Administration 

Sagsbehandler på jobcenter: Jeg forstår godt, folk føler sig uretfærdigt behandlet

Charlotte Kempel (tv.) og Camilla Enemærke Petersen (th.) er glade for arbejdet på Jobcentret i Randers. (Foto: Foto: Nicolai Jaquet)

Charlotte Kempel og Camilla Enemærke Petersen fra jobcentret i Randers er til for at hjælpe borgeren. Borgerne skal have ansvaret for deres eget liv, og det er jobcentrets opgave at hjælpe dem med det.

Jobcentrene skal sikre en god og ordentlig behandling af borgerne. Blandt andet skal borgeren have gode muligheder for at få mere ansvar - og vejledes i at tage valg, der kan hjælpe dem videre.

Det fortæller Charlotte Kempel og Camilla Enemærke Petersen, der arbejder på jobcentret i Randers. 

Charlotte Kempel arbejder som sagsbehandler, og Camilla Enemærke Petersen er faglig konsulent. Hun har dermed ikke med borger-kontakt at gøre. Begge er tilknyttet sygedagpenge-teamet i Randers.

Og de er ikke i tvivl om, hvad der er det vigtigste for dem, når de går på arbejde.

- Tryghed og tillid. Alle skal behandles ens, uanset om de kommer ind til Charlotte eller mig, vil det være samme sagsbehandling. Det er det, vi stræber efter og bruger energi på. Det er vigtigt, borgerne behandles ordentligt og ens, siger Camilla Enemærke Petersen, da Avisen.dk møder dem på jobcentret i Randers.

Et ulige forhold

Hun anerkender fuldt ud, at det kan være en voldsom oplevelse for borgeren at henvende sig til et jobcenter. Her er det vigtigt, at sagsbehandlerne tidligt får opbygget borgerens tillid og får fortalt dem, at jobcentret forsøger at hjælpe borgeren til bedre at kunne klare sig selv.

-  Når vi har en myndighedsfunktion, kan der være en fornemmelse af et ulige forhold. Det er vi helt bevidste om. Vi kan ikke bestemme, hvordan borgeren skal agere og leve sit liv. Vi har rammer og tilbud her - og mulighed for at hjælpe dem. Men det største ansvar har borgeren. Og der er det væsentligste at give det ansvar tilbage, siger Camilla Enemærke Petersen. 

Afklaring og dialog med borgeren

Et middel til at sikre det gode forhold mellem sagsbehandler og borger er, at man tidligt i borgerens forløb gør dem bevidste om mulighederne. Det er nemlig vigtigt, at borgeren forstår, at sagsbehandleren arbejder ud fra lovens rammer.

- Det handler om at forventningsafstemme tidligt i sygedagpengeforløbet, og få forklaret borgeren de rammer, vi arbejder i. Det handler rigtig meget om, at man får formidlet rammerne til borgeren, så de ved, hvad det handler om. Når man forklarer dem, at det er lovgivning, forstår de det godt. Selvom det er træls - og det synes vi jo også nogle gange, siger Camilla Enemærke Petersen.

- Det handler også om at orientere om deres retssikkerhed. De kan få sagen i høring med efterfølgende afgørelse og kan klage til Ankestyrelsen. Det har også en væsentlig karakter, at de ved det, siger hun.

Det var især koblingen mellem lovgivning og det at arbejde med mennesker, der tiltrak Camilla Enemærke Petersen til faget. Foto: Nicolai Jaquet

Oplyser om klagemuligheder

Charlotte Kempel fortæller, at hun gør meget ud af at vejlede borgeren i de eksisterende klagemuligheder. Sagsbehandlerne bruger principafgørelser fra Ankestyrelsen aktivt, hvis de sidder med en vanskelig sag. Hun forstår udmærket godt, at nogle borgere kan være utilfredse med kommunens afgørelse.

- Hvis borgerne klager, er det som regel over stop af sygedagpenge. At der ikke kan ske forlængelse. Og jeg kan godt forstå dem rent menneskeligt. Hvis det nu var en selv. Vi sidder inde med en viden om lovgivning, og det er vores job at formidle den til borgeren, siger Charlotte Kempel.

Arbejdet i afdelingen blev især ændret markant ved sygedagpengereformen fra 2014. Efterfølgende har det sat store krav til, at sagsbehandlerne tidligt gør borgerne opmærksomme på, hvilke andre muligheder de har.

- Folk var lidt forskrækkede i starten, når man forklarede, at der kun var 22 ugers sygedagpenge. Men der er et andet sikkerhedsnet, og jobafklaringsforløb har nogle andre muligheder, der åbner op for andre ting, siger Charlotte Kempel.

Det er især formidlingen af lovgivning, og de forskellige mennesker, man møder, der gør Charlotte Kempel glad for jobbet. Foto: Nicolai Jaquet

Forstår borgernes frustrationer

Avisen.dk har beskrevet flere sager med borgere, der er utilfredse med sagsbehandlingen hos kommunen. Blandt andet fik kræftsyge Jette Sand en forkert afgørelse fra jobcentret på Lærkevej i Købehavn. Og også sagen om parkinsons-ramte Ulla Astrup fra Struer fik mange folk op ad stolen.

