Administration 

Ansætter tidligere kriminelle: Fik ikke selv løn

En skæbnesvanger septembernat var ved at lægge Carlos Kitschen i graven. (Foto: Foto: Victor Emil Kristensen)

Søren Carlos Rasmussen har måtte indse, at det er hårdt arbejde at drive en café med tidligere indsatte fra landets fængsler. Men han ser det som en nødvendig opgave, der er brug for.

Da to unge mænd kommer gående forbi på gågaden i Svendborg med en kasse Tuborg i mellem sig, må vi for femte gang på få minutter gøre ophold i interviewet, da Søren Carlos Rasmussen skal hilse på forbipasserende. 

- Kommer du senere, råber de unge mænd til Søren Carlos Rasmussen.

- Ja selvfølgelig da, svarer han og vender sig mod mig:

- Ej undskyld, men jeg kender simpelthen alle her, skal vi ikke gå indenfor i stedet, spørger Søren Carlos Rasmussen mig.

Efter han for knap to år siden startede den socialøkonomiske virksomhed Carlos Kitschen, er han nemlig blevet lidt af en lokal celebrity.

Hvad er en socialøkonomisk virksomhed?

En socialøkonomisk virksomhed opererer på fuldstændig samme markedsvilkår som alle andre virksomheder.

Dermed finansieres socialøkonomiske virksomheder primært via salg af produkter og ydelser.

Socialøkonomiske virksomheder kan derudover søge tilskud gennem en række puljer og fonde som Egmont Fonden Mary Fonden eller Tips og Lottomidlerne, men modtager ikke automatisk statslig eller kommunal støtte.

Virksomhederne kan også finansieres gennem priser eller crowdfunding.

Forskellen fra en normal virksomhed ligger i, at socialøkonomiske virksomheder ser udsatte grupper som ressourcer og i altovervejende grad ansætter sådanne grupper.

Et evt. overskud skal gå til godgørende formål inden for det sociale område, som virksomheden fokuserer på eller skal investeres i virksomheden.

Eksempler på kendte socialøkonomiske virksomheder kan være "Bybi", hvor flygtninge og hjemløse passer bistader på de Københavnske bytage. Et andet eksempel er "Glad Fonden", der står bag TV Glad og tilbyder en lang række ydelser udført af udviklingshæmmede.

Der er i øjeblikket 200 registrerede socialøkonomiske virksomheder i Danmark

 Kilde: Vækstcenter for Socialøkonomiske Virksomheder, Dialogforum for Samfundsansvar og Vækst

UDVID

Sendetid får ikke penge i kassen

Initiativet er en café, som ansætter tidligere indsatte og giver dem en ny chance, og den har fået massiv bevågenhed. Formålet er at give de unge knægte et skud selvtillid og vise et alternativ til en kriminel løbebane.

- Din linselus, siger en kunde i spøg på vej ud af caféen og slår Søren Carlos Rasmussen på skulderen.

Men al mediebevågenhed i verden kan ikke redde en skrantende økonomi.

Som Avisen.dk kan skrive i dag kæmper socialøkonomiske virksomheder med røde tal på bundlinjen, og selv ikke et udstillingsvindue i bedste sendetid ændrer det for Carlos Kitschen.

- Det er vanvittigt svært at få til at løbe rundt. Også fordi mange af de her drenge slet ikke har de forudsætninger, der skal til for at stå i en café. Det kræver en fleksibilitet og en pædagogisk tilgang, hvor man må acceptere, at det ikke er perfekt hver eneste gang, siger Søren Carlos Rasmussen.

Så sent som i januar måtte han endda fyre sig selv for at spare penge, indtil en pose penge fra Tuborgfondet kort efter gjorde det muligt at fortsætte.

Udvidelsesplaner med nye Carlos Kitschen caféer i større byer og Horsens Statsfængsel er også skrinlagt i øjeblikket for i stedet at konsolidere forretningen i Svendborg.

Gør det for drengenes skyld

Selvom det hårde slid og en slunken kassebeholdning til tider kan holde Søren Carlos Rasmussen vågen om natten, er han stadig fast overbevidst om, at projektet bliver en succes.

- Jeg spørger tit mig selv om hvorfor, jeg startede det. Jeg har vel et skabergen, og da jeg arbejdede som lærer i Nyborg Statsfængsel undrede jeg mig; hvorfor kommer de her mennesker igen og igen ind i fængslet, siger han.

