Ældre omfavner nye unge naboer
Det er bl.a. her i Valbyholm, at der er succes med unge i ældreboliger. Foto: Marianne Svoldgaard
Formand for boligforening er positiv over for unge i foreningen, og de unge bliver boende, viser tal fra KAB

Musikken er ikke så høj som frygtet, de er venlige og hjælper tilmed med at bære dagens indkøb op ad trapperne.

Planen om at placere unge i nogle af Københavns tomme ældreboliger, ligner en succes, omkring et år efter, at de første unge flyttede ind.

I dag bor 80 procent af de unge stadig i deres tildelte ældrebolig, viser nye tal fra KAB, som er en af de fire boligorganisationer, der er med i samarbejdet med Københavns Kommune om udlejning af de tomme ældreboliger.

Boligforeningen Valbyholm i Valby er en af de foreninger, hvor de har haft unge boende i et års tid nu. Og ifølge formanden for boligforeningen, Grethe Jensen, er de ældre beboeres skepsis over for unge i boligforeningen, blevet gjort til skamme.

"Vi havde ingen medbestemmelse, og det blev egentlig trukket ned over hovedet på os. Der var selvfølgelig nogle, der tænkte - 'åh nej, nu kommer de og spiller en masse høj musik osv.', men det er de gamle, der spiller højt fordi, de ikke kan høre," forklarer hun.

Hun fortæller, at tilflytterne er søde, rare og hjælpsomme. De hjælper sågar med at slæbe dagligvare op ad trappen, hvis det er nødvendigt.

"Og der er da også én, der har tilbudt at hjælpe de ældre med it i foreningens it-klub, der dog er lukket ned på grund af vandskade i øjeblikket," lyder det fra Grethe Jensen.

I alt er 18 af foreningens 293 lejemål i øjeblikket lejet ud til studerende, og selvom der selvfølgelig er en grænse, kan hun godt se flere af foreningens lejemål gå til studerende.

Indenfor den sidste tid har de haft flere møder med andre foreninger, der skal til at have unge boende, og her har Grethe Jensens beretninger en beroligende effekt, fortæller hun.

"Umiddelbart er de kede af det, ligesom vi var. Man forventer jo, at det skaber en masse uro. Men jeg kan kun sige, at det er gået over alt forventning. De skal også huske på, at det er studerencde, der ikke er så meget hjemme," siger hun til Newspaq.

Hos KAB fortæller områdechef, Lone Skriver, at 2.600 unge i øjeblikket der står i kø til en ældrebolig. Og i løbet af de sidste tre uger, er der kommet 400 mere på venteliste.