200 nye arbejdspladser: Amerikansk gigant åbner i Danmark
Når M.A.R.S. kommende værft til genanvendelse på havnen i Frederikshavn er færdigt vil der være ansat over 200 på værftet. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkiv)
Op mod 200.000 ton metal skal årligt skrottes og genanvendes i Frederikshavn. Olieplatformene Tyra Øst og Tyra Vest bliver den hidtil største ophugning og genanvendelse af offshore-konstruktioner i Danmarks historie.

Genanvendelse af metal skaber 200 nye arbejdspladser i Frederikshavn, skriver Frederikshavn Havn i en pressemeddelelse.

Det er den amerikanske virksomhed Modern American Recycling Services, M.A.R.S., som vil etablere et værft på 280.000 kvadratmeter.

- Placeringen i Frederikshavn er ideel for vores etablering i Europa. Her får vi adgang til nogle af verdens mest trafikkerede sejlruter samt den gode infrastruktur på Frederikshavn Havn og i Danmark, udtaler ansvarlig for M.A.R.S.'s etablering i Danmark, Iain Higham, i pressemeddelelsen.

Værftet bliver bygget fra bunden og bliver det første europæiske værft til genanvendelse af metal. På værftet skal der nedbrydes skrottede skibe og boreplatforme til genanvendelse.

I pressemeddelelsen giver udenrigsminister Anders Samuelsen udtryk for sin begejstring for M.A.R.S.'s ankomst til Frederikshavn:

- Der er gode perspektiver i, at vi nu i Frederikshavn kan bruge dansk infrastruktur og kompetencer til genanvendelse af op mod 200.000 tons metal årligt. Det er et eksempel på cirkulær økonomi, der virkelig rykker noget, siger han.

Ifølge pressemeddelelsen vil M.A.R.S. "have et stærkt fokus på sikkerhed, bæredygtighed og miljø" og skal dække markedet for genanvendelse af skibe og olieplatforme fra Nordsøen.

M.A.R.S. har kontrakt på ophugning og genanvendelse af olieplatformene Tyra Øst og Tyra Vest fra Mærsks Tyrafelt i Nordsøen. De vejer totalt mere end 23.000 tons, hvilket er den største ophugning og genanvendelse af offshore-konstruktioner i Danmarks historie.

Værftet forventes at åbne i anden halvdel af indeværende år, og M.A.R.S. vil meget snart begynde at rekruttere medarbejdere, som i antal vil nå over 200, når værftet er fuldt udbygget.