Er din branche på vej ned?

Det går konstant den forkerte vej i nogle brancher, viser ny opgørelse. Ansatte i taberbrancher gør klogt i at uddanne sig, lyder rådet.
Papirindustrien og trykkerierne skranter sammen med en række andre brancher, viser ny opgørelse.
Papirindustrien og trykkerierne skranter sammen med en række andre brancher, viser ny opgørelse. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix/arkivfoto.

Selv om den økonomiske krise er forbi, og flere kommer i job, er der nogle brancher, der hænger i bremsen. Og de vil efter alt at dømme blive hængende, selv om der nu kommer et opsving.

Det fremgår af en opgørelse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet. Ifølge opgørelsen er der ni brancher inden for industrien, hvor det set over de seneste 20 år er gået støt den forkerte vej.

Se hele listen her.

Det gælder blandt andre slagterier, trykkerier, glas- og betonindustrien. Både målt på antallet af job og økonomi går det overordnet set kun en vej i de brancher: Nedad!

Eksempelvis er antallet af jobbet på trykkerier faldet med ikke mindre end 38 procent fra 2008 til 2013. Til sammenligning er antallet af job i en vinderbranche som medicinal-industrien i samme periode steget med ikke mindre end 19 procent.

I taberbrancherne er der ingen udsigt til jobfremgang - uanset et generelt opsving. Det fortæller Frederik I. Pedersen, som er chefanalytiker ved Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og står bag opgørelsen.

- Uanset om der er krise eller ej, vil retrætebrancherne opleve et fortsat, nedadgående pres på beskæftigelsen. Især ufaglærte og folk med få kvalifikationer i de brancher risikerer at miste deres job, siger Frederik I. Pedersen.

Udlandet presser dem væk

Når en slagterikoncern som Danish Crown flytter slagter-arbejde ud af Danmark, hænger det nøje sammen med, at koncernen er under stort pres fra konkurrenter i udlandet. Og netop ånden i nakken fra konkurrenterne i udlandet er ofte årsagen til, at det går dårligt i taberbrancherne.

- De her virksomheder er generelt under et stort pres på grund af international konkurrence. Hvis de ikke formår at skabe et produkt af højere kvalitet eller optimere produktionen, så får de svært ved at klare sig fremover, forklarer Frederik I. Pedersen.

Uddannelse, uddannelse...

I fagforbundet 3F nikker man genkendende til, at det går  dårligt i nogle brancher. Og hvad gør man så, hvis man er i en af taberbrancherne?

- Vi råder folk til at efteruddanne sig så meget som muligt eller eventuelt uddanne sig helt ud af branchen og over i en anden, siger Jens Peter Christensen, som er formand for 3F's støberiudvalg.

Opdateret viden og kunnen er en god forsikring, hvis man som ansat bliver fyret fra en skrantende virksomhed.

- Det giver ro i maven, hvis man hele tiden sørger for at efteruddanne sig. På den måde øger man chancen betragteligt for, at man kan bruges i en anden virksomhed, siger Jens Peter Christensen.

Samme toner anslår chefanalytiker Frederik I. Pedersen.

- Selv om beskæftigelsen nu stiger generelt, må vi regne med, at der på et eller andet tidspunkt kommer en krise igen. Og så kan uddannelse være meget værd, når det gælder om at beholde jobbet, siger Frederik I. Pedersen.

Fusioner må der til

En af de brancher, der gennem mange år har blødt job, er den grafiske. Eksempelvis gik antallet af ansatte på trykkerier fra rundt regnet 12.000 i 2008 til 7.000 i 2013. Det fremgår af tal fra Danmarks Statistik.

- På grund af digitalisering og udflytning af opgaver til udlandet har vi længe været presset i trykkeri-branchen, fortæller Palle Rosendahl, som er formand for foreningen for arbejdsgivere inden for den grafiske industri, Grakom.

Han har forskellige bud på, hvordan trykkerier og andre grafiske virksomheder skal klare sig.

- Der skal nogle fusioner til i branchen og mere samarbejde mellem virksomheder. Det handler om at gøre arbejdet mere effektivt, så man kan klare sig i konkurrencen, siger Palle Rosendahl.

Medarbejderne på trykkerierne skal have meget efteruddannelse, hvis det står til Palle Rosendahl.

- Vi er i branchen nødt til at gøre meget ud af at oplære og efteruddanne ansatte, så de hele tiden er klar til at bruge den nyeste teknologi. Det er der heldigvis stor bevidsthed om både blandt arbejdsgivere og lønmodtagere, siger Palle Rosendahl.

Danmark god til omstilling

Selv om det kan være hårdt at være i en taberbranche, er der i hvert fald én ting, man kan glæde sig over. Det er, at vi i Danmark er ret gode til at kompensere for, at det går skidt i nogle brancher.

- Set over mange år er vi i Danmark gode til at omstille os og udvikle vores produkter. Hvert eneste år lukker og opstår der jo hundredetusinder af job i Danmark, siger Frederik I. Pedersen.

Hele opgørelsen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd kan læses her.

Taberbrancher

Ni brancher inden for industrien har det skidt, når man ser på deres økonomi og beskæftigelse over de seneste 20 år. Det viser en ny undersøgelse udarbejdet af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Det drejer sig om følgende:

  • Fødevareindustrien
  • Drikkevareindustrien
  • Tobaksvareindustrien
  • Tekstil- og læderindustrien
  • Papirindustrien
  • Trykkerier
  • Glas- og betonindustrien
  • Fremstilling af metal
  • Fremstilling af skibe og andre transportmidler
  • Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd  (AE). Rådet har lavet en gennemgang af industriens brancher målt over de seneste 20 år. Målt på den økonomiske udvikling har AE opdelt  brancherne i vækstbrancher (her benævnt vinderbrancher), stabile brancher og retrætebrancher (her benævnt taberbrancher). Se hele listen over brancher her. Læs AE's rapport her.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.