Sygemeldte Lene vandt over kommunen: Fik 15.000 kroner tilbage

Først blev hun fejlinformeret. Og så mistede hun tusindvis af kroner. Men heldigvis gav Lene Storgaard ikke op.
"Det er ikke fair, at man i et land som Danmark er tvunget til at klage og sætte spørgsmålstegn ved næsten alt, man udsættes for i systemet."
"Det er ikke fair, at man i et land som Danmark er tvunget til at klage og sætte spørgsmålstegn ved næsten alt, man udsættes for i systemet." Modelfoto: SCANPIX arkiv

Tre år. Så længe har Lene Storgaard været sygemeldt på grund af en arbejdsskade.

Sidste sommer fortalte hun ærligt Brønderslev Kommune, at hun havde fået udbetalt sine ubrugte feriepenge fra året før.

Så trak kommunen et tilsvarende beløb - 15.000 kroner - i den såkaldte ressourceforløbsydelse, hun får, mens hun er syg.

Men det må kommunen ikke.

Det fik Lene Storgaard slået fast, da hun fik medhold i sin klage i Ankestyrelsen.

- Så måtte kommunen tilbagebetale pengene til mig. Jeg fik dem i januar. Det var også fint, men de havde jo trukket dem i min ydelse i december. Det er ikke nogen nem måned uden penge, sider Lene Storgaard.

Hun er vred over hele forløbet og fortørnet over, at det har været nødvendigt at tage sagen til Ankestyrelsen.

- Det er ikke fair, at man i et land som Danmark er tvunget til at klage og sætte spørgsmålstegn ved næsten alt, man udsættes for i systemet, siger hun.

Der står ikke et ord i lovgivningen om, hvad der skal ske med de feriepenge, som personer i jobafklaring og ressourceforløb har optjent.

Begge dele opstod under tidligere beskæftigelsesminister Mette Frederiksens (S) reformer af sygedagpenge og førtidspension og fleksjob.

Ødelagde skulder i arbejdsulykke

I februar i år var omkring 14.000 personer på ressourceforløbsydelse. FOA advarer nu om, at de risikerer at blive snydt, fordi en del kommuner modregner deres ubrugte feriepenge i deres ydelser. Selvom det er i strid med, hvad Ankestyrelsen anbefaler. 

Lene Storgaard er sosu-assistent, men ødelagde sin skulder i en faldulykke, mens hun var på arbejde 1. april 2013.

Hun har fået en operation, været helt eller delvist sygemeldt siden - og fik oplyst, at hun så ikke kunne holde de tre ugers ferie, hun havde tilbage.

Det viste sig at være forkert, men da ferieåret udløb sidste år i april, havde hun 20,5 feriedage tilbage.

- Dem kunne jeg ekstraordinært få udbetalt, fordi jeg havde været syg og ikke kunnet holde ferien. Og så er reglerne jo, at man skal oplyse, hvis man har en ekstra indtægt, så det gjorde jeg, siger hun.

Hun mistede ressourceforløbsydelse i en måned, så hendes fagforening FOA hjalp hende med at klage, og Ankestyrelsen gav hende medhold. Nu har hun fået pengene tilbage.

Lene Storgaard er glad for den hjælp, hun har fået fra sin fagforening, men vred på kommunen og sundhedssystemet.

- Fra det øjeblik man kommer til skade og tror man kan få hjælp, får man en brat opvågning. Man skal ikke kun slås med sine smerter og skade, men også med lange ventelister, som gør det sværere at beholde sit job. Man står alene mod systemet, der ser på én med meget kritiske briller, som om man kun vil snyde og bedrage, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.