Amerikanerne kan ramme Iran med ny kæmpebombe
'Smart bombs', selvstyrende droner og 'mini nukes' er blandt de nyere våben i det internationale våbenkapløb. Foto: Screendump fra videoen
Med en nyudviklet bombe kan den amerikanske hær slå hårdere til mod større mål, hvor en atombombe før ville være valget.

En ny type bombe er føjet til lagerlisten hos det amerikanske militær. Det er hverken en atom- eller en fuldautomatisk bombe, men til gengæld har den en enorm sprængkraft.

Den nye bombe på 13.608 kilo kan bryde gennem bunkere på op til 61 meter i tykkelse og dermed ramme mål dybt under jorden.

Bomben er blevet døbt 'Massive Ordnance Penetrator'. Den er udviklet af fly- og våbenfirmaet Boeing, og bomben er ti gange kraftigere end sin forgænger 'BLU-109' og dobbelt så tung som den såkaldte "daisy cutter". Sidstnævnte er blevet brugt i jagten på terrorister i Afghanistans bjerglandskab.

Otte eksemplarer af kæmpebomben er lige nu på vej fra fabrikken, fortæller oberstløjtnant Jack Miller.

Bunkerbomben er særligt beregnet til at ramme mål i Iran og Nordkorea, som amerikanerne mistænker for at have bygget atomanlæg dybt under jorden for at kunne modstå luftangreb.

Forholdet mellem USA og Iran er højspændt lige nu, og amerikanernes nære allierede Israel har flere gange i den seneste måned gentaget, at et angreb mod Iran er en mulighed, man overvejer.

Iran er i forvejen mål for internationale sanktioner lige nu. De skal presse landet og få iranerne til at droppe det omstridte atomvåbenprogram.

Kilde: AFP