2.000 Nordea-ansatte bliver fyret
Christian Clausen, Nordeas koncernchef, har i dag annonceret, at 2.000 Nordea-ansatte bliver fyret i år og næste år. Foto: Nordea / POLFOTO
Storbanken fyrer i år og næste år 2.000 ansatte - heraf op mod 650 danskere. Nordea er gået i gang med at forhandle med fagforeningerne.

Den nordiske storbank, Nordea, skærer nu kraftigt i medarbejderstaben. 2.000 ansatte mister deres job. Herhjemme vil 500-650 blive fyret i år og næste år.

Nordea forklarer fyringerne med, at banken er ramt af øgede omkostninger. Samtidig har banken en ambition om at opnå en 15 procents forrentning af sin egenkapital. Det er altså et forsøg på at holde sig i toppen økonomisk, at Nordea skærer ned.

Beslutningen betyder, at de resterende ansatte skal løbe hurtigere, og Nordeas koncernchef, Christian Clausen, erkender, at det ikke er nemt at øge effektiviteten.

"Men vi handler proaktivt ud fra en stærk position. Ved at tage skridt til at øge lønsomheden tidligt kan vi bedre sikre vores gode rating, konkurrencedygtige funding og dermed vores muligheder for at tilbyde kunderne produkter og serviceydelser til den rigtige pris. Alternativet - at vente og se - er ikke en mulighed," siger Christian Clausen i en pressemeddelelse.

Både Danmark, Norge, Sverige og Finland bliver ramt af nedskæringerne i medarbejderstaben.

I de bankansattes forbund, Finansforbundet, kalder man fyringerne for hovedløse, da Nordea er en af de banker, der er sluppet relativt pænt gennem finanskrisen. Man mener, det er et udslag af målet om forrentning af egenkapitalen. Formand Kent Petersen siger, at man har forståelse for behovet for at styre omkostningerne, men hvis det går ud over kvaliteten, vil det ramme banken på længere sigt.

"Jeg er alvorligt bekymret for, at Nordeas handling bliver et dårligt eksempel, som andre banker vil følge. Hvis det udvikler sig til en konkurrence om at skabe maksimal forrentning af egenkapitalen, så er vi tilbage ved fordums tiders synder," siger Kent Petersen i en pressemeddelelse.