Sidste tjans på Danish Crown: Hvad gør Klaus nu?
Aftenholdet på Danish Crown i Faaborg smider knivene for sidste gang i dag. Produktionen flytter til England, og 113 mennesker er fyret. Klaus Rosenkilde er en af dem.
Slagterilukninger har præget det danske arbejdsmarked de senere år. Danish Crowns produktion i Faaborg skal lukke ned, og i dag er sidste arbejdsdag for det første hold af fyrede medarbejdere.
Slagterilukninger har præget det danske arbejdsmarked de senere år. Danish Crowns produktion i Faaborg skal lukke ned, og i dag er sidste arbejdsdag for det første hold af fyrede medarbejdere. Foto: Morten Stricker, Scanpix/arkiv


Aftenholdet på Danish Crown-slagteriet i Faaborg vidste godt, det ville komme. For allerede i januar meldte slagterigiganten ud, at produktionen i den sydfynske by lukker og flytter til Bugle i England med millioner af støttekroner i ryggen.

Alligevel var medarbejderne noget rystede, da de efter påske fik slutdatoen af fabrikschefen.

- Der har gået rygter om en masse ting, og vi havde fået en forhåbning om, at vi ville kunne arbejde i hvert fald hen over sommerperioden. Men tirsdag efter påske fik vi at vide, at de ville lukke aftenholdet med otte ugers varsel. Selvom vi var blevet lovet 12 uger. Der stod vi, en masse frustrerede medarbejdere, hvad skulle der lige ske?

Sådan siger Klaus Rosenkilde, der har arbejdet hos Danish Crown siden 2011. Hans kone arbejder også på aftenholdet. Ingen af dem ved, hvad de skal nu.

- Vi er begge to uden arbejde nu. Heldigvis er vores børn store, siger Klaus Rosenkilde.

Det grå guld? Ahrr!

Der er blevet oprettet en jobbank for de afskedigede medarbejdere, som får hver 7.500 kroner i gennemsnit til efteruddannelse og omskoling. Klaus Rosenkilde kan nu ikke helt se sig selv på skolebænken.

-Så starter det her uddannelsespulje-noget op, og al ære og respekt for det. Men hvad skal man, spørger han.

Han er ikke opsat på, at gå i gang med en ny uddannelse. For det er svært, når man har tjent en god årsløn på slagteriet, og når man ikke er helt ung længere.

- Jeg er 48 år gammel. Hvad kan jeg lige gøre, hvis jeg skal i gang med noget nyt? Jeg har siddet til nogle snakke med jobcentret, og kurser? Ja det ser godt ud, at de får folk på kurser, men altså... Og så taler de om voksenlærling, men med mine 48 år? Jeg er vant til at tjene 440.000 om året ved at knokle på akkord. Og så at skulle gå ned til 18-19.000 om måneden som voksenlærling, og det tager tre et halvt år. Så er jeg 51. Man taler meget om det grå guld, men ahhrr, siger Klaus Rosenkilde.

Provokerende at de kan rykke til England

De medarbejdere, der er sagt op, står først i køen til job som ferieafløsere på slagterierne i Horsens, Blans og Herning, hvor der er behov for ekstra kræfter hen over sommeren. Men det er en stakket frist, og der er langt fra Faaborg, hvor Klaus Rosenkilde og hans kone bor:

- Det er svært, meget svært. Vi tænker: Hold da op, hvad gør vi nu ikke. Hernede på Sydfyn er der jo ikke meget.

Han synes, der bliver gjort alt for lidt politisk for at sikre, at job som hans kan blive i Danmark:

- De står alle sammen og råber og skriger, men hvor er virksomhederne til os i Danmark? Jeg bliver meget provokeret af, at de kan få tilskud til at oprette en virksomhed i England, siger han.

To pølser og en sodavand

Der har ikke været meget humør hos aftenholdet de seneste uger, fortæller Klaus Rosenkilde.

-Det er helt nederen. Ingen gider lave noget. Og ved du hvad, vi får som afslutning? DC siger farvel til os med to pølser og en sodavand du. Og vi har lavet så meget for dem. De kunne da have givet os fri med timeløn i stedet. Så kunne vi have siddet stille og roligt og taget afsked med hinanden. Den respekt kunne jeg godt have ønsket.

Når aftenholdet i dag går hjem, er der stadig 200 ansatte tilbage i Faaborg. Næste fyringsrunde kommer formentlig efter sommerferien. Sidste mand skal være ude af døren i første halvdel af 2016.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.