KAOS MED KÆRESTEPENGE

Kærestepenge-koks: Nu skal 1.700 sager gennemgås

De mange fejl i sager om gensidig forsørgerpligt får nu Københavns Kommune til at melde ud, at samtlige 1.702 sager skal gennemgås. Det kan betyde penge retur til kærestepar på kontanthjælp.
Over 1.700 københavnske par på kontanthjælp vil få deres sag om gensidig forsørgerpligt kigget igennem endnu engang - og hvis der er sket fejl, får de penge tilbage.
Over 1.700 københavnske par på kontanthjælp vil få deres sag om gensidig forsørgerpligt kigget igennem endnu engang - og hvis der er sket fejl, får de penge tilbage. Scanpix / modelfoto

Over 1.700 københavnske kærestepar, der er ramt af arbejdsløshed, kan nu se frem til at få deres sag om gensidig forsørgerpligt set igennem igen.

Kommunen har nemlig besluttet at trække i arbejdstøjet og hurtigst muligt gennemgå samtlige sager om gensidig forsørgerpligt for samlevende, hvor der kan være sket fejl. Det oplyser Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

- Jeg synes, at det er den helt rigtige beslutning at gå alle sagerne igennem, når der nu har været så meget rod. For hvis der er sket fejl, skal borgerne jo have deres penge tilbage, siger Sisse Marie Berendt Welling til Avisen.dk.

Hun er er medlem af Københavns Kommunes beskæftigelses- og integrationsudvalg for SF.

"Borgerne er blevet taget som gidsler"

Beslutningen kommer, efter at Kommunernes Landsforening (KL) torsdag sendte et brev ud til samtlige kommuner, der vejleder dem til at tilbagebetale kontanthjælp til de par, hvor der er sket "væsentlige sagsbehandlingsfejl" i sagerne.

De par, der ender med at få genoptaget deres sag, vil blive oplyst om det i et brev fra kommunen.

- Borgerne er blevet taget som gidsler i de her sager. Det er godt, at alle sagerne bliver gået igennem, så hver enkelt borger ikke skal til at klage selv, siger Sisse Marie Berendt Welling.

Beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) er også godt tilfreds.

- Jeg er glad for, at der nu er kommet afklaring, så vi kan genoptage sagerne og få skabt afklaring og ro om sagerne, siger hun i pressemeddelelsen fra Københavns Kommune.

"Den største forvaltningsmæssige skandale"

Hun forventer, at kommunens sagsbehandlere vil have gennemgået samtlige sager i slutningen af april, men hvis opgaven viser sig at være mere omfattende end ventet, vil alle sager først være gennemset i slutningen af maj.

De mange fejl i sagerne om gensidig forsørgerpligt og kommunernes meget forskellige håndtering af dem har også fået folketingspolitikere til at kræve handling fra beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S).

- Ministeren må lægge politisk pres på landets borgmestre, så de sørger for, at borgerne får de penge, som de har krav på, sagde Charlotte Dyremose, der er beskæftigelsesordfører for Det Konservative Folkeparti, tidligere fredag til Avisen.dk.

Finn Sørensen, der er socialordfører for Enhedslisten, har kaldt sagen for "den største forvaltningsmæssige skandale i nyere tid".

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.