200.000 spiser medicin uden grund

Alt for mange danskere tager kolesterolmedicin uden grund. Det er både skadeligt for kroppen og for pengepungen.
Selvom medicinen kan resultere i muskelskader, så vurderer undersøgelse, at cirka 200.000 danskere tager kolesterolmedicinen unødigt.
Selvom medicinen kan resultere i muskelskader, så vurderer undersøgelse, at cirka 200.000 danskere tager kolesterolmedicinen unødigt. Foto: www.colourbox.com

Piller mod for højt kolesteroltal er den mest solgte medicin i Danmark. Det er den desværre uden grund.

Knap halvdelen af de 530.661 mennesker, svarende til 200.000, som tager medicinen, der kaldes statin, har reelt ikke brug for den.

"Det ser ud, som om en del mennesker er i behandling med statin på et løst grundlag. Der er cirka 200.000, om hvem man kan sige, at indikationen for at behandle dem med statiner er meget svag," siger speciallæge Niels Christian Heebøll-Nielsen til Ekstra Bladet.

Han står bag en undersøgelse af området på Institut for Rationel Farmakoterapi, og tallene bekymrer.

"Det er ikke godt. For almindelige mennesker rationerer på den måde: 'Jeg tager medicin, altså er jeg syg.' Det synes vi er en usund indstilling," forklarer Heebøll-Nielsen.

Den unødige brug af medicinen kan ifølge formand for de Praktiserende Lægers Organisation Henrik Dibbern gøre fysisk skade på patienten. Blandt andet kan medicinen give muskelskader. Samtidig betegner formanden unødigt brug som penge ud af vinduet.

Det høje forbrug skyldes manglende viden fra lægernes side.

"Vi har i mange år fået retningslinjer, som sagde, at forhøjet kolesteroltal i sig selv burde behandles. Nu kommer der mere viden frem, som siger, at kolesterol ikke i sig selv ikke er så vigtigt. Det handler om, hvad man har anlæg for at fejle," siger Henrik Dibbern til Newspaq.

Han råder patienter, som tager medicinen, til at tage en snak med lægen, næste gang de skal have recepten fornyet.

Kilde: Ekstra Bladet

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.