Skolelærer: Drop skolefotos for de fattiges skyld!

Skolefotos, der løber op i næsten 400 kroner, lægger et voldsomt pres på ressourcesvage forældre. Det mener skolelærer og landsforeningen for Skole og Forældre.
Skolefotos presser de fattigste forældre, mener skolelærer Bibi Graves.
Skolefotos presser de fattigste forældre, mener skolelærer Bibi Graves. Foto: Privat

Med vandkæmmet hår og det stiveste puds står skolebørn i disse uger klar foran linserne og siger "appelsiiiin". Det er en fast tradition, men ressourcesvage forældre gruer hvert eneste år for det årlige skolefoto. De føler sig nemlig presset til at købe den store billedpakke, og det er et stort problem. Det mener skolelærer Bibi Graves fra Hvidebækskolen i Kalundborg.

I et interview i Fagbladet Folkeskolen siger hun:

- Det virker som om, de forældre, der har penge nok, sagtens kan sige: 'Nej tak - vi behøver ikke billeder', mens forældre med få ressourcer føler sig pressede til at give deres børn en af de større pakker, så børnene ikke føler sig uden for fællesskabet. Og jeg synes, vi skal spørge os selv, om en velfærds-institution som folkeskolen skal være med til at lægge det pres, siger Bibi Graves til Fagbladet Folkeskolen.

Den billigste løsning er et rent klassefoto til 70 kroner, men hvis der også skal enkeltbilleder af barnet, kan pakken løbe op i næsten 400 kroner. Og for visse familier er det penge, der er bedre brugt på mad eller tøj. Men når man fravælger skolefotos, føler forældre, at de svigter børnene. Det siger formand for landsforeningen for Skole og Forældre, Mette With Hagensen.

- Der er sådan et implicit pres i forhold til skolefotos, hvor forældrene tænker, at når det nu tilbydes, så skal vi have det. Også selvom man ikke har lyst eller penge til det. Og det er ikke rart at være den forældre, der siger til deres barn, at det har vi ikke råd til, siger Mette With Hagensen til Folkeskolen.

Jeg kan da bare knipse et par billeder med min iPhone

Bibi Graves mener, at man i stedet bare burde lade klasselæreren tage et billede med sin iPhone af klassen, der derefter kan uddeles ganske gratis. Hvis forældre så ønsker små portrætbilleder, må de så selv tage kontakt til skolefotografen. 

I August kunne Avisen.dk fortælle, hvordan skolestarten er svær for forældre med få midler. De har blandt andet svært ved at købe basale ting som skoletaske og penalhus.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.