KAOS MED KÆRESTEPENGE

Totalt kaos om kærestepar på kontanthjælp: København trækker tal for fejlsager tilbage

Københavns Kommune meddelte i sidste uge, at 527 kærestepar var trukket i kontanthjælp i strid med loven. Det tal er nu trukket tilbage.
- Indførelsen af forsørgelsespligt for samlevende har været et cirkus fra dag et, og er det stadig halvandet år senere, mener Beskæftigelses- og integrationsordfører for SF i København, Sisse Marie Welling.
- Indførelsen af forsørgelsespligt for samlevende har været et cirkus fra dag et, og er det stadig halvandet år senere, mener Beskæftigelses- og integrationsordfører for SF i København, Sisse Marie Welling. Christian Als/Scanpix/arkiv

Først var der fejl i 527 sager om kærestepar, der skal forsørge hinanden i Købehavns Kommune. Sager, hvor parrene var trukket i kontanthjælp med tilbagevirkende kraft.

Men nu kan en del af de 527 par se langt efter flere penge på kontoen. For efter den seneste udmelding fra Ankestyrelsen er det langt færre sager, der er fejl i. Dermed har færre ret til efterbetalt kontanthjælp.

Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen i Københavns Kommune skal gennemgå sagerne igen for at komme med et nyt antal til lokalpolitikerne.

Københavns Kommune har allerede efterbetalt 22,8 millioner kroner i kontanthjælp på grund af andre typer af fejl i sagsbehandlingen.

Den seneste udvikling vækker vrede hos Beskæftigelses- og integrationsordfører for SF i København, Sisse Marie Welling

- Indførelsen af forsørgelsespligt for samlevende har været et cirkus fra dag et, og er det stadig halvandet år senere. Ingen aner, hvordan reglerne er, og borgerne har ikke en chance for at vide, om de er udsat for fejl i sagsbehandlingen, siger Sisse Marie Welling.

Københavns kommune prøvede i sommer at opklare, om der var begået fejl, da kommunen trak kærestepar i kontanthjælp med tilbagevirkende kraft.

SF: Christiansborg har et kæmpe problem

I juni spurgte forvaltningen Kommunernes Landsforening, og derefter Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), der gav to helt modstridende svar.

Så fulgte forvaltningen vejledningen fra STAR, gennemgik sagerne og meldte ud til kommunalpolitikerne, at der var sket fejl 527 sager. Det var i sidste uge. Men allerede i denne uge kom der ny besked til kommunalpolitikerne.

For i mellemtiden kom Ankestyrelsen med en ny vejledning. Den er anderledes end de to andre svar, så kommunen er nu gået i gang med at gennemgå sagerne igen.

- Christiansborg har et kæmpe problem, for den lovgivning er så uklar og ufærdig. Vi har hele vejen igennem fået svar i øst og i vest om, hvordan kommunen skal forvalte loven, og Ankestyrelsen ved man aldrig, hvad svarer, siger Sisse Marie Welling.

Ankestyrelsen har sidste ord

Indtil videre har kun én borger fået efterbetalt penge i en klagesag om penge trukket med tilbagevirkende kraft. Om flere skal have efterbetalt kommer an på gennemgangen af sagerne.

- Det er et område, hvor der har været behov for afklaring af flere forskellige spørgsmål. Derfor har vi tidligere indhentet svar fra både KL og STAR for at få afklaret, hvordan vi som kommune skulle forholde os til reglerne. Nu er Ankestyrelsen så kommet med deres hotlineudtalelse, som vi betragter som en endelig afklaring af de tvivlsspørgsmål vi har haft, siger Jacob Zeberg Eberholst, direktør i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

Selvom tallet på de 527 sager er trukket tilbage, er forvaltningen ikke klar med et nyt bud efter Ankestyrelsen udmeldning.

- Grundlæggende betyder det, at der vil være færre sager og mindre efterbetaling, end der ville være som følge af STAR’s udmelding. Ankestyrelsen er overordnet myndighed i forhold til kommunerne, og når de kommer med en generel udtalelse af denne karakter, så følger vi naturligvis den, siger Jacob Zeberg Eberholst.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.