med en spændt bue
Film og TV

Hård ændring i

"Alene i vildmarken"

Camilla Ottesen i hvidt outfit.
Kendte

Camilla Ottesen

nyder singlelivet

efter skilsmisse

En tigerunger ligger i halm.
Dyreliv

Tigerunge født i Zoo

- første gang i ni år