Administration 

Ny rapport advarer: Arbejdsløse kan havne i "endeløse aktiveringsmøller"

Ny rapport viser, at virksomhedspraktik ikke altid virker. Regeringen vil have flere i virksomhedspraktik. Både Bent Bøgsted (DF) og Finn Sørensen (EL) er klar med forskellige løsninger. (Foto: Foto: Katrine Emilie Andersen/Scanpix og Claus Bech/Scanpix)

Det er afgørende for ledige kontanthjælpsmodtagere, at de kan se meningen i deres virksomhedspraktik. Ellers er der risiko for, at praktikken ikke får den ønskede effekt, viser en ny undersøgelse.

Regeringen varsler besparelser og ændringer i beskæftigelsesindsatsen, og det vil sende endnu flere arbejdsløse i virksomhedspraktik.

Men virksomhedspraktikker virker ikke altid efter hensigten. Faktisk kan de have den stik modsatte effekt. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Væksthusets Forskningscenter, der fokuserer på aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere.

Her har man lavet dybdegående interview med udvalgte borgere, der enten er eller har været i virksomhedspraktik. Fælles for dem alle er, at de i dag er i job.

Charlotte Hansen er forskningschef i Væksthuset og har været med til at lave undersøgelsen.

Hun advarer mod, at virksomhedspraktikker bliver til 'endeløse aktiveringsmøller', hvor borgerne ikke har udsigt til et job i den anden ende.

Risikoen opstår, når en borger sendes ud i gentagne praktikforløb, hvor der ikke er udsigt til et job. Det virker demotiverende for borgeren at opleve praktikforløb, de ikke kan se meningen i.

- Det er tydeligt, at praktikker uden formål, virker modsat på borgerne. Det er demotiverende og giver ikke mening for den enkelte, og det er dyrt for samfundet.

- Vi får kun effekter, hvis borgerne også kan se ideen med det, og vi har en god, løbende dialog med virksomhed og borger. Man skal have de gode snakke om, hvad man har gang i og hvorfor, siger Charlotte Hansen til Avisen.dk.

Klæd de ledige på

I perioden fra 2007-2016 er antallet af aktiveringsforløb i virksomhedspraktik steget med næsten 150 procent - fra 14.479 fra 35.696. Men i samme periode er antallet af aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere kun steget med tre procent, viser myndighedernes egne tal fra Jobindsats.dk.

Charlotte Hansen forklarer, at virksomhedspraktik virker, når virksomhed og borger finder sammen i det rette match. Vejen til dette er at afsætte flere ressourcer på at finde 'det gode match' mellem borger og virksomhed. Kvalifikationerne skal matches, og virksomhederne skal være bevidst om de behov, den ledige har.

Samtidig skal kommunernes jobcentre være bedre til at klæde de ledige på til at indgå i dialog med virksomheden. Det giver nemlig pluspoint på kontoen, hvis arbejdsgiveren oplever praktikanten som oprigtigt interesseret og engageret, forklarer hun.

- Man skal være god til at sige, hvad man kan holde til, og hvad der er brug for at støtte. Sige man gerne vil være der og er meget interesseret i at få et job hos virksomheden. Man skal få det sagt, men det er svært, hvis man har oplevet fem forudgående praktikker, hvor ingen tænkte på den dialog, siger Charlotte Hansen.

Tre nøgler til en god virksomhedspraktik

Undersøgelsen fra Væksthusets Forskningscenter er en del af det større Beskæftigelses Indikator Projekt (BIP). 

Her har man interviewet 24 borgere, der i dag alle er i job, men som alle har været i et eller flere forløb med virksomhedspraktik. I gennem samtaler og erfaringer er man kommet frem til tre kriterier, der skal til, for at borgeren får gavn af sin virksomhedspraktik.

1. Borgeren og virksomheden skal matches individuelt. Udgangspunktet skal være, at den ledige skal i praktik i en virksomhed eller branche, hvor der er efterspørgsel på arbejdskraft. Herefter skal borgerens evner matches med virksomheden - både når det gælder arbejdsfunktion men også socialt og med hensyn til borgerens skånebehov.

2. Der skal være en potentiel jobmulighed efter praktikperioden. Det er ikke det samme som en jobgaranti, men der skal ikke startes praktik i en virksomhed, der fra start har meldt ud, at det ikke kan munde ud i ansættelse.

3. En løbende opfølgning for at sikre, at borgeren er i en virksomhed, hvor de kan udvikle og bruge deres kompetencer. Her skal der både være løbende kontakt med kommunen, og løbende kontakt til en person hos virksomheden.

