Livsfarlig folkesygdom koster samfundet 32 milliarder årligt

Især mænd er uvidende om de mest almindelige symptomer på diabetes. Det skal der laves om på, mener Diabetesforeningen, der også tilbyder en test af éns risiko for at få sygdommen, som ubehandlet er livsfarlig.
Overvægt og usund levevis er noget af det, der kan give diabetes.
Overvægt og usund levevis er noget af det, der kan give diabetes. Claus Bech Andersen, Scanpix

Alt for få danskere kender deres diabetesrisiko og symptomerne på type 2-diabetes. Det er alvorligt, for ubehandlet er sygdommen livsfarlig.

Det påpeger Henrik Nedergaard, direktør i Diabetesforeningen, på baggrund af en undersøgelse, som foreningen har fået foretaget blandt et repræsentativt udsnit af voksne danskere som optakt til Verdens Diabetesdag i dag.

De fleste mænd uvidende om symptomer

Undersøgelsen viser blandt andet, at det er under halvdelen af danske mænd, der kender de mest almindelige symptomer på type 2-diabetes. De tegn, man skal være opmærksom på, er: øget tørst og væskeindtag, hyppig vandladning, træthed, dårlig heling af sår og synsforstyrrelser.

 - Det er mildest talt farligt at gå rundt med en uopdaget type 2-diabetes. For sygdommen kan bringe alvorlige følger med sig som nyresvigt, hjertesygdom, blindhed og amputationer. Især hvis man ikke får behandling, forklarer Henrik Nedergaard.

Han konstaterer, at der især er en udfordring i at få informeret mænd, så de går til læge, hvis de har symptomer.

Test dig selv!

Diabetesforeningen har brugt Verdens Diabetes dag til at tilbyde gratis risikotest ved over 200 arrangementer fordelt over hele landet. Man kan selv tage risiko-testen på diabetes.dk: www.diabetes.dk/testdigselv.

- Alle bør kende deres diabetesrisiko. Det er forudsætningen for, at man enten kan forebygge, at man udvikler sygdommen eller – hvis man allerede har type 2-diabetes – forebygge alvorlige følgesygdomme, påpeger Henrik Nedergaard.  

 Der er også god samfundsøkonomi i at få sygdommen opdaget og under kontrol i tide.

Diabetes koster nemlig det danske samfund 31,8 milliarder kroner ifølge beregninger fra Diabetesforeningen. I det tal udgør produktionstab som følge af sygdommen den største post: 13,2 milliarder kroner. Plejesektoren står for 6,4 milliarder, posten ’yderlige omkostninger’ 5,6 milliarder, sundhedsudgifter 5,5 milliarder og medicinudgifter 1,1 milliarder kroner.

600.000 vil være ramt i 2025

288.000 danskere ved, at de har type 2-diabetes, men derudover skønnes 200.000 danskere at have sygdommen uden at vide det.

Yderligere 750.000 danskere skønnes at have et forstadie til type 2-diabetes. Antallet af diabetikere er ifølge Diabetesforeningen fordoblet på 10 år, og 600.000 danskere vil ifølge foreningens fremskrivning have en diabetesdiagnose i 2025.  

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.