VORES VALG Annette har et job - reglerne siger stop
61-årige Annette Rasmussen gik glip af sit nye job, fordi hun ikke kunne få det kursus, der skulle til for at få jobbet.
Foto: Jakob Krarup Bjerregaard
61-årige Annette Rasmussen havde et nyt job på hånden, men kunne ikke få lov at tage det tredages kursus, hun skulle bruge for at få jobbet. Beskæftigelsespolitikken skal laves helt om, mener oppositionen.

Annette Rasmussen fra Østerbro i København har gjort det, som regeringen så gerne vil have, man gør, når man mister jobbet: Hun har selv fundet et nyt.

Men, men, men... kringlede regler for efteruddannelse står i vejen.

Da Annette Rasmussen blev afskediget som socialpædagog per 1. august, kom hun i kontakt med indehaveren af en grillbar, hvor hun kunne blive ansat. Hun manglede bare et kort kursus i fødevarehygiejne, og som ledig har man ret til seks ugers selvvalgt uddannelse.

”Det var helt oplagt. Jeg skulle bare have det kursus og så i gang med at arbejde igen,” fortæller Annette Rasmussen.

Klar til at arbejde

Hun tilmeldte sig straks kurset i almen fødevarehygiejne ved Københavns Tekniske Skole. Planen var, at hun kunne starte med det samme, og få dage senere kunne hun være klar til at starte på sit nye arbejde.

Men den gik ikke. Hendes a-kasse kunne ikke bevilge kurset efter reglerne om selvvalgt uddannelse. Med den uddannelse, Annette Rasmussen har som pædagog, må man nemlig kun bruge sin såkaldt selvvalgte uddannelse på efteruddannelse på videregående niveau.

Skal man have lov at tage et AMU-kursus, som kurset i fødevarehygiejne, skal man være kortuddannet.

Begriber det ikke

”Så de vil åbenbart hellere give mig dagpenge end at lade mig arbejde. Jeg begriber det ikke,” siger Annette Rasmussen.[pagebreak]

Da hun ikke kunne få kurset som led i selvvalgt uddannelse, forsøgte hun sig i stedet på jobcenteret. Jobcenteret har mulighed for at bevilge Annette Rasmussen kurset, fordi det kan give hende et job.

Annette Rasmussen havde fra indehaveren af grillbaren papir på, at hun ville blive ansat, når hun havde gennemført hygiejnekurset. Hun kunne starte fredag d. 12. august efter at have gennemført kurset fra 9. - 11. august.

Jobmuligheden forspildt

Med tilmeldingsbevis og ansættelsesbevis i hånden mødte hun den 8. august op på jobcenteret.

Men 'det kan vi først tage stilling til indenfor tre uger', lød beskeden. I dag er der gået mere end fem uger, og Annette Rasmussen har stadig ikke hørt fra jobcenteret.

Til gengæld er chancen for det nye job røget, fordi hun ikke var klar til tiden.

”Det job, jeg havde mulighed for at få, er formentlig forspildt. Det var måske ikke drømmejobbet, men det var en mulighed for at få foden indenfor og måske et godt job på længere sigt,” siger Annette Rasmussen.

Reglerne spænder ben

Som 61-årig er mulighederne for ansættelse som pædagog ikke ret gode, vurderer hun selv.[pagebreak]

Annette Rasmussen har været aktiv på arbejdsmarkedet, siden hun blev færdiguddannet i 1973, og det er første gang, hun nu modtager dagpenge.

”Jeg vil virkelig gerne ind på arbejdsmarkedet igen. Lad mig bare sælge kartofler, hvis det er det, der skal til, for at jeg kan få et arbejde. Jeg ville langt hellere yde noget for at få de penge, jeg skal leve af,” siger hun.

”Men reglerne spænder ben for mig.”

Opposition: Det skal kunne lade sig gøre

Ifølge oppositionen er Annette Rasmussens sag et godt eksempel på, at den nuværende beskæftigelsesindsats ikke er fleksibel nok.

”Sagen er et klokkeklart eksempel på, at bureaukrati lægger hindringer i vejen for det, det handler om: At få folk i arbejde,” siger arbejdsmarkedsordfører Morten Østergaard (R).

Radikale Venstre ønsker at udvide rammerne for selvvalgt uddannelse, så ledige i højere grad selv kan bestemme, hvordan de vil bruge deres ret til selvvalgt uddannelse.

Det vil partiet gøre ved blandt andet at indføre en såkaldt uddannelsescheck på 28.500 kr., der skal være til rådighed for efteruddannelse af hver enkelt forsikrede ledige.

SF: Alt for firkantede regler

SF mener også, at sagen om Annette Rasmussen er ”en dum historie”.

”Man skal selvfølgelig kunne få et efteruddannelsekursus, hvis det giver mulighed for job. De regler, kvinden er ramt af, er alt for firkantede,” siger arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen (SF).[pagebreak]

Sammen med Socialdemokraterne vil SF som en del af 'Fair Løsning 2020' opprioritere uddannelsen af ledige.

Eigil Andersen kritiserer regeringen for at have sparet på uddannelse af ledige ved blandt andet at indføre et prisloft på de kurser, ledige kan få betalt.

V: Torskedumt af jobcenteret

Arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs (V) afviser kritikken af, at Annette Rasmussen ikke kunne få sit kursus som led i selvvalgt uddannelse.

”Målgruppen for AMU-kurserne er kortuddannede. Det er en politisk prioritering. I det konkrete tilfælde har kvinden mulighed for at få bevilget det pågældende kursus af kommunen,” siger hun.

Men det gik ikke i Annette Rasmussens sag.

”Det er torskedumt, at jobcenteret ikke bevilger kurset. Det ville være en win-win-situation: Hun ville blive selvforsørgende, og kommunen ville spare penge til aktivering samt få skatteindtægt,” siger Ulla Tørnæs.

Trods gentagne henvendelser - og på trods af, at Annette Rasmussen har givet samtykke til, at kommune kan kommentere på hendes sag - har det ikke været muligt at få en kommentar fra Københavns Kommune.

Fakta

- Forsikrede ledige har ret til 6 ugers selvvalgt uddannelse.
- For at kunne få et AMU-kursus - som for eksempel kursus i almen fødevarehygiejne – som selvvalgt uddannelse er det et krav, at man ikke har højere uddannelse end erhvervsuddannelse.
- Det står i § 11 i bekendtgørelsen om 6 ugers selvvalgt uddannelse til forsikrede ledige.