Administration 

10 hårde pakker under træet

AppleMark

Årets bøger byder både på bevægende og brutale skildringer, som snildt kan havne under juletræet. Nyhedsavisens boganmelder giver her tips til hurtige og personlige julegaveindkøb til bogorme og læseheste.

»Hvad ønsker du dig,« spørges der venligt i disse tider, og da de fleste af os ingen anelse har om, hvad vi skal svare, er antallet af personer, der op til jul med matte øjne forgæves spejder efter gaveideer til slægten, i ganske kraftig stigning. Hvad skal man foreslå, når de fleste familier i forvejen har det meste?

Heldigvis kan læsende mennesker altid bruge en bog til. Her handler det kun om at parre de rigtige bogtitler med de rigtige gavemodtagere. Hvis man hjemmefra oven i købet investerer en smule omtanke, kan de årlige indkøbsmareridt hurtigt konverteres til en stribe velvalgte og frem for alt personlige gaver, hvor både giver og modtager kan finde sig selv.

2007 har budt på en stribe fremragende udgivelser, og de 10 eksempler nedenfor skal ikke ses som udtryk for årets top 10-liste, men snarere som en liste, der indeholder muligheder, som kan passe til de fleste voksne.

God fornøjelse med ’finderiet’ og glædelig jul.

Veltilrettelagt Larsson-læsning

’Luftkastellet der blev sprængt’. Stieg Larsson. 671 sider. 299 kroner.

’Luftkastellet der blev sprængt’ begynder, hvor roman nr. to fra svenske Stieg Larsson sluttede: En hårdt såret, Lisbeth Salander, flyves mod hospitalet med journalisten Mikael Blomkvist lige i hælene. Bogen er kun for de indviede i den forstand, at hele den komplicerede forhistorie om hacker-Lisbeth med den lidelsesfulde barndom, en far, der er psykopatisk KGB-afhopper, og den feterede journalistmakker Blomkvist, skal være nogenlunde present, hvis bogen skal give mening. Over 671 sider og gennem et veltilrettelagt plot afdækkes det, at en særlig enhed af det svenske hemmelige politi, SÄPO, i årevis som en stat i staten har haft sin egen private sikkerhedsdagsorden komplet med indbrud, aflytninger, drab og så videre. Nye læsere skal under alle omstændigheder begynde med den første roman ’Mænd der hader kvinder’.

Et bekendtskab værd

’Dybt at falde’. Anna Grue. 304 sider. 149 kroner.

En ny dansk opdagerhelt så dagens lys dette efterår: Dan Sommerdahl. Og han er virkelig et bekendtskab værd. En anonym ung rengøringskone, Liliana, findes dræbt en aften på et smart reklamebureau i den fiktive provinsby Christianssund. Politimanden Flemming Torp tilkaldes, og han tager sin gode ven Dan Sommerdahl med til gerningsstedet, der også er Sommerdahls arbejdsplads. Problemet med den myrdede er, at hun sådan set ikke eksisterer. Hun har intet efternavn og intet personnummer, og hendes arbejdsgiver nægter at kende til hende. Langsomt rulles en historie om sort rengøring og hvid slavehandel ud. Heldigvis vender Sommerdahl tilbage i nye bøger.

Fængende krimi

’Snemanden’. Jo Næsbø. 460 sider. 299 kr.

Jo Nesbøs krimi Snemanden fra efteråret har som sædvanlig vicekriminalkommissær Harry Hole i hovedrollen. Et mystisk brev og en aktuel forsvunden person tænder alarmklokkerne hos Hole, og da et kvindehoved placeret på en snemand dukker op, går jagten på en seriemorder i gang. Nesbø er særdeles velskrivende og veloversat til dansk, og plottet er, trods mange detaljer, fængende.

Royal underholdning

’1015 København K’. Trine Villemann. 221 sider. 199 kroner.