Søren Carlos Rasmussen tog det derfor på sig at starte caféen hvor tidligere indsatte kan få et alternativ til en kriminel løbebane.

- For drenge, som dem jeg har her, med en plettet straffeattest, er det jo fuldstændig umuligt at få et arbejde. De har en gæld til staten, et kriminelt miljø som trækker i dem, og traume fra en hårdkogt kriminel verden – de er jo gangsters for real, siger han og uddyber:

- Mange af dem har simpelthen megadårlig samvittighed over, hvad de har lavet. Der er så mange udfordringer og ting, man skal se i øjnene for at vælge et liv uden kriminalitet. Så hvis der ikke er et alternativ, er det ofte nemmest bare at fortsætte.

Helstøbte mennesker

I øjeblikket har Søren Carlos Rasmussen 14 tidligere indsatte tilknyttet caféen, og han vurderer at omkring 40 har været igennem ansættelser. Målet er via robust arbejde, et godt fællesskab og ordentlige rammer at hjælpe de ansatte til at træffe de rigtige valg i livet.

- Min personlige agenda er at forme dem og gøre dem til helstøbte mennesker med højt selvværd. Hvis man har det godt med sig selv, så tror jeg der er længere til, at man siger ja til de hurtige penge og kriminalitet, siger han.

Og så må man tage det sure med det søde.

- Man må acceptere nogle ting, hvor det ikke er perfekt hver gang. Maden kan få for lidt, blive brændt på, opsætningen kan være sjusket, snavsede glas, smuds i hjørnet – Der er mange ting, der gør, at det ikke altid er 100 procent professionelt. Der kan godt gå lidt Hells Kitchen i det (TV-program med stjernekokken Gordon Ramsay red.), griner Søren Carlos Rasmussen.

På trods af de gode toner var Carlos Kitschen alligevel tæt på at blive lagt i graven sidste efterår.

Et kæmpe slag

En sen septembernat tævede en ung mand sin kæreste ihjel i en lejlighed i Svendborg. Det var et tragisk jalousidrab, der ramte familie, venner, lokalmiljøet, men også Carlos Kitschen hårdt. 

Den unge mand var nemlig en del af projektet på caféen, hvor han havde været siden sin udgang, og hændelsen rystede Søren Carlos Rasmussen i sin grundvold. 

- Jeg havde ikke set på ham som kriminel. Jeg så en ung mand på vej frem og fokuserede ikke på hans fortid. Jeg så så meget potentiale, så meget vilje og motivation. Det var et kæmpe slag, siger han og må holde flere luftpauser undervejs mellem sætninger:

- Jeg er tidligere soldat og har haft galopperende PTSD, og det sprang også ud igen i fuld flor.

Det var det første store nederlag for Søren Carlos Rasmussens projekt, der overvejede at dreje nøglen om. Men i sidste øjeblik fik Svendborgs borgere ham på andre tanker og overbeviste ham om, at drabet ikke havde noget at gøre med Carlos Kitschen.

- Det rystede helt vildt min tro på projektet. Jeg spurgte mig selv, om det kunne betale sig, og om det hele rent faktisk nyttede noget. Jeg havde simpelthen ikke set det komme. Jeg var ikke blåøjet, da vi startede. Jeg vidste, at et eller andet måske ville ske. Måske ville nogle komme op at slås i byen eller pushe lidt, men jeg var fuldstændig uforberedt på det her.

Overvejede du at lukke?

- Ja, helt klart. Men vi fik en hel masse tilkendegivelser fra folk, der ville have, vi fortsatte. Og så kan jeg se på de drenge, vi har nu, at de får en masse ud af det. Først og fremmest føler jeg et ansvar over for de resterende. Så vi fortsætter.

Især reaktionerne fra byens borgere betød meget for Søren Carlos Rasmussen. For ham handler projektet nemlig også om at nedbryde folks fordomme.

I første omgang i Svendborg, dernæst resten af Danmark.

- Folk kan se, når de kommer herned, at de er nogle hardcore drenge, men det er ikke det man møder. Det er kærlige og søde mennesker, der tager imod dig. Og det koncept vil jeg rigtig gerne have ud, for der er et kæmpe behov. Men vi skal rodfæste os først og dokumentere det. Vi er blevet bekræftet i, at det er en god idé, men før konceptet udbredes, skal det først dokumenteres.

