RYANAIR: DISCOUNT I LUFTEN

V-profil støtter LO: Ryanair skal ned med nakken

Medlem af Europa-Parlamentet for Venstre, Jens Rohde, giver nu sin uforbeholdne støtte til den danske fagbevægelse i kampen mod flyselskabet Ryanair.
- Jeg vil blot udtrykke min støtte til fagbevægelsen i denne sag med håbet om, at alle fagforbund holder sammen og formår at gå hele vejen, skriver Jens Rohde på Facebook.
- Jeg vil blot udtrykke min støtte til fagbevægelsen i denne sag med håbet om, at alle fagforbund holder sammen og formår at gå hele vejen, skriver Jens Rohde på Facebook. Jens Nørgaard Larsen/Scanpix

De danske fagforbund får nu opbakning fra en ikke helt ventet kant. Venstre-politikeren Jens Rohde er på banen med en klar sympatierklæring til LO og co. i fejden mod det kontroversielle, irske flyselskab Ryanair, der til marts gør klar til flyvninger fra Københavns Lufthavn.

Jens Rohde, der er medlem af Europa-Parlamentet, skriver på Facebook, at ”den irske fagbevægelse knækkede nakken på at vove kampen for ordentlige arbejdstagervilkår i Ryanair.” Men det må ikke ske i Danmark, mener han.

- Jeg vil blot udtrykke min støtte til fagbevægelsen i denne sag med håbet om, at alle fagforbund holder sammen og formår at gå hele vejen. Det her handler også om, hvorvidt den danske model kan overleve i et globaliseret arbejdsmarked. Der står meget på spil, skriver Jens Rohde om en mulig konflikt med lavprisselskabet, der har afvist at tegne overenskomst i Danmark og i branchen er kendt for at tilbyde kabinepersonalet barske arbejdsvilkår og lav løn.

LÆS OGSÅ: Ryanair: I er vel ikke så dumme at sige nej til job?

Får høvl på Facebook

En kæk Jens Rohde skriver samtidig, at han erkender, at der med udmeldingen ”er fare for at blive hevet for den ideologiske domstol: www.vivilfandmehavebillligebilletterforenhverprisogrettilatværefri.com”.

LÆS OGSÅ: Ryanair-ansat: 10.000 kroner om måneden og ingen ferie

Hjemmesiden er fiktiv, men budskabet er klart: Venstre-politikeren er klar over, at han nu lægger sig ud med sine liberale fæller og følgere på Facebook, der traditionelt holder sig fra lignende holdninger på arbejdsmarkedsområdet. Afregningen falder omgående i kommentarfeltet:

Tommy Larsen skriver: ”Er du modstander af arbejdskraftens fri bevægelighed, Rohde? Er det dit alvor at undsige bl.a. aftale- og foreningsfrihed? Forslag til nyt kampagneslogan. Stem Venstre. Hvis du synes, S er for blå.”

LÆS OGSÅ: Forsker: Ryanair ved ikke hvad de er oppe imod

Louis Jacobsen er overrasket: ”Oplever jeg lige nu en venstremand der støtter fagbevægelsens kamp for ordentlige vilkår?”

Nicolai Holm Rasmussen skriver: ”Dælme utroligt, du kan få dig selv til at mene det! Jeg er dybt uenig.”

Er du blevet hacket?

Kristian Lykke Jensen spørger: ”Er din profil blevet hacket??”

Til det svarer Jens Rohde: ” Det tror jeg ikke. Men det kan være, det kommer”

LÆS OGSÅ: Socialdemokrat: Tænk dig om, før du køber Ryanair-billet

Daniel Munkskov konstaterer: ”Mere socialdemokratisk end Fogh...”

Jens Rohde er igen klar med svar: ”Jeg kender ingen i DA (Dansk Arbejdsgiverforening, red.) eller andre organisationer i DK, der ikke er svært begejstret for den danske aftalemodel. De beder mig om at forsvare den hver dag i parlamentet (Europa-Parlamentet, red.). Så må man jo også forsvare grundlaget for den. Ellers er det hele jo hykleri."

De har selv sagt ja

Opdateringen lægger sig heller ikke på linje med en anden liberal politikers holdning til striden. Liberal Alliances arbejdsmarkedsordfører, Joachim B. Olsen, har således tidligere udtalt:

- Det personale, der er hos Ryanair, har jo selv sagt ja til at arbejde til den løn. Hvad kommer det så os andre ved? Jeg synes, det er underligt, at man blander sig i andre menneskers løn- og arbejdsforhold.

LÆS OGSÅ: Joachim B. om Ryanair-løn: Hvad kommer det os ved?

I en anden kommentar under opdateringen på Facebook skriver Lars Gaardhøj, at han tror, at meldingen får konsekvenser for Jens Rohde: ”Enig. Godt sagt, selvom du nok får tæsk af V-toppen nu.”

Politiker med en mission

Opdateringen får endda Henrik Wolff til at overveje at stemme på Jens Rohde: ”Jeg stemmer ikke på Venstre, og havde indtil for kort tid siden aldrig troet, jeg end skulle overveje at stemme personligt på dig Jens Rohde. Men du synes at have gjort det til din mission i livet at tale din overbevisning, og så til helvede med, om det passer til et bestemt parti eller en særlig ideologi. Det har jeg enorm respekt for. Noget så sjældent som en politiker der forholder sig sagligt og objektivt til problemstillinger. Jamen hvad kunne det ikke ende med, hvis vi havde mange flere politikere som dig på tværs af partierne.”

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.