KAOS MED KÆRESTEPENGE

Sjursen om kærestepenge: Kommuner må betale ved kasse et

Formanden for Rådet for Socialt Udsatte vil have landets kommuner til at hoste op med penge til arbejdsløse kontanthjælpsmodtagere, der er blevet trukket i hjælpen, hvis der vel at mærke er sket fejl i deres sager.
Jann Sjursen (til venstre), der er formand for Rådet for Socialt Udsatte, synes, at det er beklageligt, at kommunerne behandler sager om gensidig forsørgelsespligt forskelligt. Ifølge ham bør kommunerne betale ved kasse et, hvis der er sket fejl i en sag.
Jann Sjursen (til venstre), der er formand for Rådet for Socialt Udsatte, synes, at det er beklageligt, at kommunerne behandler sager om gensidig forsørgelsespligt forskelligt. Ifølge ham bør kommunerne betale ved kasse et, hvis der er sket fejl i en sag. Casper Christoffersen/Arkiv/Scanpix

Tidligere folketingsmedlem og nuværende formand for Rådet for Socialt Udsatte blander sig nu i debatten om gensidig forsørgelsespligt.

Han mener, at landets kommuner bør tilbagebetale penge til arbejdsløse kontanthjælpsmodtagere, der er blevet trukket i hjælpen, hvis der vel at mærke er sket fejl i deres sager.

- Når nu fejlene er lavet, så må der rettes op på dem. At der er en diskussion mellem stat og kommune om, hvem der skal betale regningen, det er ligegyldigt for borgerne. Kommunerne må betale ved kasse et, siger Jann Sjursen.

LÆS OGSÅ: EL til Henrik Dam: Tag ansvar for kærestepenge-kaos

Formanden for Rådet for Socialt Udsatte undrer sig over, at landets kommuner ikke behandler kontanthjælpsmodtagernes sager og klager ens.

- Jeg synes, at det er beklageligt, at så mange kommuner har lavet fejl i sagsbehandlingen blandt andet i forhold til at partshøre de samlevende, siger han.

LÆS OGSÅ: Borgmester: Vi har fejlet i sager om kærestepenge

- Fra et borgersynspunkt er det ikke tilfredsstillende, uddyber han.

Fejl i hundredvis af sager i hovedstaden

Talsmanden for samfundets udsatte er ikke den eneste, der undrer sig over det kaos, der lige nu hersker i landets kommuner.

I mange af landets kommuner har der været tvivl om, hvordan reglerne om gensidig forsørgelsespligt skulle forvaltes. Flere steder er der begået fejl i forvaltningen, og det har fået flere kommuner til at betale penge tilbage til kontanthjælpsmodtagere.

LÆS OGSÅ: Til grin? Kommuner må punge ud til samlevende

Kommunerne har med andre ord indrømmet, at deres afgørelser har været ugyldige på grund af fejl.

Københavns Kommune er hjemkommune for over 1.000 par, der er ramt af reglerne om gensidig forsørgelsespligt.

LÆS OGSÅ: Kommune i brev til borger: I boller sammen

Reglerne betyder groft sagt, at kærester skal forsørge hinanden i tilfælde af, at den ene bliver arbejdsløs, selvom de ikke er gift. Mange par har nægtet at følge reglerne, fordi de fandt dem urimelige.

Ifølge kommunens foreløbige gennemgang er der 1.104 samlivssager i Københavns Kommune, og kommunen indrømmer, at der er sket såkaldte processuelle fejl i hundredvis af sager.

LÆS OGSÅ: Kærestepar fanget i kontanthjælps-lotto

"Det er bare de skide kontanthjælpsmodtagere"

Senest har Enhedslisten på Christiansborg forlangt end kulegravning af kaosset.

- Når man ser ud over landskabet og mængden af fejl, tegner der sig et billede af, at nogen har tænkt, at det bare er de skide kontanthjælpsmodtagere, så der kan vi gøre, som vi vil, sagde Finn Sørensen til Avisen.dk tidligere i dag torsdag.

LÆS OGSÅ: Annette tabte i kontanthjælps-lotto: Jeg synes, det er øv

Han kalder nu beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) i samråd om sagen.

Avisen.dk afventer en kommentar fra ministeren.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.