Kilde: 'Fra udsat til ansat' - Væksthusets Forksninscenter

UDVID

EL: Praktik er meningsløst

Regeringen vil finde besparelser for 870 millioner på beskæftigelsesområdet for at finansiere tiltag i en ny erhvervs- og vækstpakke. Man vil sløjfe kommunernes mulighed for at få refunderet halvdelen af udgifterne til vejlednings-, opkvalificerings- og mentorforløb for ledige.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har sagt til Avisen.dk, at det vil betyde mere virksomhedspraktik.

- Det bliver nogle andre tilbud med mere fokus på at få folk i job. Vi lægger op til flere virksomhedsrettede tilbud, har han sagt til Avisen.dk.

Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Finn Sørensen, er ikke vild med med virksomhedspraktik. Det er et redskab, han kalder 'i bedste fald meningsløst'.

Han er ikke overrasket over, at undersøgelsen viser, at det langt fra er alle ledige, virksomhedspraktikken virker for.

- Alle høvles ind i det her hamsterhjul. Det er helt bevidst, at man strammer kommunernes økonomi med det ene formål, at kommunerne tvinges til at bruge de billigst mulige redskaber, siger Finn Sørensen.

Han mener, at arbejdsgiverne i højere grad skal opdrages til at fokusere på virksomhedspraktikkens egentlige formål - at få den ledige i job. Finn Sørensen mener, at større virksomheder bruger ordningen til 'billig arbejdskraft'.

- Man skal skrue ned for kommunernes trang til at sende folk i praktik. For så vil kommunerne kunne bruge kræfterne på at finde de positivt indstillede virksomheder og få nogle forpligtende aftaler op at stå, siger Finn Sørensen.

Stod det til Enhedslisten skulle vejledning og opkvalificering for ledige prioriteres højere.

DF: Mulighed for at blackliste

Aftalen om 'Erhvervs- og vækstpakken' er indgået af VLAK-regeringen, Radikale og Dansk Folkeparti. Hos Dansk Folkeparti er man klar til at kigge på, om man kan 'blackliste' virksomheder, der har praktikanter, men sjældent ansætter.

- Jeg så gerne, at kommunerne kunne sige til dem: 'Hvis I får nogle i praktik her, skal der også være mulighed for et job'. De skal ikke bare skiftes ud med andre, når praktikken er slut, siger beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF).

Han mener, at man i højere grad skal kigge på de private virksomheder, hvor effekten af virksomhedspraktik er større end i det offentlige.

- Vores tilgang er, at vejledende opkvalificering i sig selv ikke fører til arbejde. Det er også meningsløst, hvis de bare møder op på et kontor eller jobcentret og er på et kursus om at søge job, siger Bent Bøgsted og peger på, at virksomhedspraktik er et godt redskab til at få ledige i arbejde:

- Hver eneste gang kommunerne får en i arbejde, sparer kommunen penge. Derfor er det vigtigt, at de vænner sig til at give den indsats, der giver arbejde, siger Bent Bøgsted.

Pernille Højmark i en tætsiddende blå trøje.
Kendte

Pernille Højmark:

Hvor finder man

en mand?

Ulla Terkelsen halvt fra siden
Kendte

Ulla Terkelsen

var utro

Leder af Alternativet
Nyheder

Dropper forbud mod

kød og mælk

Jaffer og Bolette på den røde løber de er klædt i hvidt.
Kendte

Bachelor-par regnede

med en dreng

Joost Klein til pressemøde
Nyheder

Disket hollandsk

Eurovision-deltager

fanget i Sverige

Kvindelige politibetjente med en anholdt i DNA-dragt
Krimi

22-årig kvinde stukket

ned på møntvaskeri

Sebastian Klein på den røde løber.
Kendte

Sebastian Kleins

fede månedsløn

Krimi

Rocker-præsident:

Broderskabet går

ingen steder

larver
Mad og drikke

Hold øje med

larver i maden

En politibil fra siden
Krimi

Forsvandt søndag

formiddag - nu er

han hjemme

skilt foran retten i hjørring
Krimi

Mand fængslet: Stak 89-årig nabo med kniv 

person jubler
Nyheder

Kritiserer Eurovision 

sangerinde står på scenen
Film og TV

Så langt var Danmark

fra Eurovision-finale

motorcykler på rådhuspladsen
Krimi

Rockere indtager

Rådhuspladsen

person med bakke med champagne
Helt vildt

Her blev lørdagens

lotto-millioner vundet 

mand sidder på hospital
Sundhed

Fik grisenyre:

