Sygehus retter ind: Nu må ansatte gå til læge i arbejdstiden

Region Sjælland betaler nu 762 kroner tilbage til en ansat, der ikke kunne få fri til at gå til læge.
Det må ikke koste noget i løn eller fritid, hvis man som ansat skal til speciallæge i arbejdstiden, slår en ny dom fast.
Det må ikke koste noget i løn eller fritid, hvis man som ansat skal til speciallæge i arbejdstiden, slår en ny dom fast. Modelfoto: Iris/Scanpix

Det var en uklarhed i de lokale arbejdstidsregler, der for tre år siden fik Region Sjælland til at forlange, at en ansat skulle arbejde timerne af, hvis hun ville have fri til at gå til læge.

Det forklarer regionens HR-direktør, Marianne Evers, efter at Avisen.dk i dag kan fortælle, at en ny dom har slået fast, at regionen overtrådte den ansattes rettigheder.

- Vi betaler nu de 762 kroner tilbage, som medarbejderen mistede i indtægt ved at gå til undersøgelsen. Samtidig vil vi indskærpe overfor de lokale arbejdspladser, at de skal stå i de lokale arbejdstidsregler, at medarbejderne har ret til at gå til lægen i deres arbejdstid, hvis det ikke er muligt at gøre det i fritiden, siger Marianne Evers til Avisen.dk.

Sagen handler om en ansat på et kontor på Roskilde Sygehus, der skulle til en undersøgelse på Slagelse Sygehus på grund af en tarmlidelse og bad om fri til det.

Men hendes chef ville ikke have, at hun brugte arbejdstid på lægebesøget og forlangte, at hun skulle bruge timer fra sin såkaldte flexkonto på i stedet. Hun skulle altså arbejde timerne af senere.

Når chefen kunne få den tanke, at den ansatte skulle arbejde timerne af senere, skyldes det en uenighed om tolkningen af de lokale arbejdstidsregler, siger Marianne Evers.

- Det er et princip i vores retningslinjer, at de ansatte så vidt muligt skal planlægge speciallægebesøg uden for deres arbejdstid. Hvis det ikke kan lade sig gøre, skal de have fri med løn til det. Det har ikke stået klart nok i de lokale regler i dette tilfælde, siger hun.

Regionen vil nu indskærpe reglerne over for de lokale arbejdspladser.

- Dommen slår fast, at reglerne er uændrede, men vi vil nu sende en mail ud til arbejdspladserne om, at man skal være opmærksom på at få principperne klarlagt i de lokale arbejdstidsregler, siger Marianne Evers.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.