Grafiker skiftede til gadefejer: Det kan de da ikke flytte til Kina

Rasmus Bredde skiftede egentlig fra grafiker til gadefejer, fordi jobbet lød sikkert. Det gør det ikke længere.
Foto: Scanpix

"Dem, der tager beslutningerne, er så langt væk fra os, at de ikke ser konsekvenserne af deres handlinger – eller også er de ligeglade. Det er ikke deres kollegaer, der erstattes af nyttejobbere. De kender ikke nogen, der fejer gader, renser lokummer eller brænder ukrudt. For dem er et par ledige hænder et par ledige hænder. Derfor bliver det nemt at overlade opgaverne til arbejdsløse, og dermed taber arbejdet endnu mere status."

Sådan skriver Rasmus Bredde i et debatindlæg på information.dk.

Selv er han egentlig uddannet grafiker, men da hans job røg under finanskrisen, skiftede han spor. Fuldstændig. Det var nemlig umuligt at få et job i branchen, og da stillingen som specialarbejder i gaderenholdelsen - eller gadefejer - blev slået op, slog han til.

"Jeg kan huske, jeg tænkte: Gadefejning, det kan de da ikke flytte til Polen eller Kina," skriver han i indlægget på information.dk.

Alligevel har han måttet sande, at virkeligheden er en anden. For selvom folk tilsyneladende sviner mere, og affaldsbunkerne vokser i København, så oplever han, at der fra regeringen og kommunen stilles stadigt større krav til fagets effektivisering.

"De kalder det omprioriteringsbidrag, omstillingsstrategi eller moderniseringsprogram. Vi kalder det det, vi synes, det er, nemlig nedskæringer. Forestillingen om, at vi trods mange ekstra tons affald hvert år kan effektivisere yderligere, er forrykt. Der er grænser for, hvor hurtigt vi kan rydde Strøget lørdag morgen. Ligesom der er grænser for, hvor mange bleer en pædagog kan nå at skifte på en dag," skriver han i sit indlæg på information.dk.

Her peger han blandt andet på, at der i stigende grad bruges korttidsansatte, ligesom flere kommuner i stigende grad overlader arbejdet til "nyttearbejdere".

I dag føler han sig derfor ikke sikker i sit job, og mener derfor, det er nødvendigt at råbe politikerne op.

"For hvad er alternativet? At se på, mens flere og flere kommuner overlader faglært og ufaglært arbejde til private eller arbejdsløse i nyttejob? Nej, vel?," skriver han i sit indlæg på information.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.