Værsgo: Nu kan par gå i flæsket på kærestepenge

Østre Landsret skal vurdere, om S-R-SF-regeringen brød loven, da den indførte gensidig forsørgerpligt.
Hidtil har kun gifte været forpligtede til at forsørge hinanden, og sagsøgerne mener ikke, at lovgiverne uden videre kan udvide denne forpligtelse til papirløse par, hvor den ene partner er på kontanthjælp.
Hidtil har kun gifte været forpligtede til at forsørge hinanden, og sagsøgerne mener ikke, at lovgiverne uden videre kan udvide denne forpligtelse til papirløse par, hvor den ene partner er på kontanthjælp. Foto: Scanpix/arkiv

Var det inden for grundlovens rammer, da den daværende S-R-SF-regering sidste år med opbakning fra Folketinget indførte den såkaldte gensidige forsørgerpligt for ugifte samlevende par?

Det skal Østre Landsret tage stilling til, efter at Civilstyrelsen har bevilget fri proces, så fire samlevende par kan få prøvet sagen omkostningsfrit, skriver Jyllands-Posten.

De fire par har rejst en erstatningssag på vegne af en række kærestepar mod Beskæftigelsesministeriet og parrenes respektive hjemkommuner - Herning, Favrskov, Gribskov og Jammerbugt.

Avisen.dk har tidligere beskrevet, hvordan sagen af flere omgange er trukket ud, men nu er der altså udsigt til, at 176 par kvit og frit kan få prøvet deres sag i retten.

Brød loven

Parrene mener, at regeringen og flertallet af Folketinget brød tre konkrete punkter i loven, da de indførte forsørgerpligten, der betød, at en ugift samlevende kontanthjælpsmodtager ikke længere kunne få fuld kontanthjælp, men skulle forsørges af sin samlever.

Hidtil har kun gifte været forpligtede til at forsørge hinanden, og sagsøgerne mener ikke, at lovgiverne uden videre kan udvide denne forpligtelse til papirløse par, hvor den ene partner er på kontanthjælp.

Et af de fire par, der nu får deres konkrete sag afprøvet, er Ewa Møller og Bo Lyngvig fra Sønder Felding i Herning Kommune.

Hun var på kontanthjælp, og han skulle til at forsørge hende og hendes to børn ud af sin løn som værkstedsleder.

Ewa blev reddet

I sidste øjeblik blev Ewa Møller reddet af et flexjob, men parret havde allerede forberedt sig på at flytte fra hinanden på grund af den pressede økonomi.

- Målet er at få slået fast, at politikerne ikke kan pålægge to voksne, selvstændige mennesker, som nok bor sammen, men som har hver sin økonomi, at de skal forsørge hinanden, siger Ewa Møller til Jyllands-Posten.

Forsørgerpligten for de ugifte par har skønsmæssigt berørt 12.000 par.

Loven skabte dog så voldsom kritik, at Folketinget i fjor afskaffede den, inden den blev fuldt indfaset.

Fakta om gensidig forsørgelsespligt

Gensidig forsørgelsespligt for samlevende blev indført med kontanthjælpsreformen den 1. januar 2014.

Reglerne betyder, at hvis den ene i et samlevende par modtager kontanthjælp, har den anden pligt til at forsørge vedkommende – ligesom hvis parret var gift.

Reglerne blev indfaset med halv virkning i 2014. De skulle indføres med fuld virkning den 1. januar i år. I stedet blev reglerne afskaffet som en del af årets finanslov, og ordningen kører videre på halv kraft i 2015.

Gensidig forsørgelsespligt for samlevende afskaffes den 1. januar 2016.

 

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.