20 pct. af danskerne pjækker: Uacceptabelt
Hver femte dansker har taget en sygedag, uden at de var syge Foto: Shutterstock
En ny undersøgelse viser, at en ud af fem danskere har pjækket fra deres arbejde. Dansk Erhverv kalder det 'uacceptabelt'.

En ud af fem danskere har indenfor det seneste år meldt sig syge på arbejdet med 'ondt i pjækketarmen'. Det viser en ny undersøgelse lavet af Megafon for TV2 Nyhederne.

Næsten halvdelen af de adspurgte forklarer, at grunden til, de pjækkede, var på grund af dårlig søvn. Hver femte har pjækket, fordi de ikke kunne overskue en chef eller kollegerne.

Chefkonsulent hos Dansk Erhverv Tina Buch Olsson synes ikke, at det er i orden, at man melder sig syg uden at være det.

-  Det er uacceptabelt, at så mange bliver hjemme uden at være syge og får løn samtidig. Det har konsekvenser for både erhvervslivet, det offentlige, den enkelte virksomhed og for medarbejderen selv, siger Tina Buch Olsson til TV2.

Hun mener, at det går udover kollegerne, hvis man uretmæssigt melder sig syg. De skal løbe hurtigere, og der er opgaver, der ikke bliver løst.

Dansk Erhverv lavede i 2012 en lignende undersøgelse, hvor kun hver syvende svarede, at de havde pjækket.

Godt for kroppen at pjække

Den nye undersøgelse viser også, at 80 procent mener, at det ikke er i orden at pjække. 60 procent mener, at det er usolidarisk overfor kollegerne, der skal arbejde hårdere.

Psykolog Einar Baldvin Baldursson mener ikke, at tallet er udtryk for, at danskerne er blevet mere dovne. Snarere er vi blevet meget hårdere, når vi kategoriserer, hvad der er pjæk, og hvad der er sygdom. Stress-symptomer som at være nedtrykt eller svimmel ses i dag som pjæk, hvor det tidligere blev set som sygdom.

Han mener derfor ikke, at dem der pjækker, gør det, fordi de ikke gider arbejde. Tværtimod kan det være godt for kroppen og helbredet at tage en 'pjækkedag', mener han.

- Har Dansk Erhverv nogensinde studeret den menneskelige psyke? Hvis man går på job en dag, hvor man ikke psykisk burde have været det, kan det give langt større konsekvenser for arbejdspladsen, end hvis man tog en dag derhjemme, siger Einar Baldvin Baldursson til TV2.