Blogindlæg Niko Grünfeld: Erklær klimaet i undtagelsestilstand

Niko Grünfeld er kultur- og fritidsborgmester i København. Han er medstifter af Alternativet og Altivisten. Niko er i øvrigt iværksætter på tiende år og arbejder med ledelsesrådgivning, coaching, konfliktmægling og undervisning i erhvervslivet samt den offentlige sektor.

Efter 132 personer blev dræbt i terrorangrebet i Paris forrige fredag, har Frankrigs præsident Francois Hollande erklæret landet i undtagelsestilstand i tre måneder. Det betyder kort sagt, at visse af borgernes ellers grundlovssikrede rettigheder midlertidigt sættes ud af spil, for at myndighederne til gengæld kan reagere hurtigt i forhold til terrorbekæmpelsen.

Statsoverhovedet kan i princippet gå udenom de sædvanlige parlamentariske grundregler for at styre landet. Det kan man gøre kortvarigt og begrænset, indtil man føler, at man har styr på situationen.

Klima-udfordringerne på verdensplan kunne med rette få status af undtagelsestilstand. Ingen af verdens politikere har styr på ‘klima-situationen’, og menneskeheden står over for mere og mere ekstreme klima og miljøudfordringer, der støt stigende truer sameksistensen og fred her på kloden.

FOR VIDENSKABEN er enig. Klimaforandringerne er her allerede - også i Danmark - og udvikler sig hurtigere og værre end forskernes værste fremtidsscenarier. Imens skændes politikerne på Christiansborg om alt mulig andet end klima. Danskerne er med andre ord uenige om alvorligheden af de klima- og miljøproblemer, vi oplever i disse år.

Forandringerne sker hurtigere end i de forgående 100.000 år, og diskussionen om klimaforandringerne er menneskeskabte er passé i den videnskabelige verden. Forandringerne er ikke naturlige. De er unaturlige, som FN’s klimapanels seneste rapport også slår fast med syvtommersøm.

På mandag begynder COP 21-forhandlingerne i Paris. 163 lande har forud for klimatopmødet, der officielt begynder den 30. november, afgivet løfter om så store reduktioner i udledningen af klimagasser, at man kan holde den globale opvarmning på et plus på 2,7 grader. Det er mere end videnskabens anbefalinger på 1,5 grader. Mon nogen politikere lytter til videnskabens anbefalinger?

DERFOR VIL DET vække opsigt i verdenssamfundet, hvis de delegerende stats- og regeringschefer ved FN’s klimatopmøde kan blive enige om en plan, der medfører et progressivt tiltag i kampen mod den globale opvarmning. Det er nu, der skal handles, så verdens ledere kan få styr på klima-situationen!

Derfor var det også en glædelig nyhed at Alternativet, Enhedslisten, De Radikale og SF i denne uge gik sammen i en fælles grøn front og offentliggjorde det ambitiøse klimamanifest, The Green Manifesto, som 16 andre europæiske partier indtil videre har skrevet under på.

Et andet lyspunkt var det klare grønne budskab fra en række af verdens store virksomheder, investorer og erhvervs-netværk til politikerne: “Omstillingen fra sort til grøn energi, fra en klimaødelæggende til en klimavenlig økonomi, er i fuld gang. Milliarderne står og venter. Nu må stats- og regeringscheferne i Paris blive enige om de politiske rammer, der kan holde den grønne omstilling på sporet og accelerere investeringerne”. We Mean Business kalder de sig!

Hvis det ikke lykkes at få en ambitiøs klimaaftale forhandlet hjem i Paris, så lad os erklære verden i klima-undtagelsestilstand.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News