KAOS MED KÆRESTEPENGE

Kommentator: V har lavet iskold kalkule i sag om arbejdsløse

En politisk kommentator vurderer, at det er en iskold kalkule, der er skyld i, at Venstre ikke blander sig i debatten om forskelsbehandling af arbejdsløse. Partiet vil ikke fedtes ind i "en kompliceret møgsag", lyder det.
Venstres ledelse er "iskold", når det kommer til kontanthjælpsmodtagere, der er ramt af gensidig forsørgelsespligt for samlevende. Sådan lyder analysen fra en politisk kommentator.
Venstres ledelse er "iskold", når det kommer til kontanthjælpsmodtagere, der er ramt af gensidig forsørgelsespligt for samlevende. Sådan lyder analysen fra en politisk kommentator. Scanpix/Arkiv/Nils Meilvang

Avisen.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Venstres beskæftigelsesordfører.

Redaktionen vil gerne spørge Hans Andersen, hvad han mener om, at arbejdsløse bliver forskelsbehandlet ude i kommunerne i sagen om gensidig forsørgerpligt.

- Du skal ikke vente længere på Hans. Beklager, skriver Hans Andersens rådgiver.

LÆS OGSÅ: EL: Kærestepenge-sag er en skandale

Ifølge Troels Mylenberg, der er chefredaktør på Fyns Amts Avis, vil Venstre helst blande sig udenom.

- Det er en iskold kalkule, der handler om ikke at få blod på tøjet. Kommunerne og regeringen må tage skraldet. I Venstre tør politikerne ikke løbe risikoen, siger den politiske kommentator, der kalder sagen "en kompliceret møgsag".

LÆS OGSÅ: Minister til borgmestre: I piver over kærestepenge

Møgsagen er sagen om gensidig forsørgelsespligt. Arbejdsløse kontanthjælpsmodtagere, der har en kæreste, som kan forsørge dem, er blevet trukket i kontanthjælp siden 2014.

Men mange kommuner har lavet alvorlige fejl i sagsbehandlingen, hvilket betyder, at kommunerne nu må betale kontanthjælpen tilbage. Det har flere kommuner hidtil nægtet at efterbetale. Altså sker der en forskelsbehandling af kontanthjælpsmodtagere.

LÆS OGSÅ: K til minister: Pres kommuner til at betale kærestepar

"For meget at tabe"

Troels Mylenberg vurderer dog, at de arbejdsløse vælgere er så lille en gruppe, at Venstre godt kan tillade sig ikke at bekende kulør.

LÆS OGSÅ: Kærestepenge-bombe: Nu skal kommuner hoste op

- Det havde set anderledes ud, hvis der var tale om bil- eller boligejere. Venstre har desuden nok at se til med hensyn til at forklare, hvad det moderne kontanthjælpsloft er. Partiet dukker i forvejen hovedet, siger den politiske kommentator.

- Flere arbejdsløse undlader at stemme, og de, der stemmer, sætter typisk ikke kryds ved Venstre. Der er for meget at tabe, hvis Venstre blander sig, uddyber han.

LÆS OGSÅ: Nyt brev afslører: Stop udbetaling af kærestepenge

Avisen.dk har talt med flere kilder i Venstres folketingsgruppe, der mener, at det er et demokratisk problem, at vælgerne ikke ved, hvor Venstre står i sagen om gensidig forsørgelsespligt. De vil dog ikke selv stå frem.

"DM i abekast"

Blandt landets lokalpolitikere har der været stor frustration over, at partierne bag kontanthjælpsreformen - alle partier med undtagelse af Enhedslisten - har forholdt sig så passivt.

LÆS OGSÅ: Lovligt? Kommuner tilbageholder trukne kærestepenge

Sisse Marie Berendt Welling (SF) fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i Københavns Kommune har tidligere langet ud efter beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S).

- Det vil klæde ministeren at tage sin del af ansvaret i stedet for at lege DM i abekast. Gensidig forsørgerpligt er ikke en kommunal opfindelse, sagde SF'eren til Avisen.dk den 19. marts.

S blander sig også udenom

Avisen.dk har også forgæves forsøgt at få en kommentar fra Pernille Rosenkrantz-Theil (S), der er formand for Beskæftigelsesudvalget i Folketinget. Hun henviser til Lennart Damsbo-Andersen, der er partiets beskæftigelsesordfører.

LÆS OGSÅ: Til grin? Kommuner må punge ud til samlevende

- Flere socialdemokrater har lavet samme kalkule, som de har i Venstre. De står ikke i kø for at udtale sig, fordi det er en møgsag. Det er ikke klædeligt, men sådan er det, siger politisk kommentator Troels Mylenberg.

Avisen.dk ville gerne have haft en kommentar til sagen fra Pernille Rosenkrantz-Theil, men hun vil ikke medvirke.

- Det er ikke mig, der er ordfører, skriver socialdemokraten i et skriftligt svar.

LÆS OGSÅ: Kontanthjælpskoks: Bethina får 48.500 tilbage fra kommunen

V: Ingen kommentarer

Venstres pressetjeneste oplyser, at beskæftigelsesordfører Hans Andersen ikke har mulighed for at kommentere sagen på grund af påskeferien. Inger Støjberg, der er partiets politiske ordfører, henviser til Hans Andersen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.