Administration 

Blachman: Min generation er en af de mest rædselsfulde i historien

Vi går over i verdenshistorien som den mest rædselsfulde og egoistiske generation nogensinde, mener Thomas Blachman. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Vi er ved at drukne i overforbrug og forurening og vil gå over i verdenshistorien som en af de værste og mest egoistiske generationer nogensinde, mener Thomas Blachman.

Thomas Blachman skammer sig over det overforbrug, han og hans generation har gjort sig skyldige i, og den forurening, han overlader til sine børn.

X Factor-dommeren opfordrer ligefrem de unge til at skride ind og få stoppet svineriet i tide.

- De unge burde jo stoppe bilerne ude på motorvejen og få bilisterne til at æde deres egne bilnøgler. De burde jo blive miljøaktivister og sætte gang i ting, som kunne forplante sig til hele jorden. Det er jo deres planet mere, end det er vores.

- Vi kan kun undskylde, at vi har raget til os. Vi har tre gange mere, end vi nogensinde havde drømt om, at vi kunne have brug for. Og nu vil vi ikke undvære de sindssyge, materielle ting, siger han i et interview med Avisen.dk.

Artiklen fortsætter under billedet

Blachman har aldrig lagt skjul på, at han bruger sin tjans som dommer i X Factor til at tale til befolkningen. Foto Henning Bagger, Scanpix.

Smagløst

Det kan godt være, at mor og far er blevet gode forbrugere, men det er de unge, der kommer til at rydde op, påpeger Thomas Blachman.

- Jeg appellerer bare til, at deres lyst til at løse problemerne er større end problemerne selv. For det vil det kræve, siger han.

Politikerne tæller solgte biler og køleskabe som målestok for, hvor godt det går i samfundet, men det er ifølge Thomas Blachman helt misforstået.

- Det er smagløst. Vi vil blive husket for, at vores generation var en af de mest rædselsfulde og egoistiske generationer i verdenshistorien. Og det på trods af, at vi har haft en indbyrdes aftale om at aflevere et bedre samfund til vores børn, end vi selv har overtaget. Der er lang vej igen, mener Thomas Blachman.   

Vild opstandelse

Han har netop udgivet bogen, eller måske nærmere pamfletten, ’Længe leve den kreative masse’ som et opråb til unge, som han mener lades i stiklen af en folkeskole, der forsømmer kreativitet og idéskabelse.

Det fremgår ikke af den 52 sider lange pamflet, hvad han ønsker, de unge skal få idéer til, men indretningen af et bedre samfund ligger lige for, giver han udtryk for over for Avisen.dk.

- Hvis vi ikke passer på og hjælper dem på vej, bliver de værre end os selv. De er jo forfærdelige, som de render rundt med deres telefoner i hånden. Vi kan jo gå rundt og savne dem, til vi ikke findes mere. De er også ved at udvikle sig til forbrugere med de ambitioner, som samfundet indgyder dem. Hvilket vil sige, at de går efter ligegyldigt lort, konstaterer den 54-årige far til to børn på henholdsvis 10 og 15.

Thomas Blachman og de gode ideer

Thomas Blachman henvender sig med sin pamflet ’Længe leve den kreative masse’ til de unge´ for at vække deres kreative og ideskabende energi. Det er den vi skal leve af i dette land uden andre råstoffer, mener han. ’Jeg er det fag i folkeskolen, der ikke findes i forvejen’, mener forfatteren og udpeger sig selv som den helt rigtige til at påtage sig opdragerrollen. Blandt sine egne ideer og bedrifter fremhæver Thomas Blachman:

  • Som trommeslager komponerede han musik for jazzkvintet og brugte tolvtone-materiale fra den klassiske musik.
  • Senere eksperimenterede han med at fusionere jazz og hiphop i samarbejde med rappere. Det førte blandt andet til en Grammy i 1995.
  • En Grammy-pris faldt der også af året efter for produktionen af Caroline Hendersons  ’Cinemataztic’, der fusionerede pop med trip hop og jazz.
  • Fra 1998 til 1999 stod Blachman bag et pladeselskab, ManRec, hvis eneste problem ifølge ham selv var, at det solgte ting på nettet, før folk var klar til det.
  • Som X Factor-dommer mener han, at han har reformeret fredagsunderholdningen i tv.
  • Blachman udviklede i 2013 tv-programmet ’Blachman’ – et samtaleprogram, der skabte voldsom debat, fordi samtalerne foregik foran en nøgen kvinde.
  • Samme år lavede han underholdningsprogrammet ’Mentor’ på DR1. Konceptet er solgt til Sydamerika og har vundet tv-pris i Cannes.
  • Med programserien ’Luk mig ind – det er Blachman’ fra 2015 ville han bidrage til at bekæmpe ensomheden i Danmark. 