To musikere på scenen med konfetti overalt
Film og TV

Dagens afstemning:

Var det den rigtige MGP-sang, som vandt?

Stikdåser på et gulv
Livsstil

Advarsel:

Din stikdåse er ikke ok.

En kvinde med et håndklæde omkring sig
Sundhed

Eksplosiv antal af

kræft hos kvinder

Et fidget toy i mange farver
Advertorial

Annonce

Fidget Toys: Den nye store dille

En stor kakerlak
Mad og drikke

Doktor advarer:

Der er kakerlakker i din kaffe

Et stort møllehjulshotel i kredsløb om Jorden
Helt vildt

Book et hotel-ophold

– i rummet

To mænd med mundbind i retten
Krimi

Unge amerikanere risikerer

livstidsdom for politidrab i Rom

En hvid bil på taget i en grøft
Krimi

Voldsom ulykke

med fastklemte

Harry og Meghan med Oprah Winfrey
Kongelige

Meghan og Harry afslører

alt i interview

Morten Helveg Petersen på et rullebord
Nyheder

Radikale vil tilbyde polske kvinder

gratis abort i Danmark

Vinderne af Dansk Melodi Grand Prix
Underholdning

Fyr & Flamme vinder Dansk Melodi Grand Prix

Portræt Theresa Scavenius
Nyheder

Tidligere Alternativet-profil starter nyt parti

Harry og Meghan interviewes af Oprah
Kongelige

Harry og Meghan:

Så dyrt er interviewet

pengesedler og mønter
Nyheder

Professor: Coronakrisen vil koste hver borger 90.000 kroner

Kro hejses ind i Tivoli
Nyheder

BILLEDSERIE: Ny færgekro hejses ind i Tivoli i 34 dele

Brand i gavl på villa.
Nyheder

Voldsom brand i villa

Lottokuponer
Helt vildt

Vinder milliongevinst – og forærer masser af penge væk

Mand podes med vatpind i næsen
Nyheder

Færre end 400 smittede på 21 timer

skib i horisonten ser ud til at svæve over vandet
Helt vildt

Fotograf fanger

“flyvende” skib 

Hånd med handske holder ved vaccineglas
Nyheder

En halv million danskere

har nu fået et stik

hjemmetest til corona ligger på kassebånd
Nyheder

Aldi i Tyskland

sælger coronatest

skuespilleren nicholas cage går sammen med sin kæreste
Kendte

Stjerne gift for

femte gang 

to små hvis-sorte robotter står på gulv
Nyheder

Pelsede robotter skal

ud på danske plejehjem

folk på scenen i royal arena under dansk melodi grand prix i 2020
Nyheder

Dagens afstemning:
Skal du se Melodi

Grand Prix?

person sidder med tablet
Nyheder

Skamroser Danmark:

I er verdensklasse

x-factor deltageren hiba bryder sammen på scenen
Underholdning

Færdig i X Factor:

Det var et mareridt

villa set udefra
Livsstil

Cykel-legende

sælger luksusvillaen 

der sprøjtes konfetti i royal arena
Underholdning

Før Melodi Grand Prix:

Seere og bookmakere

dybt uenige 

et boeing 737 Max fly holder på landingsbane
Krimi

Problemramt Boeing-fly

fik motorproblemer 

Politi og beredskab ved søen sammen med to kajakroere.
Krimi

Kajakroere finder

lig i Brabrand Sø

Brødrene Olsen på en trappesten. Jørgen har armen rundt om Noller.
Kendte

Mor kunne bedre

lide Noller

En del af den fundne sølvskat, der består af forskellige smykker og andre effekter. Fotograferet på et hvidt klæde på et bord.
Nyheder

Sølvskat fundet

begravet i skov

– ejeren efterlyses

Nyheder

Vil øge tempo

forhandling

om festivalerne

Prins Harry med en alvorlig mine på det, der ligner et pressemøde.
Kongelige

Vil hellere se ”The Crown”

end læse aviser

Et billede af døren på et af landets jobcentre.
Nyheder

Antallet af langtidsledige

slår kedelig rekord

En politibil med udrykning kører på en vej.
Krimi

Kvinde efterlyst:

Kørte 2-årig ned

og stak af

To tegnede kaniner - den ene sexet den anden knap så meget
Film og TV

Nye tider:

Lola Bunny gjort mindre

sexet i ny tegnefilm

En smilende Ulf Pilgaard
Kendte

Ulf Pilgaard

afslører alt 

Tre Corona-øl
Mad og drikke

Nye indkøbsvaner:

