Alkoholisme kan ses i 1. klasse hos drengene
Alkoholikere om 30 år? Måske, hvis de er født for tidligt, er søn af en alkoholiker og har ADHD eller andre adfærdsvanskeligheder, viser forskning. Foto: Colourbox
Ny forskning viser, at alkoholisme i mange tilfælde allerede kan spores ved drenge i første klasse.

Selvom drenge på syv-otte år aldrig har tænkt på alkohol eller smag det, så kan kommende alkoholikere spores her.

Et kommende alkoholmisbrug kan nemlig spottes allerede i første klasse ved visse urolige drenge. Det viser et nyt studie fra Institut for Sygdomsforebyggelse, skriver Kristeligt Dagblad.

Hvis drenge for eksempel er for tidligt fødte eller har ADHD, så vil de få svært ved at holde sig fra et alkoholmisbrug, lyder konklusionen.

Men det er farligt at begynde at lede efter den slags spor hos de helt små børn, siger Lærerforeningens formand, Anders Bondo.

"Vi har en tendens til at sygeliggøre alt for mange i forvejen, og jeg synes, at børnene skal have en chance i stedet for en diagnose, som man ikke aner om det har eller ej," siger han til Newspaq.

Ifølge Joachim Knop, der står bag undersøgelsen, vil diagnosen kunne gælde for omkring 10.000 danske drenge.

"Hvis drengen er født for tidligt, er søn af en alkoholiker og har ADHD eller andre adfærdsvanskeligheder, så vil vedkommendes chancer være meget små for at styre uden om et liv i alkoholens skygge," siger Joachim Knop til Kristeligt-Dagblad, som har forsket i emnet i 40 år.

"Det er kontroversielt at forestille sig en skolelærer banke på lille Peters forældres dør og sige: 'Vi ved, at Peter om 20 år vil drikke som sin far', men jeg mener, vi har en pligt til at handle på den viden, vi har," siger Joachim Knop.

Han mener, at pædagoger og skolepsykolog kan gå sammen om at passe på de udsatte børn.

Kilde: Kristeligt Dagblad