Statsministeren på kongres: Flere skal væk fra offentlig forsørgelse

Vi skal have flere unge i praktik, og flere ud på det private arbejdsmarked. Det afslører statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) før afgørende forhandlinger med fagbevægelsen.
Lars Løkke Rasmussen (V) afslører, at han vil have fokus på det private arbejdsmarked og flere unge i praktik, når der efter nytår kommer afgørende forhandlinger med fagbevægelsen og arbejdsgiverne.
Lars Løkke Rasmussen (V) afslører, at han vil have fokus på det private arbejdsmarked og flere unge i praktik, når der efter nytår kommer afgørende forhandlinger med fagbevægelsen og arbejdsgiverne. Arkivfoto: Claus Bech/Scanpix.

Nu bliver lidt af sløret løftet for, hvad regeringen gerne vil forhandle med fagbevægelsen og arbejdsgiverne om efter nytår.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) oplyser, at der ved de såkaldte treparts-forhandlinger skal tales om:

  • At få flere unge i praktik og i uddannelse
  • At få flere ud på det private arbejdsmarked
  • At få flere væk fra offentlig forsørgelse

Oplysningerne kommer fra statsministeren under hovedorganisationen FTF's kongres på Frederiksberg i dag.

Under en tale på kongressen sagde statsministeren til de delegerede fortrinsvis fra den offentlige sektor:

- Hovedfokus ved treparts-forhandlingerne bliver på det private arbejdsmarked. På at sikre et sundt og konkurrencedygtigt privat arbejdsmarked. Det kommer også jer i den offentlige sektor til gode.

Derudover slog Lars Løkke Rasmussen fast, at der i hvert fald bliver to emner, som han vil være meget optaget af under de kommende forhandlinger:

- Vi skal se på, hvordan flere unge får en praktikplads. Og vi skal se på, hvordan virksomheder - også når demografien på længere sigt går os mere imod - får den arbejdskraft, som de har brug for.

Måske ja til indslusningsløn

Efter talen i kongressalen på Frederiksberg kom Lars Løkke Rasmussen med nogle få kommentarer til den fremmødte presse. Her slog han fast, at der under treparts-forhandlingerne også skal være fokus på, hvordan man får flere væk fra offentlig forsørgelse og i arbejde.

Konkret stiller regeringen sig meget åben over for at se på en eller anden form for indslusningsløn til alle de flygtninge, der kommer til landet.

- Vi skal finde en eller anden model - måske indslusningsløn, hvor vi kan få flygtninge hurtigt i arbejde. Her må fagbevægelsen også være med til at tage et ansvar, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Fagbevægelsen er bange for, at indslusningsløn vil føre til en glidebane, hvor flere og flere kommer til at gå for en meget lav løn - altså en timeløn på under 100 kroner.

Svarede ikke på kritik

Lars Løkke Rasmussen forholdt sig ikke til, at formanden for FTF, Bente Sorgenfrey, lige havde sagt til ham på kongressen:

- Der er økonomisk råderum til forskning og uddannelse, så drop nu de besparelser!

Lars Løkke Rasmussen kommenterede heller ikke til, at Bente Sorgenfrey lige havde sagt:

- Jeg håber virkelig, at statsministeren vil benytte lejligheden til at vise lønmodtagerne, at han anerkender deres indsats og tager vare på deres kompetenceudvikling, deres arbejdsmiljø – og forsvarer deres arbejdspladser imod social dumping.

Ganske vist roste Lars Løkke Rasmussen offentligt ansatte til skyerne med følgende humoristiske bemærkning til dem:

- Langt de fleste af jer får ros for den ydelse, I yder. Tænk hvis vi i vores branche også fik det!

Men han var åbenbart ikke til sinds at forholde sig til fagbevægelsens kraftige kritik. Statsministeren slog dog flere gange fast i sin tale, at han meget gerne vil samarbejde med fagbevægelsen.

- Jeg noterede mig, at LO og FTF ved det just overståede folketingsvalg ikke pegede på en bestemt kandidat. Det tager jeg som en udstrakt hånd.

- Fra min side rækker jeg gerne hånden frem, sagde Lars Løkke Rasmussen og konkluderede:

- Vores samfund er bygget på sten på sten på sten af samarbejde. Og når vi skal videre, må vi gøre det sammen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.