3.300 drønede forbi vores børns skoler
Uhyggeligt mange er blevet stoppet for traffikforseelser i skolestarts-kampagnen. Blandt de største syndere er fartovertrædere. Foto: Stine Larsen / POLFOTO
Kampagnen Skolestart har vist sig særdeles nyttig. Bilisterne ved skoleveje kører for stærkt og spænder ikke sikkerhedsselen.

Til trods for gentagne kampagner år efter år står det klart, at alt for mange stadig kører for stærkt nær landets skoler.

Politiet har taget hele 3.300 bilister i at køre for stærkt på en skolevej de seneste ti dage.

Ud af de 10.299 mennesker, som er blevet målt eller standset, har i alt 5.100 mennesker overtrådt færdselsloven. Deraf er de flest fartsyndere, oplyser vicepolitiinspektør Jørn Pakula Andresen.

De mange lovovertrædelser ved skolerne er bestemt ikke sød musik i ørene på underdirektøren for Rådet for Sikker Trafik.

"Det er ærgerligt, at politiet har taget så mange i deres kontrol, vi opfordrer forældre og alle andre til at være særligt opmærksomme i den her tid, fordi der er så mange små nye elever i trafiken," siger Karina Petersen.

En lovovertrædelse, der falder vicepolitiinspektøren særligt for brystet, er, når forældre ikke sørger for at fastspænde deres børn korrekt. Det er foreløbigt sket i 197 tilfælde.

"Man kan jo gøre sig nogle overvejelser, om det er et stort eller et lille tal, men jeg synes jo nok, at der er en begrundelse for at gøre noget mere for at sikre de mindste. Det fortjener i hvert fald opmærksomhed," siger han.

Rådet for Sikker Trafik har også en høne at plukke med de forældre, som ikke overholder loven.

"Vi må appellere til at forældre overholder hastighedsgrænsen og er meget opmærksomme, når de færdes omkring skoler," siger Karina Petersen.

Jørn Pakula Andresen kan ikke sige noget om, hvorvidt tallet er højt eller lavt i forhold til tidligere års kampagner. Tallene er foreløbige, fordi kampagnen afsluttes i uge 35. Indtil videre er målingerne blevet foretaget fra den 8. august til den 19. august.

Foruden fartsyndere er der blandt lovovertrædelserne tale om personer, som taler i mobiltelefon bag rettet, har glemt at spænde sin egen sikkerhedssele, og folk der slet ikke har et kørekort.

Både betjente og automatisk trafikkontrol, der måler hastighed, har været med til at indfange de mange forseelser. Betjente har stoppet 7.238 biler, og de automatiske har målt 3.061 bilister.

Et lille lyspunkt i tallene er, at kun en enkelt er blevet stoppet for spirituskørsel. Forseelsen blev begået i Østjylland. I 2005 var der 19 personer, som blev stoppet for samme forseelse i samme kampagne.

Kampagnen Skolestart bliver afholdt i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik.