Større bøder for at svine, tak! Danskere trætte af skrald i gaden

Et flertal af danskere mener, straffen for at efterlade skrald i det offentlige skal sættes op.
Danskerne vil have hårdere straffe for skraldesvineri. Men antallet af bøder, der rent faktisk bliver uddelt,  ligger på et meget lavt niveau, viser opgørelse fra Miljøstyrelsen. 
Danskerne vil have hårdere straffe for skraldesvineri. Men antallet af bøder, der rent faktisk bliver uddelt,  ligger på et meget lavt niveau, viser opgørelse fra Miljøstyrelsen.  Foto:Bax Lindhardt/Scanpix/Arkiv

Tomme pizzabakker, cigaretskodder og engangsservice ligger og flyder i gader og parker. Og det er et stort problem, mener et stort flertal af danskerne ifølge en ny måling. Hele 72,2 procent af adspurgte vil have større bødestraffe for at svine i naturen.

Meningsmålingen er lavet af analysebureauet Wilke for Avisen.dk. 1021 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år har i målingen tilkendegivet deres mening om skrald i det offentlige rum.

I dag koster det typisk 1.000 kroner at smide et stykke papir eller en tom øl-dåse på gaden, men det beløb skal altså sættes op ifølge flertallet på 72,2 procent. 

26,1 procent mener, det er et mindre problem, men at der godt kunne strammes op. Kun 1,8 procent ser ikke noget problem med svineriet. De mener, folk generelt gør, som de skal.

Dansk Folkeparti synes, det er en god ide med hårdere straffe til skov- og parksvinene. 

DF: Ja til hårdere straffe

- Jeg kan godt forstå, folk er irriterede over affald, der bliver smidt rundt omkring. For det er ikke i orden, siger folketingsmedlem og miljøordfører Pia Adelsteen (DF). 

Hun så gerne, bøderne blev sat op, da det vil give en præventiv effekt, forklarer hun. Men det kræver, at politiet gør en aktiv indsats og får bødeblokken op, når folk smider skrald. 

- Kan man uddele bøder for trafikforseelser, burde man også gøre det i forhold til svineri i det offentlige, siger Pia Adelsteen. 

Sammenlignet med bøder i trafikken ligger politiets for henkastet affald på et meget lille sted.

Det er ikke muligt at få et præcist overblik over, hvor mange bøder, der er udskrevet til private borgere, da der ikke findes opgørelser, der alene dækker henkastning af affald, oplyser Rigspolitiet til Avisen.dk. 

Men ifølge en opgørelse fra Miljøstyrelsen, der løbende får indberetninger fra politikredsene, blev der sidste år kun udskrevet én bøde for henkastning af affald. Og kun 36 de sidste otte år. 

I 2008 blev der uddelt 17 bøder for henkastning af affald, og siden har niveauet ligget på 1-4 bøder om året. Det viser opgørelsen fra Miljøstyrelsen, der dog understreger, at det reelle antal bøder kan være højere, da der kan være sager, politikredsene ikke har indberettet. 

Borgmester: Højere bøder er ikke løsningen

Teknik- og Miljøborgmester i København, Morten Kabell (EL), finder det problematisk med mængden af skrald og affald, der hober sig op i hovedstadens gader, pladser og parker. 

Det koster hvert år Københavns Kommune 200 millioner kroner at holde byen ren. En del af de penge ville Morten Kabell hellere bruge på serviceforbedringer andre steder. 

Men han mener ikke, at strengere bødestraffe vil løse problemet.

- Vi skal i stedet for forsøge at påvirke holdningen til det at smide affald på gaden. Og så skal vi gøre det nemt for københavnerne at komme af med deres affald, lyder det fra Morten Kabell. 

Han fortæller, at der i Københavns Kommune blandt andet er lavet nye affaldsspande, der er bedre egnet til pizzabakker, og forsøg med nye typer affaldsspande til områder med meget natteliv og fulde mennesker. 

Opgiver selv at udskrive bøder 

Tidligere på året søgte Københavns Kommune om lov til at kunne uddele bøder til borgere, der sviner.

Forslaget var en del af den såkaldte frikommune-ordning, hvor udvalgte kommuner kan søge dispensation fra de statslige regler. 

Men ideen om, at kommunen selv skulle udskrive bøder, er nu taget af bordet, da der ikke var opbakning fra andre kommuner i ordningen, melder Københavns Kommune.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.