66-årig præst: Derfor vil jeg ikke på pension

66-årige Jakob Rönnow har fire år tilbage af sit arbejdsliv. Alt for kort tid, mener han, men men uanset hvor sund og rask han er, må han ikke fortsætte længere.
Sognepræst Jakob Rönnow vil selv bestemme, hvornår han er gammel nok til at 'ligge samfundet til last'.
Sognepræst Jakob Rönnow vil selv bestemme, hvornår han er gammel nok til at 'ligge samfundet til last'.
Foto: Kathrine Kellermann

Jakob Rönnow er ikke nogen typisk 66-årig. Han er far til et sæt 7-årige trillinger, en ivrig kajakroer og aktiv FDF’er.

Derfor kan han slet heller ikke forestille sig at gå på pension allerede om fire år. Ikke mindst fordi han elsker sit job.

”Jeg er altså fantastisk glad for mit arbejde. Jeg står op om morgenen og har en masse spændende opgaver foran mig, og en masse mennesker, som gerne vil se mig,” siger han begejstret.

Tvinges på pension

Men begejstringen aftager hurtigt, så snart snakken falder på, at han om fire år bliver tvunget på pension. I 20 år har han været sognepræst i Vangede Kirke nord for København, men om fire år er det slut.

Der fylder han 70, og da loven siger, at præster skal gå på pension i denne alder, er der ingen vej udenom.

Det finder han diskriminerende.

Derfor råber jeg højt

”Jeg kunne acceptere det, hvis det samme gjaldt for resten af samfundet. Men nu er jeg tilfældigvis en del af en lille gruppe, der ikke selv kan vælge, og det er derfor, jeg råber højt,” siger Jakob Rönnow.

Han er ikke i tvivl om, at mange præster sagtens kunne fortsætte længere.

”Vi er jo ikke gamle og nedslidte, som 70-årige længere. Vi har ikke brugt et helt arbejdsliv på at hugge brænde. Det er noget andet i dag. Der er man altså ikke klar til rullestolen som 70-årig,” siger han.

Lige inden sommerferien sendte han derfor et brev til Folketingets Kirkeudvalg, hvor han opfordrede til at ændre reglerne. Svaret derfra var, at de ikke kunne behandle enkeltsager.

Ikke alle er tossehoveder

Jakob Rönnow erkender, at 70 er en høj alder, og at det i nogle tilfælde kan være en fordel at stoppe, mens legen er god.

”Jeg skal ikke udelukke, at der er nogle gamle sludderhoveder af nogle præster rundt omkring, som folk gerne vil af med. Men det kan man jo ikke lave love ud fra,” siger han.

Tværtimod kan det netop være en fordel at have en vis alder i en stilling som præst, mener han.

”Hvis jeg fik lov at fortætte kunne jeg øse mere ud af min erfaring. Der er en masse mennesker, som gerne vil se mig, både i glæde og sorg, og man bliver ikke ligefrem dårligere af at tage sig af dem, bare fordi man bliver ældre og får noget mere livserfaring,” siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.