Mundbind, mel og Corona-øl

En udslået seng fra et skab
Livsstil

Køb verdens

værste seng

Et tugthus
Krimi

Hel narkoorganisation fældet

- idømt 108 års fængsel 

Mette F i en orange jakke
Corona

Dagens spørgsmål:

Er Mette F. for egenrådig

En gråskægget og gråhåret mand
Krimi

Mand arresteret for to kvindemord

næsten 40 år efter

Nyheder

Radikale undrer sig over

regeringens vaccine-aftaler

En asteroide med ild i på vej mod Jorden
Helt vildt

Kæmpe asteroide flyver

forbi Jorden –

og du kan se den

En ruinagtig bygning med menensker foran i Rom
Rejser

Kejser Augustus' glemte mausoleum

er blevet genfødt

røg står ud af brændende lejlighed
Krimi

Lejlighedskompleks brændte  -

19-årig død

En skov med mørke træer
Nyheder

Sol i dag –

skyet i weekenden

mads mikkelsen med smil på læben
Kendte

Mads Mikkelsen om

verdensstjerne:

Hvem er hun?

krokodille under vand
Helt vildt

Jagten er gået ind:

Krokodiller i masseflugt

viaplay logo
TV/Streaming

Ekspert: Viaplay

kan blive den

store taber

Markus Grigo, Joakim Ingversen og Katrine Foged står med en kage
Film og TV

Småkager til folket:

Bagedysten vender tilbage

kystlinje i new zealand med bølger på havet
Nyheder

Kraftige jordskælv

udløser tsunami-varsel:

Kom væk! 

prins harry og megan markle vinker og smiler
Kongelige

Meghan beskylder

kongehus for at

sprede løgne

advarselsklit om fugleinfluenza med med påskriften zone
Sundhed

Fugleinfluenza fundet

to steder i landet

Mette Frederiksen taler i folketingssalen
Corona

Engell: Mette F. har fat

i den lange ende 

billede af Hiba, Nicoline og Lucca
Film og TV

Her er taberne af

X Factor fredag

billede af prins Philip
Kongelige

Prins Philip har været gennem vellykket operation

billede af turister på dansk strand
Corona

Sværm af tyske turister er på vej

billede af politibil
Krimi

Brutalt: Skød nordjyde og smed ham på brændende bål

gadebillede af Nazarethkirke
Livsstil

Vild bolig: Køb en kirke og få bryghus som nabo

billede af de seks "venner"
Film og TV

Så er "Venner"

klar til optagelse

billede af Salling butterchicken
Nyheder

Flere fødevarer kaldes tilbage - fare for din sundhed

billede af Vilson Ferati
Kendte

X Factor-Vilson:

Jeg får scorereplikker

i indbakken

billede af Zoologisk Have i København
Corona

Zoologiske haver genåbner - krav om coronatest

Christian Kjær med slips og jakke
Kendte

Christian Kjær skal være oldefar

Prinsesserne Elena og Cristina
Kongelige

Vaccine-skandale:

Prinsesser sprang køen over

billede af SpaceX-raket
Nyheder

For tredje gang i træk: SpaceX-raket eksploderer 

Mette Frederiksen portræt
Nyheder

Topdiplomat:

Mette Frederiksen

lader palæstinensere dø

Yusaku Maezawa med rumhjelm
Rejser

Milliardærs vilde tilbud:

Hvem vil med mig til månen?

politibiler holder på gaden
Nyheder

Svensk politi efterforsker angreb som terror

Gary oldman med solbriller
Kendte

Tørlagt superstjerne:

Jeg svedte vodka

Skilt til Østre Landsret
Krimi

Forgiftede ekskone med kakao og stak hende med kniv

billede af Felix
Underholdning

Prins Felix skal i militæret

Magnus Heunicke portræt
Nyheder

Brasiliansk variant fundet i Danmark

Indgang til badehotel.
Rejser

Badehotel konkurs

Dronningen vinker fra balkon
Kongelige

Dronningens fødselsdag udskydes – igen

En ulv i en skov
Dyreliv

Ulv har ædt af

nyfødt kalv i Nordjylland

Alec Baldwin og fru Hilaria på den røde løber
Kendte

Alec Baldwin blev far

to gange på 6 måneder 

En Jysk-butik
Nyheder

Jysk overvåger ansatte

ved toiletbesøg