 

UDVID

Men han er ukuelig i sin tro på, at det kan og vil ændres. Og at det gode vil vinde en hård kamp.

- Det kan være, jeg er urealistisk sat sammen. Men jeg bliver ved med at tro på det. Jeg tror ikke, der bliver solgt noget, der ikke har en god intention og det, jeg kalder ’social skønhed’ i fremtiden. Jeg tror vi kommer til at se en vild opstandelse de næste år. Dem, der sviner mest, bliver lukket ned. Der kommer til at ske en form for selvtægt, og der vil blive startet bevægelser, der kommer langt nede fra. Forhåbentlig bliver det ublodigt, siger X Factor-dommeren.

Artiklen fortsætter under billedet

Thomas Blachman håber, at ungdommen kan redde verden fra tidligere generationers overforbrug. Hans tro på ungdommen er også ofte kommet til udtryk med de deltagere, han har arbejdet med i X Factor. Foto Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix.

Social platform, der sparker røv

Med i hans drømme om, hvad de unge skal udrette, er også firedages arbejdsuge og en rummelighed på arbejdsmarkedet, hvor man deler det arbejde, der er, og ikke hægter nogen af. Men til gengæld får overskud til at udtænke nye ideer og nyde de virkelige værdier i tilværelsen.

Sådan en arbejdsmarkedsmodel vil kunne forebygge mange skilsmisser og livsstilssygdomme, mener Thomas Blachman. Han vil samtidig gerne mane frygt for tab af konkurrenceevne i jorden.

- Jamen, det er jo netop det, vi skal leve af. Varer fra Danmark vil da blive meget mere attraktive, hvis de er produceret på en social platform, der bare sparker røv – uden forurening, arbejdsløshed, ensomhed og sindssyge velfærdssygdomme. Hvis de kommer fra et land, der genererer og sprudler af ideer, siger han.

Det samfund ligger lige i forlængelse af det samfund, vi har nu, mener X Factor-dommeern.

- Men det kræver et løft ud af angst, middelmådighed, dem-og-os og at alle skal gå rundt og argumentere for deres egen fedterøveri, mener han.

Artiklen fortsætter efter billedet

Som musiker er Thomas Blachman selv en dygtig trommeslager. Det kan du læse mere om i faktaboksen. Foto Torben Christensen, Scanpix.

Gode ideer realiserer sig selv

Det er de unge, om ikke ham, der skal få de konkrete ideer om en bedre fremtid. Ikke alle ideer er lige gode, men han vil ikke på forhånd gøre sig til dommer over, hvad der er dårlige ideer. Det regulerer helt sig selv, mener han.

- Gode ideer er opbyggelige, har en social implikation og vil det gode. Hvis der er tale om gode ideer, der virkelig kan gøre en forskel, har de også indbygget en magnetisme, der gør, at en masse mennesker vil hjælpe med at realisere dem. Også uhonoreret. Gode ideer har evnen til at realisere sig selv, fordi de skaber et energifelt, som ikke var der i forvejen, mener Thomas Blachman.   

Frederik og Mary giver hånd med nogle af de fremmødte
Kongelige

Frederik og Mary

kom til undsætning

En mørklødet mand
Krimi

Politiet efterlyser

offer for hadforbrydelse

Julie Christiansen og Ask Hasselbalch på den røde løber.
Kendte

Skuespiller

venter barn igen

Morten Messerschmidt ser alvorlig ud.
Nyheder

Messerschmidt

aflyst: For farligt

Nikolaj Hübbe i smoking
Kendte

Nikolaj Hübbe

stopper

portræt mand
Krimi

Stig Tøfting frifundet

fire personer
Kendte

Klar på endnu en omgang

frederik og mary
Nyheder

Kongeparret: 

Første gang nogensinde

portræt kvinde
Kendte

Fylder 80 år:

Sådan bliver hun fejret

motorvej styrtet sammen
Nyheder

48 personer døde efter

stort kollaps på motorvej

portræt kvinde
Kendte

Julie Berthelsen:

Med i nyt superband

vindmæller
Nyheder

Kraftig vind giver

Ørsted ekstra vind

spillekupon
Nyheder

Nybagt millionær: 
Familien bestemmer ferien

Nyheder

Flere lever

længere med kræft

logo novo
Nyheder

Novo med giga-succes: 

Endnu et vildt overskud

badegæster
Nyheder

DMI: Husk solcreme

- op til 22 grader

skyttegrave
Nyheder

USA: Rusland

bruger kemiske våben

logoer sociale medier
Nyheder

Sociale medier gør os syge

menneskemængde
Nyheder

Melodi Grand Prix:

Ingen palæstinensiske flag

Nyheder

Lone Scherfig:

Høster stor ros

portræt mand
Nyheder

Højeste niveau siden 2001

portræt mand
Nyheder

Harvey Weinstein:

Voldtægtssag skal gå om

logo med bogstaver
Helt vildt

Video: Kræftsyg immigrant

vinder næsten 10 milliarder

traktor
Nyheder

29 kvæstet i traktorulykke

portræt kvinde
Nyheder

Von der Leyen:

Starten på en ny EU-æra

menneskemængde i New York
Nyheder

300 propalæstinensere

anholdt i New York

logo bogstaver
Krimi

Løsladt i mørklagt terrorsag

Mand og kvinde
Kendte

Badehotellet samlet igen

portræt mand
Nyheder

Penge skal

trække flere soldater

portræt mand
Kendte

Video: Overrasker

i Løvernes Konge

Nyheder

Nu er det helt slut

Nyheder

Justitsministeren afbryder 1. maj-tale

Lægebil i fart
Nyheder

Tømrer død - faldt ned fra stillads

Nyheder

Stjerner nomineret til Årets Reumert

Side på politibil
Krimi

Skud på politistation:

Betjent frifundet 

Kvinde og præst ved dåb
Kongelige

Prinsesse får ikke en krone

mand med fuldskæg i jakkesæt og slips
Kendte

Bedemanden fra TV:

Så meget har han tabt sig

Nyheder

Partier vil bruge milliard på at forbedre Arne-pension

Mette Frederiksen portræt
Debat

Dyrby: Kære Mette, giv os et kæmpe projekt, der gør os alle stolte

løbere på bro
Nyheder

Broløb kan give kø på vejene

Mand kigger ind i kameraet
Bøger

Paul Auster er død

Pakning med medicin
Sundhed

Novo banker prisen ned på omdiskuteret medicin

Changpeng Zhao
Nyheder

Tidligere topchef

idømmes fængsel 

fra pressemødet
Nyheder

Værnepligt til kvinder

og flere skal aftjene

En byggeplads
Nyheder

Har krævet sit

første dødsoffer

Overvågningsbillede
Krimi

Politiet: Hvem er han?

Meget kraftig røg over havneområde
Krimi

Brand på skib

påvirker hele byen

Søren Mørch og Ritt Bjerregaard.
Kendte

Efterlader millioner:

Her er arvingerne

Skibet omgivet af røg
Krimi

Brand i skib:

Sådan opstod den

Kong Frederik og dronning Mary ankommer sammen
Kongelige

Mary og Frederik

bød på frokost

Stig Tøfting i profil på dyster baggrund.
Kendte

Tøftings voldssag:

Offer er væk

hakket kød
Nyheder

Frygter flere smittede

efter salmonellaudbrud

En auktionshammer
Nyheder

Ansatte byder selv:

Vil se på lovgivningen

en mand
Kendte

Andreas Mogensen: 

- Jeg var svimmel

og havde hovedpine

en mobil med en app
Krimi

EasyPark får millionbøde

bygninger
Krimi

Mistænkeligt forhold:

Kvinde ført bort i DNA-dragt

to personer
Film og TV

Derfor fik Otilia og Aurland ikke hinanden

et par vinker
Nyheder

Kræftramte kong Charles på arbejde igen

en campingplads
Nyheder

Corona Camping

ryddes helt

en akutlæge i fuld fart
Krimi

I kritisk tilstand - faldt ud af væltende kran

et skilt med logo
Nyheder

Danish Crown-fyrede

får EU-millioner

to træbygninger
Krimi

Søn sigtes for drabsforsøg på sin mor

en kupon
Nyheder

Brugte en 10'er ekstra:
Vandt stor milliongevinst

to piger leger
Nyheder

Stort dansk børnetøjsfirma er begæret konkurs

biler i brand
Krimi

Flammer æder flere biler

en kvinde og børn i strandkanten
Nyheder

DMI: Det bliver varmt

en mobiltelefon med en besked
Nyheder

Hyler sirenen
på din mobil?

en person med en mobiltelefon i hånden
Krimi

Pas på: Denne type

svindel er eksploderet

en mand
Nyheder

To partier vil ændre i minkaftalens erstatning

stort politiopbud på en vej
Nyheder

Fire betjente

dræbt i skyderi

i amerikansk forstad

et royalt par
Kongelige

55-årig dansk prins

er blevet far igen

en minister på en talerstol
Nyheder

Minister: Dansk Folkeparti gik langt over stregen med deepfake-video

en bøfsandwich
Nyheder

Hædret restaurant
er gået konkurs

en mand kigger på fotografen
Kendte

Tommy Ahlers 
bliver formand

kongeparret
Kongelige

Kongeparret skal mødes med statsminister under statsbesøg

et uheldssted
Krimi

Uheld skaber massiv kø

en H&M-skilt
Krimi

Bilka, H&M og Magasin

er igen dømt ulovlige

Pernille Blume i vandet med badehætte på
Kendte

Pernille Blume

taber penge

Siden af en politibil
Krimi

Dømt for at gå med

kartoffelskræller