KAOS MED KÆRESTEPENGE

Sandra får ret om kærestepenge: Har kostet mine børn dyrt

Arbejdsløse Sandra er ikke skilt fra sin eks-mand. Derfor er hun ikke omfattet af reglerne om gensidig forsørgelse. Men det ville hendes kommune ikke tro på, og det har været dyrt - især for hendes tre børn.
Sandra og hendes kæreste kan være glade for, at Sandras eks-mand nægter at blive skilt. Det betyder nemlig, at de nu får ulovligt trukken kontanthjælp tilbage fra kommunen. Det er ikke Sandra og kæresten på billedet.
Sandra og hendes kæreste kan være glade for, at Sandras eks-mand nægter at blive skilt. Det betyder nemlig, at de nu får ulovligt trukken kontanthjælp tilbage fra kommunen. Det er ikke Sandra og kæresten på billedet. Scanpix/Arkiv/Søren Steffen

Sandra er 37 og mor til tre.

Indtil for få dage siden har hun og kæresten været ramt af reglerne om gensidig forsørgelsespligt for samlevende, fordi Sandra er på kontanthjælp.

Men Sandra har klaget over afgørelsen, og Ankestyrelsen har givet hende ret. Kommunen skal derfor betale trukken kontanthjælp tilbage.

- Jeg har sagt det lige fra starten, men kommunen ville ikke tro på mig. Da jeg fik brevet fra Ankestyrelsen tænkte jeg: Hæ. Jeg har ret, siger Sandra, der i virkeligheden har et andet fornavn.

Hun vil ikke stå frem, fordi hun frygter, at det vil skade hendes sag.

Sandra har ikke fået pengene i hånden, så hun tør næsten ikke tro på, at hun får dem.

- Jeg er egentlig ligeglad med pengene. Det vigtige er, at mine børn nu får det lidt lettere. Det har været hårdt at skulle sige nej til slikkepinde og fødselsdagsfester, forklarer hun.

Ingen fest for 16-årig datter

Sandra er en af mange kontanthjælpsmodtagere, der er blevet nægtet fuld kontanthjælp. For en forsørger som hende lyder kontanthjælpen på 14.416 kroner om måneden før skat.

Ironisk nok har hendes eks-mand ikke villet lade sig skille. Og det kommer nu Sandra og hendes nuværende kæreste til gode.

- Det er lidt ironisk, men den er god nok, siger Sandra.

Selvom hun får penge tilbage fra kommunen, er hun ikke jublende lykkelig. Hun føler nemlig, at det er hendes børn, der har betalt prisen.

- Min datter fyldte år den 19. en måned, men jeg fik først kontanthjælpen den 21. samme måned, fordi kommunen var lang tid om at lave modregningen. Derfor kunne jeg ikke give hende en fødselsdagsfest på dagen. Det var synd, siger Sandra.

"Løkke, det er noget pis"

Sandra undrer sig over, at Venstres statsministerkandidat Lars Løkke Rasmussen mener, at der er guld af hente hos landets kontanthjælpsmodtagere.

- Mine børn har gået i genbrugstøj i et års tid. Mine egne sko er 16 år gamle. Der er altså ikke ret mange penge at hente hos os, siger Sandra.

Hun frygter, at mange arbejdsløse ikke har kræfter til at klage over ugyldige afgørelser.

- Hvis du for eksempel er ordblind og ikke ved, at du kan klage mundtligt, så er du jo tabt, siger den 37-årige mor til tre.

Når hun får pengene fra kommunen, skal de primært bruges til at betale gæld.

- Jeg har fået mange rykkere, fordi jeg har betalt min regninger for sent, så pengene skal gå til at dække det hul, som kontanthjælpsreformen har sendt mig ned i, siger hun.

- Flere steder bliver jeg nu sendt på som en dårlig betaler, og hvordan skal jeg få ændret det billede? spørger kontanthjælpsmodtageren, der ikke kan arbejde, fordi hun blandt andet lider af sygdommen lupus.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.