En undersøgelse foretaget af Avisen.dk i samarbejde med HK/Kommunal har vist, at flere sagsbehandlere oplever at blive hængt ud med navns nævnelse på nettet.

På jobcentret i Randers forstår de to sagsbehandlere godt, at borgere kan føle sig klemt i systemet. Det er dog vigtigt at forstå, at sagsbehandlerne gør alt, hvad der står i deres magt for at hjælpe borgeren.

- Langt hen ad vejen kan man godt følge dem. Den der følelse af uretfærdighed kan jeg godt sætte mig ind i. Det kan være svært at se sig selv gå igennem lange forløb og prøvninger. Det kan man blive drænet af. Men fokus er troen på, at de kan få noget selvstændighed og genopbygge eller skabe noget fra bunden, siger Camilla Enemærke Petersen.

Konkrete episoder med vold eller trusler har de ikke oplevet. Det eneste, Charlotte Kempel har oplevet, er borgere, der råber højt eller skælder ud. Langt de fleste bliver nemlig behageligt overraskede efter mødet med kommunen.

- Vi er bekendte med, hvad der bliver skrevet i medierne, om borgere der er utilfredse med deres sagsbehandling, men vi oplever det meget sjældent her. Borgere kommer efter første møde og siger, at det var meget mere rart, end de havde frygtet. At det ikke var, som de havde hørt, siger Charlotte Kempel.

Bruge værktøjerne i kassen

Charlotte Kempel fortæller, at man som sagsbehandler kan være personligt uenig i elementer af lovgivningen. Men det er vigtigt at huske at være professionel og holde sig til de muligheder og tilbud, loven lægger op til.

- Man kan sagtens have noget lovgivning, man ikke er hundrede procent enig i personligt, men det er sådan, det er. Hvis man ikke er bevidst om det, kan man ikke være sagsbehandler. Man skal være tro mod rammer og lovgivning, siger Charlotte Kempel.

Camilla Enemærke Petersen er enig i den betragtning, og påpeger, at det er sagsbehandlerens opgave at hjælpe borgeren bedst muligt på vej.

- Nogle rammer kan føles uhensigtsmæssige eller administrativt besværlige. Men det handler om, at gribe de muligheder der er i værktøjskassen og give borgeren en god vejledning. Det er jo det, det handler om, siger Camilla Enemærke Petersen.

Virkelighedens valg

Kommunalpolitik kommer ofte til at handle om rævekager og partihopperi. Men sandheden er, at kommunalpolitik påvirker hverdagen for os alle. Derfor sætter Avisen.dk frem mod valget den 21. november fokus på en række af de kommunale og regionale emner, der har indflydelse på hverdagen på det danske arbejdsmarked. Og vi kommer rundt i Danmark og møder de mennesker, det hele handler om.

Vi kalder det ”Virkelighedens valg.”

Det er ikke valgkamp, hvor kandidater står og råber efter hinanden, men et forsøg på at gøre jer læsere klogere på de problemstillinger, som politikerne sidder med, og som har konkret betydning for det liv, vi lever i Danmark.

Frem mod valget kan du læse mere om:

·         Østarbejdere

·         Jobskabelse og massefyringer.

·         Jobcentre

·         Folkeskoler

·         Ældrepleje

·         Lægemangel

Sebastian Klein på den røde løber.
Kendte

Sebastian Kleins

fede månedsløn

Et Bandidos medlem set fra ryggen med rygmærke på
Krimi

Rocker-præsident:

Broderskabet går

ingen steder

larver
Mad og drikke

Hold øje med

larver i maden

mand står foran træ
Krimi

Efterlyser 58-årige Henrik 

skilt foran retten i hjørring
Krimi

Mand fængslet: Stak 89-årig nabo med kniv 

person jubler
Nyheder

Kritiserer Eurovision 

sangerinde står på scenen
Film og TV

Så langt var Danmark

fra Eurovision-finale

motorcykler på rådhuspladsen
Krimi

Rockere indtager

Rådhuspladsen

person med bakke med champagne
Helt vildt

Her blev lørdagens

lotto-millioner vundet 

mand sidder på hospital
Sundhed

Fik grisenyre:

Nu er han død 

hunde forklædt som pandaer
Helt vildt

Zoo lokkede med

“pandaer”

mand på scene
Film og TV

Schweiz vinder Eurovision

politi til stede på vej
Krimi

Person død efter påkørsel

mand taler fra scene
Kendte

Kongen af B-film

er død

Thomas Frank i profil
Kendte

Dansk stjernetræner i dyb sorg

Nyheder

Greta Thunberg ført væk af politiet ved Eurovision

Politi bag afspærring
Krimi

Knivstikkeri ved café

Nyheder

Derfor blev han smidt ud af Eurovision

Mand med jakke og slips
Mad og drikke

Ramsay mister millioner

Nordlys på himlen
Nyheder

God mulighed for at se nordlys i nat

Bombet bygning
Nyheder

Tjener og to gæster dræbt

Smilende kvinde
Nyheder

Alternativet føler sig overhørt 

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Dansk sangerinde

i voldsomt styrt:

