Tæt på verden Arbejderne er vrede - 271 strejker på 14 dage
Der er uro på adskillige arbejdspladser i Egypten. Mange strejker for at få flere rettigheder og bedre vilkår. CC BY via flickr.com USACEpublicaffairs
Der er oprettet over 500 uafhængige faglige organisationer i Egypten, og de er yderst mistænksomme overfor politikerne.

I de første 14 dage af juli i år talte sammenslutningen af uafhængige egyptiske fagforeninger 271 faglige protester og strejker.

De fleste er aktioner, hvor arbejderne simpelt hen har fået nok af vilkårene. 
Allerede seks år før oprøret imod Hosni Mubaraks diktatur i februar 2011 var der voldsomt røre på Egyptens arbejdspladser med adskillige strejker og konflikter.

Siden styret væltede for halvandet år siden er der etableret over 500 uafhængige fagforeninger på landets arbejdspladser. I praksis er de nærmest klubber uden nogen magt, de kan sætte bag krav.

Som i gamle dage

Ingen af det gamle styres love for arbejdspladserne er ændret.

Arbejderne i Egypten er vant til såkaldte fagforeninger og en landsorganisation, ETUF, fjernstyret af Mubaraks styre. Aktivisterne på arbejdsmarkedet oprettede allerede under optøjerne på Tahrir Pladsen en konkurrerende sammenslutning (EFITU), der ikke er godkendt.

Det stigende antal strejker viser frustrationerne blandt landets arbejdere, der har været vant til faglige organisationer, hvis formål var at holde ro på arbejdspladserne, sikre gode indkomster til ejerne og billig arbejdskraft.

Nu er der to sammenslutninger af fagforeninger, EFITU har 281 medlemmer, og en nyere sammenslutning kaldet EDLC, den demokratiske egyptiske arbejderkongres, med 250 fagforeninger. De to arbejder sammen.

Krav fra arbejdspladserne

En af lederne i sammenslutningen af uafhængige fagforneinger, Fatma Ramadan, siger til IRIN News, at ”arbejdernes forhold er så dårlige, at de ikke kan efterlades til misbrug fra arbejdsgivernes side uden beskyttelse i grundloven.”

Ved udgangen af 2011 besluttede de uafhængige  fagforeninger, bondeorganisationerne og menneskeretsorganisationer, at de ikke vil vente på politikernes udkast til en grundlov. De begyndte selv arbejdet.

Fatma Ramadan er en af organisatorerne og hun siger, at ikke alene er der enorme forskelle i indkomsterne på arbejdsmarkedet, men fabriksejere kan fyre folk fuldstændig, som det passer dem.

Der bør i grundloven være fastsat både minimum- og maksimumløn, arbejdere skal kunne danne fagforeninger, have ret til ikke-voldelige strejker og beskyttelse imod uretfærdige fyringer.

Ingen tillid

Arbejderne og deres organisationer i Egypten er stærkt utilfredse med, at ingen af deres krav udmøntes i rettigheder. Strejker er i dag gjort kriminelle.

Lige nu er parlamentet og den grundlovgivende forsamling erklæret forfatningsstridige, og ingen ved endnu, hvad der kommer ud af det.
Fagbevægelsen er dog sikker på, at de dominerende religiøse kræfter i begge organer plus den nyvalgte præsident overhovedet ikke er interesseret i at støtte aktivisternes krav.

Alle arbejdere er tvungne at betale til det gamle ETUF for at bevare pensioner og andre ydelser, hvad enten de er utilfredse eller ej.

Fornemmelsen er, at landets politiske ledelse vil forsøge at ”modernisere” det gamle styres faglige sammenslutning. Det Muslimske Broderskabs politiske repræsentanter er imod uafhængige fagforeninger.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.