Administration 

Så mange timer skal du sove om natten - sover du nok?

Forbrugerguides
Hvad er det optimale antal timers søvn?

Indeholder sponsorerede links

Søvn betyder rigtig for dit generelle velvære, hvorfor det i den grad kan betale sig at få en tilstrækkelig mængde søvn hver nat.

Søvn har først og fremmest stor betydning for din sundhed, hvilket vil sige, at du udsætter dig selv for risiko for at blive syg, hvis du ikke får den søvn din krop behøver. Søvn har nemlig til formål at rense ud i din hjerne og restituere din krop, og dette er grunden til, at det kan være farligt ikke at få nok søvn.

Dertil er en god mængde søvn naturligvis også afgørende for, at du kan føle dig frisk og energisk den kommende dag, så du kan præstere og have overskud til alle dagens gerninger og udfordringer. Men hvor meget søvn er det så, din krop behøver? Det kan du læse mere om herunder.

Ikke alle er ens

Der findes ikke noget definitivt svar på, hvor meget søvn lige netop du har behov for. Det svinger nemlig fra person til person, men søvnbehovet for et menneske ligger typisk mellem 6 og 9 timer pr. nat for voksne.

Det giver et gennemsnit på 7,5 timer om natten for et voksent menneske, men det er også et tal, som bliver lavere med alderen.

Hvis du eksempelvis er mellem 18 og 25 år, bør du således satse på at få mindst 7 timer om natten og gerne helt op til 9 eller 10 timer, mens du som 65-årig eller ældre generelt kan nøjes med lidt mindre.

Lyt til din krop

For at finde ud af, hvor meget du peronligt har brug for at sove, handler det om at lytte til din krop. Kun på den måde kan du vurdere, hvor mange timer du helt nøjagtigt har brug for at sove for at få den hvile, du har behov for.

Du kan vurdere, om du får for lidt søvn ved at kigge på, om du oplever træthed i løbet af dagen eller tidligt på aftenen. Hvis du føler dig træt eller decideret søvnig på disse tidspunkter som en generel ting, er det en god indikator for, at du nok bør skrue lidt op for den tid, du bruger under dynen om natten.

Du bør dog også være opmærksom på, om du sover godt nok. Hvis du sover mere end 8 timer hver nat og stadig føler dig træt i løbet af dagen, kan det betyde, at du sover for overfladisk, hvilket kan være et resultat af andre ting, som du måske skal kigge nærmere på.

Selvom du sover 8-9 timer om natten er det ikke sikkert at du er helt i mål med at sikre dig gode søvnvaner. For det er også vigtigt hvilken seng du sover i - og hvilken pude og dyne du anvender.

Vi har undersøgt sagen og hjælper dig på vej. Vi har lavet en vejledning om hvordan du vælger den bedste seng, samt hvilke puder der er bedst og hvilke dyner der giver den bedste søvn.