V og S: Det er ikke Løkke, der afgør valget

Thorning får højere karakterer af vælgerne, Løkke synker til bunds. Det kan ligne en oplagt chance for Socialdemokraterne, men løjtnanterne for de to statsministerkandidater er enige: Valget afgøres på politikken - ikke på personspørgsmål.
Lars Løkke Rasmussens personsager skal ikke fylde valgkampen. Det handler om politik, fastholder både Socialdemokraterne og Venstre.
Lars Løkke Rasmussens personsager skal ikke fylde valgkampen. Det handler om politik, fastholder både Socialdemokraterne og Venstre. Foto: Colourbox

Først var der Helle Thornings skattesag. Siden kom Løkkes dyre rejser, tøjkøb og formandskampen i Venstre.

Der har i de seneste år været massiv fokus på de personlige forhold for de to statsministerkandidater. Men når valgkampen for alvor går i gang, så er det politikken og ikke personerne, der spiller den afgørende rolle.

Sådan lyder det samstemmende fra de politiske ordførere fra Socialdemokraterne og Venstre.

Hækkerup: Vi har mere at tilbyde vælgerne

En ny måling viser, at vælgerne giver Løkke den laveste karakter af alle partiledere, mens Thorning er i noget højere kurs hos vælgerne.

Men en sådan måling frister ikke Socialdemokraterne til at føre en personfikseret valgkamp, siger politisk ordfører Ole Hækkerup (S).

- Jeg tror først og fremmest, at valgkampen bliver et spørgsmål om politisk indhold. Det kommer til at handle om økonomi, om vækst og beskæftigelse, og om forskellen på vores politik og Venstres nulvækst.

Men kan det ikke være jeres store chance, hvis I kan få valget til at handle om Thorning eller Løkke, når nu Løkke får så lave karakterer hos vælgerne?

- Nej, vi vil hellere fokusere på det politiske indhold frem for personer, og jeg tror, det er det, der stiller os bedst. For jeg mener virkelig, at vi har mere at tilbyde danskerne end Venstre og Lars Løkke, fastholder Ole Hækkerup.

Støjberg: Løkke kan genvinde vælgernes tillid

I den anden lejr - hos Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg - peger man også på, at det er politikken og ikke personsagerne, der skal afgøre valget.

- Nu er det sådan at politik handler om at finde løsninger og ikke personsager, men vi havde et forår, der handlede om personsager og skandaler. Og det sætter sig i målinger som de her. Men jeg har en klar overbevisning om, at vælgerne stemmer ud fra politik og ikke personsager, siger hun.

Selvom hun ikke ser Løkkes person som afgørende for valgets udfald, så stoler hun på, at Venstre-formanden fremover kan se frem til højere karakterer fra vælgerne.

- Uanset om du spørger røde eller blå vælgere i Danmark, så har forårets sag fyldt rigtig meget. Det gjorde den i medierne, og det gjorde den på Christiansborg og i Venstre.

- Så det her afspejler, at når man har været igennem sådan et forløb, så taber man både noget tillid og noget terræn, men jeg er ikke i tvivl om at Lars Løkke kan genvinde det, siger Støjberg.

Thulesen Dahls førsteplads - fortjent eller snyd?

På en klar førsteplads i partiledermålingen, som er foretaget af Analyse Danmark for Ugebrevet og A4, ligger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

Hans førsteplads bliver dog modtaget vidt forskelligt hos Venstre og Socialdemokraterne.

- Jeg glæder mig altid, når det godt for blå partiledere, og det gør jeg også når det er Kristian Thulesen Dahl, og der er jo ingen tvivl om, at Dansk Folkeparti peger på Lars Løkke som statsminister, siger Inger Støjeberg.

Ole Hækkerup derimod mener, at DF-formanden på mange måder har snydt sig til de høje karakterer hos vælgerne.

- Kristian Thulesen Dahl lover guld og grønne skove, men det her med at love alle folk alting er utrolig giftigt. Politik handler om at prioritere, og det er vores opgave at afsløre, at det slet ikke kan lade sig gøre alt det, som Dansk Folkeparti og Kristians Thulesen Dahl lover.

- Især ikke fordi at konsekvensen af at stemme på Kristian Thulesen Dahl er, at man stemmer på Lars Løkke som statsminister, og så får man noget helt andet, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.