Unge bliver afhængige af smartphones

Unge bruger deres smartphone så meget, at de får abstinenser uden den, forklarer ekspert.
Mange unge har altid deres smartphone lige inden for rækkevidde. Arkivfoto.
Mange unge har altid deres smartphone lige inden for rækkevidde. Arkivfoto. Foto: AP/AP

Den er med i sengen, på toilettet og i skolen. Og faktisk er den så uundværlig, at flere unge udvikler abstinenser, når smartphonen ikke er i nærheden. Det skriver metroxpress.

- De unge har brug for de små kick, det giver at være online. Så længe de er på telefonen, er de glade og tilfredse, men der opstår abstinenssymptomer, når den bliver lagt væk. De bliver irriterede og rastløse. Og flere undersøgelser peger på, at det svækker deres koncentrationsevne, siger psykolog Morten Fenger, der har forsket på området, til metroxpress.

I samarbejde med YouGov har metroxpress undersøgt danskeres telefonforbrug. Over halvdelen af de 18-30-årige med smartphones bruger den mere end en time om dagen.

Den 18-årige gymnasieelev Nikolaj Rathmann fra Rødovre vurderer selv, at telefonen minimum er i brug fire timer om dagen:

- Alt er efterhånden proppet ned i telefonen, og jeg bruger kun min computer til skolearbejde. Jeg bruger den i hvert fald over fire timer om dagen, og hvis der ikke er forbindelse, så går jeg amok," siger han.

Det øgede forbrug af smartphonen påvirker den måde, de unge er sammen på. Og ifølge Morten Fenger kan det gå ud over hjernen:

- Vores hjerner er opbygget til at være i direkte kontakt - ikke virtuel kontakt. Den nye form for samvær, som går via smartphone, er en form for pseudo-samvær. Det kan påvirke hjernen, som er under udvikling, og det kan være farligt, for vi kender endnu ikke konsekvenserne.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.