Taberbranche: Vi er her også om ti år!
Trods fyringer og lukninger er der tro på, at der fortsat vil være slagterier i Danmark om ti år. Det værste er overstået, vurderer fagforbund.
Slagterierne er ovre det værste, så hold gerne op med at tale branchen ned. Sådan lyder opfordringen fra fagforeningsmand.
Slagterierne er ovre det værste, så hold gerne op med at tale branchen ned. Sådan lyder opfordringen fra fagforeningsmand. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix/arkivfoto.


Slagterier lukkes, og slagtere fyres. Gang på gang bliver slagterierne udråbt til at være en branche på vej ud i mørket. Senest i en opgørelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Men de fleste slagterier skal nok overleve, og man kan godt anbefale unge at søge job på slagterier. Det mener Jim Jensen, som er forbundssekretær på slagter-industriområdet i Fødevareforbundet NNF.

- Vi er ovre det værste, og branchen er her også om ti år, siger Jim Jensen og uddyber:

- Jeg tror, at de helt store tilpasninger i form af fyringsrunder eller lukninger af slagterier er ved at være overstået. Så længe landmændene i Danmark producerer slagtesvin, vil der være slagterier i Danmark, siger Jim Jensen.

Han er faktisk så sikker på branchens fremtid, at han godt tør anbefale unge at søge ind på Danish Crown-slagterierne i for eksempel Horsens, Holsted eller Ringsted.

- Hvis man i skolen oplever, at det her med det boglige ikke er ens spids-kompetence, så kan det være en god idé at søge ind på et slagteri. Du kan regne med ordnede forhold, og at du i modsætning til mange andre steder får faste arbejdstider, hvilket jo er godt for familie- og fritidslivet, siger Jim Jensen.

Tal branchen op

Jim Jensen ønsker, at slagterierne gør mere for at få dansk arbejdskraft.

- Jeg er ekstremt glad for, at vi har mange medlemmer på slagterierne, som har lang vej hjem på weekend (altså udlændinge, red.). Men jeg kunne godt tænke mig, at slagterierne tager et større ansvar på sig for at tiltrække og fastholde lokal arbejdskraft. Det vil styrke branchen at vise samfundssind på den måde, siger Jim Jensen.

Han mener, at landbruget og arbejdsgiverne på slagterierne bør gør mere ud af at tale branchen op.

- Når landbruget og arbejdsgiverne hele tiden råber op om, at vi skal have bedre rammevilkår og lister masser af trusler mod erhvervet op, så bekræfter man billedet af en branche på vej ned. Hvorfor ikke fremhæve de gode ting? Og at vi er her i morgen og om ti år? spørger Jim Jensen.

faktaboks

Gennem mange år er der blevet færre og færre ansatte på landets slagterier. Nye tal tyder på, at antallet af slagteriarbejdere er ved at stabilisere sig.

Antallet af slagteriarbejdere:

Januar 2013: 8.170

Juli 2013: 8.398

Januar 2014: 7.838

Juli 2014: 7.995

Januar 2015: 7.544

Juli 2015: 7.582

Kilde: Medlemstal for slagteriarbejdere hos Fødevareforbundet NNF. Næsten alle slagteriarbejdere er medlemmer af fagforbundet, så udviklingen i antallet af medlemmer på slagterierne er retvisende for den samlede udvikling.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.