Hvis man er til kombinationen af kongefamilie og underholdning, er Trine Villemanns bog om alle de kongelige en af årets interessante bøger. Bogen har da også ligget på bestsellerlisten i flere uger dette efterår. ’1015 København K’ er 221 sider med sladderbladsjournalistik, hvor medlemmerne af den kongelige familie beskrives som dovne, selvoptagede, intrigante, følelseskolde og det, der er værre. Villemann har sine helte, primært Joachim og Henrik, og resten får, så hatten passer. Hvor meget af det, der er sandt, er svært at sige, men Villemann har brugt år af sit liv på stoffet, og mange steder forekommer det troværdigt. Både til oplysning, lystlæsning og forargelse.

Forfærdende fortælling

’Grænselandet’ Brügger & Thomassen. 376 sider. 249 kroner.

Journalisterne Nikolaj Thomassen og Mads Brügger har skrevet en af dette års mest forfærdende bøger om Tøndersagen. Danmarkshistoriens største sag om børnemishandling er ingen fornøjelse at læse, men de rystende detaljer i det veldokumenterede og velskrevne værk – er (desværre) et virkelighedstro bud på en forklaring.

Flænsende og formidabel fortælling

’Du som er i himlen.’ Morten Sabroe. 248 sider. 249 kr.

Forfatteren og journalisten Morten Sabroe tog til New York for at skrive en biografi om den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton, men endte med at skrive en bog om sin mor, og bogen er blevet en af de store bestsellere. Bogen leverer den nøgent fortalte historie om kampen mellem sønnen og moren, og om hvordan han forsøger at se hende som et menneske. Det er en flænsende og formidabel fortælling om at hade og elske og længes efter sin mor. Om at se døden i øjnene. Om at tilgive. Og om at huske at få sagt det, man skal, mens tid er.

Potters farefulde færd

’Harry Potter og Dødsregalierne.’ J.K. Rowling. 656 s. 329 kr.

Og så kom den omsider dette efterår: Syvende og sidste bind om den forældreløse troldmandslærling Harry Potter og hans trofaste venner Hermione og Ron. Harry er blevet pålagt den farlige og frygtindgydende opgave at finde og ødelægge den onde Voldemorts sidste Horcruxer, og sammen med de to venner begiver han sig ud på den farefulde færd, der umiddelbart synes umulig. De ved ikke, hvor de skal lede, og samtidig er Voldemort nemlig også på jagt – efter Harry. Det afgørende står tilbage i duellen mellem det gode og det onde: Vil Harry dø denne sidste gang?

Tryllebindende fortæller

’Darling Jim’. Christian Mørk. 340 sider. 279 kroner.

I et spøgelsesagtigt hus i Irland findes tre kvinder myrdet på ret bestialsk maner. Tilsyneladende har den ene, tanten, forsøgt at dræbe to søstre med rottegift og sult, inden den ene af dem har slået hende ihjel. Men hvorfor? Svaret rulles langsomt op via en dagbog om Darling Jim, der er en omvandrende historiefortæller, som ikke bare tryllebinder beboerne i de irske småbyer, han besøger, men også nedlægger kvinder på stribe overalt, hvor han kommer frem. Og nogen af dem slår han såmænd også ihjel. Christian Mørk har med ’Darling Jim’ slået til igen med konstant spænding.

Motiver til mord

’Nedtælling til mord’. Gretelise Holm. 294 sider. 249 kr.

En anden dansk krimi kom fra den garvede Gretelise Holm. Integrationsminister Anne Elisabeth Bülow bliver myrdet under en løbetur, og hendes lig efterlades i skoven med et hagekors ridset ind i den venstre kind og et kors i den højre. Umiddelbart tyder skamferingen på et politisk begrundet mord, men lynhurtigt viser det sig, at der er mange, som har motiverne til at slå hende ihjel. Journalisten Karin Sommer bliver tilfældigt blandet ind i sagen, som viser sig at involvere blandt andet tvangsprostituerede litauiske kvinder og statsministerens spindoktor. Der er både fed spænding og fine persontegninger.

Spektakulære røverier

’Blekingegadebanden – den hårde kerne’. Peter Øvig Knudsen. 525 sider. 299 kroner.

