24 timers skrækhistorier fra de reformramte: ’Et enormt kraftfuldt signal’

Alternativets Torsten Gejl er primus motor på marathonoplæsningen, der blandt andet får besøg af Lisbeth Zornig. (Foto: Fotos: Thomas Lekfeldt og Emil Haugaard/Ritzau Scanpix/Arkiv)

Alternativet vil bruge 24 timer på at læse historier op om folk, der er ramt af førtidspensionsreformen. Man håber på at kunne råbe forligspartierne op.

Der skal sættes fuldt fokus på førtidspensionsreformens indvirkning på menneskers liv. Derfor bliver reformramtes historier læst op i 24 timer i træk på Christiansborg fra lørdag klokken 12 til søndag klokken 12.

Hundredevis af historier fra folk, der er kommet i klemme i systemet, bliver krydret med debatter og interviews fra politikere og offentlige personer.

Det er Alternativet, der i fællesskab med organisationerne Jobcentrets Ofre og Næstehjælperne har fået begivenheden op at stå. I weekenden mødes forligspartierne bag førtidspensions- og fleksjobsreformen på Christiansborg. Her skal de evaluere og justere loven. 

Alternativets beskæftigelsesordfører, Torsten Gejl, er en af idemændene bag marathonoplæsningen. Han håber, at forligspartierne vil få øjnene op for, at loven har behov for ændringer.

- Det, vi gør med det her projekt, er, at vi sætter fokus på de reformramtes beretninger fra mødet med systemet og jobcentrene. Det gør vi for, at inspirere dem til at justere reformen så tusinder af danskere kommer ud af den klemme, de er kommet i. De skal have en førtidspension, hvis de er værdigt trængende, siger Torsten Gejl til Avisen.dk.

'Et kraftfuldt signal'

Torsten Gejl er glad for, at der er opbakning til arrangementet. Enhedslisten har også hjulpet til med at stable begivenheden på benene, og en lang række kendte offentlige personer viser flaget - heriblandt Lisbeth Zornig, Morten Østergaard (RV), FOA-formand Dennis Kristensen og forfatteren Henrik Norbrandt.

- Det er et enormt kraftfuldt signal, at de her folk er med. Det er et kæmpe signal fra samfundet til de udsatte om, at de ikke er blevet glemt. Der er nogen, der sætter foden ned, når sikkerhedsnettet for mange mennesker er helt gennemhullet, siger Torsten Gejl.

Der skal læses hundredevis af historier op. Alternativet har ikke haft mulighed for at verificere alt, men de understreger, at alt er blevet redigeret og gennemlæst. Torsten Gejl påpeger, at begivenheden ikke skal handle om kritik af personer men af systemet.

Vi har sikret, at der ikke kommer udfald mod politiske modstandere. Vi er interesseret i at formidle de her menneskers historier. Det er ikke et forsøg på at blive personlig mod navngivne politikere og i særdeleshed ikke mod sagsbehandlere. Det ville ikke harmonere med god politisk kultur. Det skal udelukkende være for at sætte spot på systemet, siger Torsten Gejl.

Førtidspensionsreformen blev til i 2013 da Mette Frederiksen (S) var beskæftigelsesminister. Flere af forligspartierne har meldt klart ud, at de agter at ændre reglerne om førtidspension. Med i forligskredsen sidder Socialdemokratiet, SF, Radikale, Konservative, Venstre og Liberal Alliance.

Hvem kommer - og hvordan kan du se det?

Listen af politikere og andre offentlige personer, der lægger vejen forbi marathonoplæsningen er lang.

Udover Torsten Gejl fra Alternativet deltager:

Dennis Kristensen, Formand for FOA

Majbrit Berlau, Formand i Dansk Socialrådgiverforening

Morten Østergaard, Politisk leder af de Radikale

Lars Trier Mogensen, Journalist (Interviewer)

Stine Brix, MF fra Enhedslisten

Henrik Nordbrandt, forfatter

Trisse Gejl, forfatter

Anne Marie Helger, skuespillerinde

Kim Madsen, formand Jobcentrets Ofre

Anne lise Marstrand-Jørgensen, forfatter

Badar Shah, Medlem af Københavns Kommunes Borgerrepræsentation for Alternativet

Jacob Sølvhøj, MF fra Enhedslisten

Puk Sabber, socialrådgiver

Liva Curdt, reformramte børn

Jeanne Toxværd, Enhedslisten - sidder i Kommunalbestyrelsen i Gentofte Kommune.

Sidsel Torp, Alternativet

Tanja Bjørn Zabell

Anders Stjernholm, stand-up komiker og MF, Alternativet

Bitten Jensen, partsrepræsentant

Esben Maaløv, social aktivist

Claus Jansson, Alternativet

Karen Lumholt, journalist og forfatter

Linda Villadsen, stifter af Næstehjælperne

Lisbeth Zornig

Uffe Elbæk, leder af Alternativet

Hele seancen sendes live på Alternativets Youtube-side. Desuden sendes der i rotation på diverse Facebook-sider. Klik på deres navn, og du bliver guidet videre til deres side.

Lørdag: 

12-16 - Alternativet

16-20 - Bekæmp Fattigdom Nu

20-24 - Torsten Gejl

Søndag:

00-04 - Bekæmp Fattigdom Nu

04-08 - Jobcentrets Ofte

08-12 - Alternativet