Brækker kæbe og

smadrer tænder

Siden på politibil
Krimi

89-årig kvinde stukket ned

et par smiler til fotografen
Kendte

Keld og Hilda Heick

har købt nyt hus

to personer på et sammenkopieret billede
Kendte

Heino Hansen og
Pernille Højmark
"aflyser" efter drama

en mand smiler
Nyheder

Eurovision:
Finalist smidt ud

en kop kaffe
Livsstil

Forbrugerrådet Tænk:
11 produkter mistænkt
for greenwashing

et politifoto af en kvinde
Krimi

Falsk arving
dømt til udlevering

en kvinde smiler
Kendte

Maria Fantino

siger ja - igen

bøfsandwick på tallerken
Nyheder

Konkurs afblæst

en person på en scene
Film og TV

Eurovision: Politi har undersøgt trusler

en perwson stikker sig selv
Nyheder

Nu dør type 2-diabetes-patienter af noget andet

personer optræder
Film og TV

Ekspert:
Israel kan overraske
i Eurovision-finalen

en udbrændt bygning
Krimi

Brændt ned til grunden

en person på en storskærm
Film og TV

Eurovision: Efterforskning

udskyder afstemning

Et par på den røde løber
Kendte

Laudrup morfar igen

brandfolk i aktion
Krimi

Plejehjemsbeboer mister
livet i værelsesbrand

person optræder
Film og TV

Eurovision-deltager undersøges af politiet

En hurtig bil i bjergene
Biler

Test Porsche Macan

Verdens bedste SUV

solen i mørke
Nyheder

Voldsom aktivitet på Solen bekymrer

Fodboldspillere på en bane
Sport

Mbappé: Farvel til PSG

en sanger på en scene
Film og TV

Aviser kritiserer DR efter Eurovision-exit

et firmalogo med en tyr og en pille
Nyheder

Novo Nordisk i vild rekord

portræt kvinde
Kendte

Mascha Vang: 
Scorer millioner

portræt mand
Nyheder

Grandprixchef: Jeg kaster ikke håndklædet

Mand og kvinde
Kendte

Vild video: Forræder forlovet

portræt mand
Nyheder

Beach Boys-legende: 

Sættes under værgemål

væltet brandvogn
Krimi

Brandmænd på hospitalet

efter tankvognsuheld

portræt kvinde
Nyheder

Jeg er lettet og skuffet

portræt mand
Nyheder

Venstre vil have

bedre kystsikring

portræt mand
Nyheder

Weekendens bedste

vejr ventes søndag 

portræt mand
Nyheder

Tysk minister lover oprustning 

en sanger på en scene
Film og TV

FAKTA: Fem år uden en finaleplads

en sanger på en scene
Film og TV

Danmark ude af Eurovision - her er finalefeltet

en slange på jorden
Dyreliv

Dreng i Randers finder kvælerslange i sit frikvarter

en baby på stranden
Nyheder

Varm weekend i vente

Sport

Oliver Sonne sparker pokalen til Silkeborg

en dame på en scene
Film og TV

Israels Eurovision-deltager: Jeg har det fantastisk

parfumeflasker
Livsstil

Vi køber brugte skønhedsprodukter som aldrig før

tre smilende mænd
Krimi

Derfor blev de myrdet

et forulykket fly
Krimi

Endnu et Boeing-fly forulykker

Fodboldfans
Sport

Vilde billeder: Jyske fans indtager København 

mange parkeringsbøder
Nyheder

Undgå p-bøder:
Her er de værste fejl

en mand på en scene
Kendte

Ærgerlig Lars Lilholt:

- Jeg er træt af, at jeg ikke kan være der

en mand kigger på fotografen
Kendte

Silas Holst: Det må
være som, når man dør

en pakke hakket kød
Nyheder

Mysterie om 

salmonellaudbrud løst

politiafspærring
Krimi

Ung mand
fundet død i havn

et par
Kongelige

Grevinde er død

en sangerinde
Film og TV

Ekspert: Det bliver en sand gyser for Saba

et billede af en politibil
Krimi

Vejvrede: Kvinde kører dreng ned med vilje

hakket kød
Nyheder

Spis det ikke: 
Hakket kød kaldes tilbage

Mand og kvinde
Kendte

Tina Lund: Køber

fars gård til tilbudspris

en sanger synger
Film og TV

Gak afgør forskellen på dansk Eurovision-ekstase og finalefiasko

portræt mand
Nyheder

Havde orm i hjernen 

portræt mand
Nyheder

Danmarks største tipper:

Nu afslører han historien

portræt kvinde
Nyheder

Thunberg får 120 bøder 

portræt kvinde
Nyheder

Danske demonstranter

strømmer til Malmø

portræt kvinde
Kongelige

Video: Afsløret i dag