90 år i dag: Tillykke, Otto - er du stadig i Hopla?
Hele Danmarks quiz-master fylder 90 år i dag. Otto Leisner har beriget det danske sprog med ord som Hoplanål og vendingen På med pilen, Palle! Og så navngav han radioprogrammet Giro 413.

Sig ’hoplanål’ og de fleste voksne og halvvoksne danskere vil vide, hvem vi taler om.

Otto Leisner - hele Danmarks quizmaster fylder 90 år i dag. Han kan se tilbage på et usædvanligt langt liv i TV-seernes tjeneste.

Et liv, hvor han har sat sit eftertrykkeligt præg på DR’s historie og på utallige yngre TV-værter.

En af dem er Jørgen de Mylius, der var kollega med Otto Leisner i 25 år og arbejdede tæt sammen med ham i Leisners sidste tre aktive DR-år i slutningen af 80’erne. De to var værter sammen på tre store TV-shows.

»Det var en stor ting for mig at arbejde sammen med ham. Han var en af mine helt store forbilleder, da jeg var ganske ung. Han udstrålede den ro, der bare skal til, når man laver fjernsyn. Og især dengang, da det hele var lidt bøvlet med store kameraer og små studier,« fortæller Jørgen de Mylius.

Fælder eller fejl
Da Mylius kom til DR havde Otto Leisner allerede haft fingrene nede i utallige TV-succes’er. Prøv blot at følge med her i rækken af kendte og knap så kendte TV-programmer med Otto Leisner som vært:

Fup eller Fakta, Kryds og Bolle, En ret og to vrang, På slap line, Telefonen ringer, Tyve femten, Den gyldne pil, Pusterummet, Tippejob, Sang og Klang, Fælder eller fejl, Stikordet, Weekend, Spøg og Skæmt og Hopla.

Og så naturligvis Kvit eller dobbelt, som han gav comeback i 1980’erne.

»Han var et barn af betonmonopolet, og det betød, at der var direkte lighedstegn mellem Otto Leisner og TV-underholdning. Men jeg tror, at han ville klare sig i dagens konkurrence, for han havde den charme, der skal til. Og når jeg ser de gamle klip med moderne briller, brænder han altså stadig godt igennem,« fortæller Jørgen de Mylius, om sin gamle læremester.

Han har det godt
»Jeg taler ikke så meget med ham mere. Han har jo trukket sig tilbage. Men jeg har naturligvis sendt ham et kort i dagens anledning. Og han har det godt,« siger Jørgen de Mylius.

Danskerne så sidst Otto Leisner i TV for tre år siden, da Jarl Friis Mikkelsen fik overtalt den dengang 87-årige tidligere kollega til at deltage i TV-programmet AHA. Egentlig skulle han kun optræde i første halvdel, men det var så hyggeligt, at han blev siddende under hele programmet.

Og sådan er det jo nok. Det er så hyggeligt med Otto.

Og selv når det går galt, er det hyggeligt. Jørgen de Mylius fortæller om en episode under TV-showet OBS89 fra 1989.

To syv-taller på tavlen
»Vi skulle lancere bingo for første gang på dansk TV, og der skulle falde en stor brevbunke ned fra loftet. Bunken havde nær ramt Otto og jeg i hovedet – men jeg nåede vist lige at få ham skubbet til side. Da vi kom i gang, så vi pludselig, at der var to syv-taller på tavlen. Og det går jo ikke, når man spiller bingo. Alt gik i stå. Selv Henrik Krogsgaard, der var producer, sagde ikke noget i vores øresnegl.«

»Så begyndte Otto at fortælle vittigheder Men han kunne kun fem. Så fortalte jeg fem vittigheder, der var knap så sjove, og så kunne vi ikke mere. Og så gik det hele i stå,« fortæller Jørgen de Mylius, der husker, at episoden var den helt store historie i aviserne dagen efter.

Men den sjoveste episode med Otto Leisner vil for mange TV-seere være den udgave af Pusterummet, hvor Victor Borge var gæst.

Otto Leisner introducerede Victor Borge stående helt fremme ved publikum og med ryggen til scenen. Til publikums store fornøjelse kom Borge ikke ind som aftalt. Mens publikum skreg af grin kom Victor Borge kravlende på alle fire over scenen og Otto Leisner brød sammen af grin og mistede fuldstændig grebet om programmet.

Halv time over tiden
I stedet tog Victor Borge nu over, greb fat i Leisners slips og trak ham op og ned af sofaen, mens den direkte udsendelse gik en halv time over tiden.

Vi kan takke Otto Leisner for meget. Ikke mindst utallige tekster til danske sange. Og lad os slutte med en af de smukkeste:

Så længe skuden kan gå / så længe hjertet kan slå /så længe solen den blinker / på bølgerne blå / er der så mer’ du vil nå / nej prøv engang at forstå / at der er mange som aldrig / et lysglimt kan få.

Tillykke med dagen, Otto!