Anders Lund Madsen kalder ensom, afdød kvinde for grim
I Aftenshowet på DR1 fortæller Anders Lund Madsen om 42-årige Brit, der havde ligget død i sin lejlighed i tre uger før hun blev fundet. Noget af det ulækreste jeg har oplevet på tv , mener en seer.

Aftenshowet på DR1 er tilsyneladende programmet, hvor der bliver sagt ting, der støder seerne. For ikke så længe siden kom DR-vært Jens Blauenfeldt i problemer efter han i programmet fik sagt, at amerikanerne havde rigtigt godt af terrorangrebet den 11. september.

Og nu er det så komikeren og journalisten Anders Lund Madsen, der, i hvert fald ifølge én harm seer, har udtalt sig ualmindeligt dumt.

I Aftenshowet på DR1 er Anders Lund Madsen i studiet for at fortælle om et dokumentarprogram om mennesker, der er døde i ensomhed. Udgangspunktet for dokumentarprogrammet er to annoncer, hvor der efterlyses pårørende til døde personer.

Hun var grim, rigtig grim

Den ene af personerne, 42-årige Brit, fortæller Anders Lund Madsen om i Aftenshowet. Han bliver spurgt, om han ved, hvorfor hun var ensom. Til det svarer Anders Lund Madsen blandt andet:

- Hun var grim, rigtig grim, og hvis man er meget grim kan det føre til social isolation.

Ordene leverer han med et smil og en henvisning til sit eget ydre.

Senere i indslaget vises der klip fra Brits lejlighed, hvor Anders Lund Madsen taler med den person, der står for rengøringen af lejligheden. Her hører seerne om, hvordan lejligheden flød med skrald. Der hvor Brit var fundet død, er gulvplankerne blevet fjernet. Årsagen er, fortæller manden, at Brits ligvæsker har beskadiget det så meget, at det var blevet ødelagt.

Seer: Noget af det ulækreste jeg har set på tv

I et læserbrev i Urban langer Sarah Leo ud efter DR og Anders Lund Madsen. Hun skriver blandt andet:

- Jeg er forfærdet over Aftenshowet, som tirsdag aften i den bedste sendetid har et indslag med Anders Lund madsen og hans nye program om ensomme, afdøde mennesker. I indslaget kalder han en afdød kvinde for grim og få sekunder senere bliver vi seere vist rundt i afdødes lejlighed, hvor en rengøringsmand er ved at rydde op efter hende. Det er noget af det ulækreste, jeg har oplevet på tv og det sårede mig dybt (...) I burde skamme jer.

Kommentarerne om den ensomme kvindens ydre var ikke ment nedsættende, siger Anders Lund Madsen. Han ville blot forklare, hvordan kvindens ydre på tragisk vis kunne være en af grundene til, at kvinden var ensom, siger han:

- Jeg er meget ked af, hvis nogen kan blive stødt over, at jeg sagde, hun var grim. Mening var at sætte fokus på folk, der dør absolut alene og prøve at forklare, hvorfor det kan ske. I dette tilfælde kunne en af forklaringerne være, at denne kvinde havde svært ved at begå sig blandt folk, fordi hun så ud som hun gjorde. Det at være at grim, kan være socialt hæmmende, siger han.

Indslaget kan ses på DRs hjemmeside. Indslaget med Anders Lund Madsen blev vist i første del af Aftenshowet tirsdag den 18. september.

faktaboks