Konservative: Feriepenge skal udbetales med det samme

Feriepenge skal direkte ned i lønmodtagernes lommer og ikke en tung tur omkring staten. Det mener Konservative. Ønsket møder modstand fra Venstre og fagbevægelsen.
Ferie er noget, lønmodtagerne selv skal finde ud af at spare op til. Det er ikke noget, staten på formynderisk vis skal tage sig af, mener Konservative. Partiet vil have nedlagt statens forvaltning af feriepenge. 
Ferie er noget, lønmodtagerne selv skal finde ud af at spare op til. Det er ikke noget, staten på formynderisk vis skal tage sig af, mener Konservative. Partiet vil have nedlagt statens forvaltning af feriepenge.  Arkivfoto: Richard Sylvestersen/Scanpix.

Lønmodtagerne er voksne mennesker, som godt selv kan finde ud af at spare op til ferie. Derfor skal ansatte have deres feriepenge direkte og hurtigt. Det nuværende statslige system for feriepenge er alt for bøvlet og tungt.

Det er budskabet fra Rasmus Jarlov, som er beskæftigelsesordfører for Konservative.

Han og partiet ønsker, at timelønnede fremover skal kunne få deres feriepenge udbetalt direkte med lønnen.

Det vil for manges vedkommende betyde over 1.000 kroner mere udbetalt hver måned, da feriepengene beregnes som 12,5 procent af lønnen.

- Det nuværende system, hvor der skal betales ind til den statslige FerieKonto, er en mærkelig konstellation, som jeg ikke kan se formålet med, siger Rasmus Jarlov til Avisen.dk og fortsætter:

- Det er formynderisk. FerieKontoen betyder jo, at du skal ansøge staten om at få dine egne penge.

- Det svarer til, at at staten også skulle stille krav om, at du skal have en julegavekonto, en huslejekonto og så videre. Jeg kan ikke se, hvorfor ferie er så speciel en ting, at staten skal blande sig i det.

Han forsikrer, at Konservative kun ønsker at nedlægge den statslige administration af feriepengene. Den foregår i dag via ATP. Partiet vil ikke røre ved, at lønmodtagerne har lovkrav på at få 12,5 procent oveni lønnen som feriepenge.

En kold skulder fra Venstre

I regeringspartiet Venstre afviser beskæftigelses-ordfører Hans Andersen forslaget om løbende udbetaling af feriepenge. Det vil sende et forkert signal, mener han.

- Der skal ikke herske tvivl om, at man skal holde ferie. Alle har brug for at få ladet batterierne op en gang imellem, og derfor skal feriepenge bruges til at holde ferie for og ikke alt muligt andet.  Der er gode grunde til, at ferie og feriepenge er særligt beskyttet af danske og internationale regler, siger Hans Andersen til Avisen.dk.

Han peger på, at EU-regler kan stå i vejen for Konservatives forslag.

- Løbende udbetaling af feriepenge vil, så vidt jeg ved, ikke være lovligt i forhold til EU's direktiv om arbejdstid, siger Hans Andersen.

Hans Andersen påpeger, at regeringen i august nedsatte et udvalg under Beskæftigelsesministeriet. Udvalget skal senest til efteråret 2016 komme med forslag til, hvordan man kan få et mere moderne feriesystem

- Vi vil vente og se, hvad udvalget peger på, før vi melder ud om, hvad vi vil. Men vi er optaget af, at systemet skal være mere enkelt for arbejdsgivere og lønmodtagere at forstå og bruge, siger Hans Andersen, og fortsætter:

- Vi skal have gjort op med det forskudte danske ferieår, hvor der kan gå op til 16 måneder mellem optjening af feriepenge og udbetaling af dem.

Med andre ord er han opsat på at se på en måde, som man kan fremrykke udbetalingen.

LO: Dårligt forslag

Konservatives forslag møder hård modstand i LO-fagbevægelsen. Næstformand Arne Grevsen skriver til Avisen.dk:

- Det er rigtig godt, at Jarlov og Konservative har begrænset indflydelse på dansk politik! For deres forslag giver ingen mening.

Arne Grevsen peger på, at når timelønnede nu får penge sat ind på FerieKonto, er det for at sidestille dem med månedslønnede, der som regel får ferie med løn.

- Grunden til, at timelønnede får feriepenge er, at de så har pengene, når de reelt afvikler ferien. Det er jo at sidestille med andre, der får løn under ferien. Jeg kan på ingen måde se, hvorfor timelønnede skulle gå glip af den fordel, skriver Arne Grevsen.

Han frygter, at lønmodtagerne kan komme i klemme, hvis Konservative får gennemført sit ønske.

- En stor ulempe ved de konservatives forslag er, at arbejdsgiveren nemmere vil kunne presse de ansatte til ikke at holde ferie, hvis der ikke er et system, der underbygger afholdelse og tilsvarende sørger for udbetalinger, skriver Arne Grevsen, og fortsætter:

- Ferie skal være en ret for lønmodtageren, og ikke noget han/hun år efter år skal diskutere med arbejdsgiveren.

Hos arbejdsgiverne i Dansk Arbejdsgiverforening (DA) ønsker man ikke at kommentere Rasmus Jarlovs ønske. DA henviser til det arbejde, som udvalget vedrørende Ferieloven er i gang med.

Del af vigtige forhandlinger

Rasmus Jarlov ønsker, at fremtiden for feriepengene bliver en del af de forhandlinger, som fagbevægelsen, arbejdsgiverne og regeringen indleder i det nye år. De såkaldte treparts-forhandlinger.

- Jeg håber, at feriepengene kommer med i trepartsforhandlingerne. For der er jo noget at vinde for både lønmodtagere og arbejdsgivere ved at afvikle det nuværende system, siger Rasmus Jarlov.

I dag bliver der indbetalt feriepenge til FerieKonto for omkring én million lønmodtagere.

- Det giver arbejdsgiverne ekstra administration at indbetale penge til FerieKonto i stedet for at styre det selv, og det giver også borgerne unødigt besvær, siger Rasmus Jarlov.

Ifølge Konservative får hver ottende lønmodtager ikke udbetalt de feriepenge, som de har krav på. Enten fordi de glemmer det, eller løber sur i processen med at få ansøgt om pengene.

Arne Grevsen fra LO ønsker ikke feriepenge inddraget i treparts-forhandlingerne.

- Jeg mener ikke, det hører hjemme i trepartsforhandlingerne. Beskæftigelsesministeren har allerede nedsat et udvalg, med tidligere højesteretspræsident Børge Dahl som formand, som er i fuld gang med at se på hele den danske ferieordning, skriver Arne Grevsen.

Rasmus Jarlov oplyser, at han, inden Folketinget går på sommerferie næste år, vil fremsætte et beslutningsforslag om afskaffelse af FerieKonto. Et ønske som partiet deler med Liberal Alliance.

Feriepenge på spil for en million ansatte

Konservative ønsker at nedlægge hele systemet for administration af feriepenge.

Ideen er, at timelønnede ansatte skal have deres feriepenge udbetalt direkte sammen med lønnen. I stedet for som nu hvor feriepenge kommer omkring FerieKonto, før de bliver udbetalt.

Fakta om feriepenge

Alle lønmodtagere har lovkrav på feriepenge.

Feriepenge beregnes som 12,5 procent af lønnen.

I 2014 var 968.000 lønmodtagere omfattet af Feriekonto.

Administrationen varetages af ATP.

Udgifterne til ATP's administration var 77 millioner kroner i 2014. Det svarer til 80 kroner pr. lønmodtager.

Kilder: Ferieloven og ATP.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.