Andet bind af historien om Blekingegadebanden beskæftiger sig i hovedsagen med de spektakulære røverier, der i 80’erne satte banden i stand til at støtte en terror-
organisation med millionbeløb, og giver et uhyggeligt og nærgående billede af det psykisk belastende dobbeltliv, bandemedlemmerne har levet. Peter Øvig Knudsen solgte 80.000 eksemplarer af første bind, og allerede efter måneder er også salgstallene for bind II astronomiske.

narkosmugling
Krimi

Stor politi-aktion:

13 anholdt for narkosmugling

brændstof
Nyheder

Briterne hamstrer: Fylder vandflasker med benzin

sygeplejeskolen
Kendte

Stjernen fra Sygeplejeskolen:

Vi skal have stoppet løngabet

en stor lavastrøm
Nyheder

Det lille hus blev slugt af lavaen

En gravko læsser døde mink op i en truck
Corona

Seruminstitut: Mink er stadig farlige

Et par på dansegulvet
Kendte

Vild med dans-deltager scorer millioner

Krimi

Ti års fængsel - købte pistol for at dræbe de vantro

En Legomand og et kæmpe skilt
Nyheder

Miraklet LEGO

Hunde på en strand
Dyreliv

Det skal du vide før du dropper hundesnoren

En mand sorterer mink-skind
Nyheder

Afsteming:

Skal minkerhvervet have lov at fortsætte

En mand i smoking og en smuk kvinde i pailletkjole
Film og TV

Daniel Craigs sidste Bond-film

En missil over skyerne
Helt vildt

USA's nye missil-dræber flyver 6.000 km/t

To hvide mink i bur
Nyheder

Flere minkavlere er klar til at starte op igen

To reagensglas med vacciner
Corona

Nyt studie:

Uvaccinerede rammes af Covid-19 tre gange oftere

en sølvgrå pickup-truck
Biler

Ford investerer milliarder i batterier

Underholdning

Superstjerne kendt skyldig i grusom sex-sag

Drab
Nyheder

USA: Rekordmange drab

vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

Nu slutter det

Kokke VM
Sport

VM for kokke:

Sølv til Danmark

Løveunger
Dyreliv

Skønne billeder:

Løveunger har fået chip

FN
Nyheder

Taliban og Myanmar:

Nul taletid i FN

Ketchup
Sundhed

Fare for gas:

Madvarer tilbagekaldes

brandstifter
Krimi

Brandstifter dømt:

Jagtede vidner med kokkekniv

et glas rødvin
Nyheder

Få din vin til at smage endnu bedre med disse tips

trans
Nyheder

Valg i Tyskland:

Transkvinder skriver historie

Nyheder

Lava nærmer sig havet: 
Risiko for giftige gasser 

vand fosser ud af vandhane
Sundhed

Livsfarlig bakterie

findes på ni ud af ti

danske plejehjem

mand sidder i hvid t-shirt
Kendte

Chris Anker begraves

i stilhed 

prinsesse marie smiler
Kongelige

Prinsesse Marie

fortsætter kampen

Christiansborg i aftenmørke
Nyheder

Vagter afvist af PET:

Stod for sikkerheden

i ministerium

have på ejendom
Livsstil

Herskab på budget:

Tre herregårde som ikke

koster en bondegård

folk står på gaden
Nyheder

Kreta ramt af

jordskælv 

radiator
Nyheder

Det bliver dyrere

at holde varmen

til vinter

benzinstander på tankstation
Nyheder

Britisk benzin-panik 

mand smiler
Nyheder

Dansk mindretal

skriver historie

regnbue ved stranden i Vorupør
Nyheder

Ugens vejr: Hele

garderoben skal i brug

bil med talibankrigere på ladet
Nyheder

Forbyder barberer

at trimme skæg

Alle de kvindelige skuespillere fra "Badehotellet" fotograferet i kulisserne med ikke i kostumerne.
Kendte

Badehotellet-stjerne

er blevet gift

En politibil med udrykning.
Krimi

Politiet afspærer boligområde:

