Løkkes nedtur er Thornings sidste chance

Helle Thorning har overhalet Lars Løkke og scorer nu langt højere karakterer hos vælgerne end rivalen. Det skal udnyttes i en valgkamp, selvom personernes betydning ofte overvurderes, siger eksperter.
De to statsministerkandidater går ind i valgåret 2015 med vidt forskellige formkurver. Løkkes upopularitet blandt vælgerne kan være Helle Thornings sidste chance for at vende de dårlige meningsmålinger til en valgsejr, vurderer eksperter.
De to statsministerkandidater går ind i valgåret 2015 med vidt forskellige formkurver. Løkkes upopularitet blandt vælgerne kan være Helle Thornings sidste chance for at vende de dårlige meningsmålinger til en valgsejr, vurderer eksperter.

Helle Thorning eller Lars Løkke? En blå eller en rød regering?

Det er de helt afgørende spørgsmål, når danskerne i 2015 igen skal stemme ved et folketingsvalg.

Men de to statsministerkandidater går ind i valgåret med vidt forskellige forudsætninger.

I en ny undersøgelse af danskernes syn på partiledernes evner og troværdighed synker Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen helt til bunds og ender med en gennemsnitskarakter på 2,9.

Helle Thorning-Schmidt (S) derimod får med en gennemsnitskarakter på 4,5 sin højeste bedømmelse siden 2011 og kommer ind på en tredjeplads blandt de otte partiledere i Analyse Danmarks undersøgelse.

S skal satse på kvinde-mod-mand-dueller

Statsministerkandidaternes vidt forskellige formkurve kan få afgørende betydning for den kommende valgkamp, vurderer Kasper Møller Hansen, valgforsker og professor på Københavns Universitet.

- Lige nu står Helle Thorning stærkt i forhold til Løkke. Det gør, at Socialdemokraterne nok vil forsøge at sætte Helle Thorning over for Lars Løkke i "kvinde-mod-mand-dueller", hvor hun ifølge målingen vil stå stærkt.

- Nu har Helle en klar fordel, og hvis regeringen kan styrkes yderligere i løbet af foråret ved at vise, at økonomien er i bedring, så begynder der at være en lille smule lys i horisonten i forhold til at komme ud af folketingsvalget med skindet på næsen, siger han.

Engell: Det er Thorning, der skal vinde valget

Også politisk kommentator Hans Engell forventer, at man hos Socialdemokraterne har blikket rettet mod Løkkes upopularitet og på den baggrund vil forsøge at gøre valget til et personspørgsmål mellem Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen.

- I dag er Helle Thorning, når alt kommer til alt, det stærkeste kort under en kommende valgkamp i forhold til Lars Løkke. Hvis regeringen skal vinde det her valg, er det Socialdemokraterne med Helle i spidsen, der skal vinde det, siger han.

Ifølge Hans Engell er det ikke svært at sætte ord på, hvad der er årsag til, at Løkke har fået dårligere karakterer år for år, mens Helle Thornings karakterer stiger.

- Den her udvikling er fortællingen om bilagssagen, GGGI-sagen, tøjsagen og så opgøret i Venstre. Længere er den historie ikke. Løkkes nedslidning er jo ikke på grund af politik, det handler om alle de skandalesager, han har rodet sig ind i.

- For Helle Thornings vedkommende belønnes hun for, at der i høj grad er kommet mere ro og styring over reregeringen og Socialdemokraterne, siger Hans Engell.

Politik betyder mere end personer

Efter at Løkke klart overtrumfede Thorning i vælgernes karakterbog i 2011 og 2012, så dumpede han sidste år for første gang siden valget under statsministeren. Løkkes stigende upopularitet ændrer dog ikke på, at Venstre står til at blive landets største parti ved det kommende folketingsvalg.

Samlet set har blå blok også en solid føring i meningsmålingerne, og dermed er manden, som vælgerne vurderer til at være Danmarks dårligste partileder, fortsat storfavorit til at genvinde statsministerposeten.

- Det viser heldigvis, at politik betyder mere end personer. Det kan godt være, at Løkke har trådt ved siden af, og at mange ikke kan lide ham, men derfor kan man godt sætte kryds ved Venstre, siger Kasper Møller Hansen.

Han bakkes op af Rune Stubager, valgforsker og professor ved Aarhus Universitet.

- Personernes betydning er noget, der meget nemt bliver overvurderet. Politikken betyder mere end personer, når man står i stemmeboksen. Derfor kan et stort parti som Venstre sagtens præstere bedre, end partilederens popularitet tilsiger, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.