Nu er han død 

hunde forklædt som pandaer
Helt vildt

Zoo lokkede med

“pandaer”

mand på scene
Film og TV

Schweiz vinder Eurovision

politi til stede på vej
Krimi

Person død efter påkørsel

mand taler fra scene
Kendte

Kongen af B-film

er død

Thomas Frank i profil
Kendte

Dansk stjernetræner i dyb sorg

Nyheder

Greta Thunberg ført væk af politiet ved Eurovision

Politi bag afspærring
Krimi

Knivstikkeri ved café

Nyheder

Derfor blev han smidt ud af Eurovision

Mand med jakke og slips
Mad og drikke

Ramsay mister millioner

Nordlys på himlen
Nyheder

God mulighed for at se nordlys i nat

Bombet bygning
Nyheder

Tjener og to gæster dræbt

Smilende kvinde
Nyheder

Alternativet føler sig overhørt 

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Dansk sangerinde

i voldsomt styrt:

Brækker kæbe og

smadrer tænder

Siden på politibil
Krimi

89-årig kvinde stukket ned

et par smiler til fotografen
Kendte

Keld og Hilda Heick

har købt nyt hus

to personer på et sammenkopieret billede
Kendte

Heino Hansen og
Pernille Højmark
"aflyser" efter drama

en mand smiler
Nyheder

Eurovision:
Finalist smidt ud

en kop kaffe
Livsstil

Forbrugerrådet Tænk:
11 produkter mistænkt
for greenwashing

et politifoto af en kvinde
Krimi

Falsk arving
dømt til udlevering

en kvinde smiler
Kendte

Maria Fantino

siger ja - igen

bøfsandwick på tallerken
Nyheder

Konkurs afblæst

en person på en scene
Film og TV

Eurovision: Politi har undersøgt trusler

en perwson stikker sig selv
Nyheder

Nu dør type 2-diabetes-patienter af noget andet

personer optræder
Film og TV

Ekspert:
Israel kan overraske
i Eurovision-finalen

en udbrændt bygning
Krimi

Brændt ned til grunden

en person på en storskærm
Film og TV

Eurovision: Efterforskning

udskyder afstemning

Et par på den røde løber
Kendte

Laudrup morfar igen

brandfolk i aktion
Krimi

Plejehjemsbeboer mister
livet i værelsesbrand

person optræder
Film og TV

Eurovision-deltager undersøges af politiet

En hurtig bil i bjergene
Biler

Test Porsche Macan

Verdens bedste SUV

solen i mørke
Nyheder

Voldsom aktivitet på Solen bekymrer

Fodboldspillere på en bane
Sport

Mbappé: Farvel til PSG

en sanger på en scene
Film og TV

Aviser kritiserer DR efter Eurovision-exit

et firmalogo med en tyr og en pille
Nyheder

Novo Nordisk i vild rekord

portræt kvinde
Kendte

Mascha Vang: 
Scorer millioner

portræt mand
Nyheder

Grandprixchef: Jeg kaster ikke håndklædet

Mand og kvinde
Kendte

Vild video: Forræder forlovet

portræt mand
Nyheder

Beach Boys-legende: 

Sættes under værgemål

væltet brandvogn
Krimi

Brandmænd på hospitalet

efter tankvognsuheld

portræt kvinde
Nyheder

Jeg er lettet og skuffet

portræt mand
Nyheder

Venstre vil have

bedre kystsikring

portræt mand
Nyheder

Weekendens bedste

vejr ventes søndag 

portræt mand
Nyheder

Tysk minister lover oprustning 

en sanger på en scene
Film og TV

FAKTA: Fem år uden en finaleplads

en sanger på en scene
Film og TV

Danmark ude af Eurovision - her er finalefeltet

en slange på jorden
Dyreliv

Dreng i Randers finder kvælerslange i sit frikvarter

en baby på stranden
Nyheder

Varm weekend i vente

Sport

Oliver Sonne sparker pokalen til Silkeborg

en dame på en scene
Film og TV

Israels Eurovision-deltager: Jeg har det fantastisk

parfumeflasker
Livsstil

Vi køber brugte skønhedsprodukter som aldrig før

tre smilende mænd
Krimi

Derfor blev de myrdet

et forulykket fly
Krimi

Endnu et Boeing-fly forulykker

Fodboldfans
Sport

Vilde billeder: Jyske fans indtager København 

mange parkeringsbøder
Nyheder

Undgå p-bøder:
Her er de værste fejl

en mand på en scene
Kendte

Ærgerlig Lars Lilholt:

- Jeg er træt af, at jeg ikke kan være der

en mand kigger på fotografen
Kendte

Silas Holst: Det må
være som, når man dør

en pakke hakket kød
Nyheder

Mysterie om 

salmonellaudbrud løst

politiafspærring
Krimi

Ung mand
fundet død i havn

et par
Kongelige

Grevinde er død

en sangerinde
Film og TV

Ekspert: Det bliver en sand gyser for Saba

et billede af en politibil
Krimi

Vejvrede: Kvinde kører dreng ned med vilje

hakket kød
Nyheder

Spis det ikke: 
Hakket kød kaldes tilbage

Mand og kvinde
Kendte

Tina Lund: Køber

fars gård til tilbudspris