Tag testen: Dit job sladrer om din personlighed

Vi klumper os sammen i bestemte job på baggrund af personlighedstyper. Ny stor dataundersøgelse viser, hvilke faggrupper der er mest ekstroverte og introverte, og hvilke der lægger mest vægt på tænkning eller følen.
- Mennesker med bestemte typer har tendens til at vælge bestemte fag, forklarer udviklingskonsulent og underviser Preben Grønkjær, der har skrevet flere bøger om typologi.
- Mennesker med bestemte typer har tendens til at vælge bestemte fag, forklarer udviklingskonsulent og underviser Preben Grønkjær, der har skrevet flere bøger om typologi. Foto: Scanpix

Folk, der ligner hinanden typemæssigt, klumper sig sammen om bestemte job.

Det viser statistik fra 80.000 personlighedstest for omkring 50 forskellige faggrupper, som Center for Ledelse har stået bag fra 2004 til i dag. Det skriver Ugebrevet A4.

Personlighedstestene er gennemført i forbindelse med coaching, teambuilding og personaleudvikling.

- Mennesker med bestemte typer har tendens til at vælge bestemte fag. Folk kan blive næsten hvad som helst, men det kan være mere op ad bakke, hvis man vælger en karriere, som ligger langt fra ens type, forklarer udviklingskonsulent og underviser Preben Grønkjær, der har skrevet flere bøger om typologi.

Her kan du teste personlighedstyper for din faggruppe.


Her kan du teste personlighed efter faggruppe
Grafikken er baseret på statistiske data fra Center for ledelse, ikke individuelle persondata.

De typer, der bliver beskrevet, dækker over:

Ekstrovert: Finder især energi sammen med andre. 

Introvert: Finder især energi alene.

Opfattende: Livet leves mere spontant. 

Vurderende: Livet planlægges og organiseres.

Tænkning: Analyse og facts vægter mest. 

Følen: Værdier og hensyn vægter mest.

Sansning: Fokus på detaljer og fakta. 

Intuition: Fokus på det store billede og ideer.

Meget kundekontakt

Danmarks måske mest udadvendte mennesker findes ifølge undersøgelsen blandt direktører, salgschefer, key account managere og skoleledere, hvor omkring otte ud af ti er ekstroverte. Det vil ifølge undersøgelsen - der bygger på såkaldt Jungiansk Typeindeks (JTI) - sige, at de finder energi ved at være sammen med andre, samarbejde og blandt andet ynder at tale for at finde frem til, hvad de tænker.  

Salgsdirektør Puk Spencer fra Lindab i Haderslev er ikke overrasket over resultatet.

- Som salgschef har man typisk meget kundekontakt. Det skal man kunne lide. Man skal blive høj af et positivt kundemøde. Mange salgschefer har nye kunder hele tiden og opsøger nye bekendtskaber, siger hun.

Siger ikke noget om dygtighed

Det siger dog ikke noget om dygtighed i faget, hvilken type man er, understreger Hafdis B. Thorstinsdottir, relations manager i Center for Ledelse, der står bag undersøgelsen. Man er heller ikke kun én type, men har blot forkærlighed for at handle og tænke på en bestemt måde. Ens type har både fordele og ulemper.

- Som ekstrovert leder skal man for eksempel være opmærksom på, at man kan være tilbøjelig til at handle hurtigt og tale højt og meget, og så lodder man måske ikke stemningen og glemmer dialogen, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.