Undersøger mistænkeligt forhold

Siden af en politibil
Krimi

Ung mand i kritisk tilstand

efter fald fra bygning

Krimi

Flere får nej til

prøveløsladelse

Mette Bluhme Rieck kigger direkte ind i kameraet.
Kendte

Tv-vært i panik:

Venter barn

Chris Anker Sørensen sidder med den ene arm over den anden og taler.
Sport

Chris Ankers kammerat:

Det er så sørgeligt

Syv tomme øl flasker
Krimi

Spritbilist eftersøges

stak af fra såret ven

En hånd holder et lille gult blad
Livsstil

Gode råd:

Sådan griber du haven an i efteråret

En langhåret guitarist
Kendte

Status Quo-stifter død

en golfspiller og en flot udsigt
Sport

Ryder Cup: Druk på banen 

En kortklippet fyr stirrer på dig
Kendte

Simon Kvamm smider skjoldet

En smuk kvinde og en yngre mand
Kendte

Helena Christensens søn arresteret 

En ketchup-klips presser ketchup ud
Mad og drikke

Heinz introducerer ketchup-presseren

En man i en boksering strækker armene ud
Sport

Kæmpe chok: Ukendt ukrainer slår sværvægtsfavoritten

en kok med høj kokkehat i et køkken med mange kobbergryder
Mad og drikke

Bocuse d'Or kårer verdens bedste kok

et væltet tog
Krimi

Togulykke i USA – flere dræbte

Landbrug & Fødevarers hovedkontor
Nyheder

Bestyrelse færdig efter krænkelsessag

Merkel vinker
Nyheder

Rundspørge overrasker:

De færreste i Tyskland

vil savne Merkel

Travle hænder på en bærbarcomputer.
Nyheder

Sådan får du altid svaret

på vigtige beskeder

Andrea Elisabeth Rudolph portræt
Kendte

Andrea Elisabeth

Rudolph jubler:

Jeg er kræftfri

Tom Cruise og Hayley Atwell
Kendte

Tom Cruise single igen

Side på politibil
Krimi

Mand død efter overfald med hobbykniv

indbrudstyv
Krimi

Tyv afsløret af børns højttaler

person ved skærm
Krimi

24-årig var utilfreds med sin løn

person med mobil
Livsstil

Quizzer kan være

farlige for dit privatliv

hajfinner
Dyreliv

3.500 hajfinner beslaglagt
- 1.000 hajer dræbt

JNBY-logo
Helt vildt

Tøjfirma opfordrer til
at skyde indere

Lakserytteren og Mille Funk
Film og TV

Chok i Vild med dans

billede af politibil
Krimi

Spritstiv kvinde bragede ind i patruljevogn

Elon Musk og Grimes
Kendte

Elon Musk går fra kæresten

Jitender Maan
Krimi

Dramatisk video:

Gangster skudt og

dræbt i retssal

Røg og aske fra vulkan
Nyheder

Nyt vulkanudbrud stopper flytrafik

Santino og Jimmi Levakovic
Krimi

Levakovic-brødre udvist af Danmark

Mai Villadsen
Nyheder

Stress, mobning og krænkelser hos Enhedslisten

Danserne i Vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

I aften er det slut

Lastbiler fra Arla
Nyheder

Panik efter Brexit:

Julen er i fare

illustration af udgravning
Helt vildt

Spektakulært fund:

Finder 23.000 år gamle

fodspor

kvinde kigger ind i kameraet
Film og TV

Her er den nye dommer

i X Factor

vindmølle i landskab
Nyheder

Energipriser på himmelflugt:

Dyr vinter venter 

redningfolk i snestorm på bjerg
Nyheder

Fem bjergbestigere dør

på Europas højeste bjerg

Helle Thorning-Schmidt - Blondinens Betragtninger
Kendte

Blondinens betragtninger:

Helle Thorning springer ud

som forfatter

dansere på dansegulvet
Film og TV

Vild med dans-stjerne

vil kun imponere

én dommer

hund med åben mund
Dyreliv

76-årige Alice blev
bidt af rottweiler: 
Nu skal den aflives