Administration 

S-bagland i oprør: Mette F.'s asylpolitik er DF-light

Mette Frederiksen får på puklen fra dele af sit bagland for at medvirke til stramninger i asylreglerne. Vi skal ikke være DF-light, siger Morten Ryom.  (Foto: Foto: Bax Lindhardt, Scanpix.)

Kredsformand og folketingskandidat advarer om risiko for medlemsflugt, hvis S fortsætter strammerkursen overfor flygtninge. Morten Ryom kalder den nye kurs for DF-light. Men i Tønder roser et byrådsmedlem partitoppen for at tage hånd om asylpresset

I Aalborg mener den socialdemokratiske folketingskandidat Morten Ryom, at det er hul i hovedet, at hans parti lægger stemmer til historisk stramme asylregler. I Aarhus mener en kredsformand, at Mette Frederiksen og integrationsordfører Dan Jørgensen går lige til grænsen for, hvad man som socialdemokrat kan stramme overfor flygtninge.

I Roskilde er et skuffet socialdemokratisk byrådsmedlem faret på Facebook for at protestere mod stramningerne. Og på både partilederens og partiets Facebook-sider efterlyser vælgere en god forklaring på, at Socialdemokraterne bakker op om stramningerne på blandt andet familiesammenføring og en lavere integrationsydelse.

Med andre ord er der en protestbølge på vej i det socialdemokratiske bagland over Mette Frederiksens kurs i asylpolitikken.

Nogen vil melde sig ud

Formanden for cirka 600 medlemmer af Aarhus Østkreds, Arne Teglgaard, advarer partitoppen mod at fortsætte strammerkursen uden at lytte til kritikken.

- Vi kan ikke lægge stemmer til yderligere stramninger. Så kan jeg godt forestille mig, at nogen vil melde sig ud af partiet, siger Arne Teglgaard.

Kredsformanden pointerer, at mange socialdemokrater oplever det som om, at strammerkursen skal tilfredsstille højrefløjen og få potentielle vælgere tilbage fra Dansk Folkeparti. Men hvad nytter det at vinde DF-vælgere, hvis man samtidig mister socialdemokratiske kernetropper, fordi de ikke længere kan genkende deres eget parti, spørger han.

Arne Teglgaard oplever, at de socialdemokratiske partisoldater ryster på hovedet over, at Mette Frederiksen og udlændingeordfører Dan Jørgensen kan godkende at nedsætte integrationsydelsen til næsten ingenting og nikke til, at det skal tage tre år før visse grupper af flygtninge kan få familiesammenføring.

- Vores medlemmer har ikke noget imod, at der kommer tusind flere flygtninge, og de mener, at de skal behandles ordentligt. Samtidig hører jeg nogen være bange for, at en nedsat integrationsydelse kan øge kriminaliteten, siger han og tilføjer, at han ikke er ude i et ærinde om, at Danmark bare skal åbne grænserne for alle.

DF-light-vejen er ikke socialdemokratisk

Godt og vel hundrede kilometer nord for Aarhus er folketingskandidaten Morten Ryom gal i skralden over måden, man behandler asylansøgerne på. Og at hans parti lader stå til.

- Jeg synes ikke, at den DF-light-model, som nogen i partiet synes vi skal køre, er vejen frem. For mig er det bare ikke en pæn måde at behandle flygtninge på. Der er ikke nogen, der flygter for sjov, siger han.

Ligesom Arne Teglgaard tror han, at partiets kurs i asyl-politikken meget let kan give bagslag.

- Jeg kan virkelig mærke, at folk i baglandet er meget utilfredse. Folk, som jeg ser som ærkesocialdemokrater og som har været medlemmer hele deres liv, siger, at de overvejer at melde sig ud, siger Morten Ryom og pointerer, at han taler om mere end en håndfuld alene i hans nordjyske valgkreds.

Støjbergs praleri er skræmmende

Den unge Morten Ryom, der er håndværker og tidligere formand for Erhvervsskolernes Elev-Organisation, savner at høre sin partiformand og andre fra S-toppen give Inger Støjberg et modspil. Når hans parti skælder og smælder over DF-kursen i ældrepolitikken, bør det også kunne lade sig gøre at smække til Integrationsministeren, mener han.

- Vi har en integrationsminister, der ligesom praler af, at vi har nogle stramninger, der bevæger sig på kanten af love og konventioner. Det er saftsuseme skræmmende. Det er en sørgelig udvikling for Danmark. Der mangler noget seriøst modspil til Inger Støjberg og Dansk Folkeparti på asyl-området, siger han.

Han efterlyser, at partitoppen tager initiativ til at formulere en grundlæggende socialdemokratisk flygtningepolitik, der ikke dikteres af højrefløjen men af socialdemokratisk hjerteblod.

-  At man kan sige til lille Magdalene på seks år "vi ved godt, at din mor er i Syrien og er ved at blive bombet af både russerne, amerikanerne, franskmændene og af Assad selv, men du må altså vente tre år på at få din mor herop". Det er forkert, mener Morten Ryom.

Efterlyser ny S-flygtningemodel

Det er især de markante stramninger på reglerne for familiesammenføring, der får Morten Ryom op i det røde felt.

- Vi skal da hjælpe flygtninge med at få deres familier herop. Og det skal med i en ny socialdemokratisk flygtningemodel, siger han.

Morten Ryom advarer om, at de nye flygtningestramninger vil spænde ben for integrationen på sigt.

- Vi skal begynde at integrere dem, så snart de sætter en fod over grænsen. Det kan da godt være, at de skal rejse hjem igen, men der går måske syv eller femten år, inden der er nogenlunde stabilt i Syrien. Så skal vi da give dem lov til at få job og yde noget i stedet for at spærre dem inde i telte ude i Thy. Det virker som hul i hovedet på mig. Hvis der er mennesker, der kommer til det her land og gerne vil være en del af et fællesskab, skal de dæleme have lov, siger han.

- Det rammer hårdt, og det rammer især et parti som Socialdemokraterne, fordi vores essens er, at vi sætter mennesker over penge. Så gør det her altså ondt. Det går mig meget på, siger Morten Ryom.

Han pointerer, at han ellers er kisteglad for Mette Frederiksen.

- Hun er jo en aalborgpige, og jeg er glad for Mette. Men jeg er ikke tilfreds med linjen i asylpolitikken og ville ønske, at partitoppen gad tage en tur rundt i partiforeningerne og diskutere med os, lyder det.

Tager man et kig på Facebook, dukker der også flere protestråb op. Et skuffet byrådsmedlem noterer, at han mindre og mindre kan se sig selv i partiets flygtningepolitik.

- Jeg krummer tæer over den mangel på medmenneskelighed og fatter ikke I lægger jer så tæt op af DF. Det er da ikke socialdemokratisk politik, lyder den kritiske opdatering fra en kvinde på Mette Frederiksens Facebook-væg.

Strammerlinje får opbakning i Tønder

Men det er langt fra alle i baglandet, der er utilfredse. Palle Graversgaard, der er medlem af partiets hovedbestyrelse for Region Sydjylland og medlem af Tønder kommunalbestyrelse, bakker helhjertet op omkring Mette Frederiksens linje.

- Vi er et bredt folkeligt parti, og vi skal skabe tillid og tryghed og tage borgernes bekymring alvorligt. Mange er bekymrede, og det er nødvendigt at bremse op for, at vi kan følge med. Så jeg er helt enig med partitoppen i deres tiltag, siger Palle Graversgaard.

Han henviser til, at kommunerne også skal kunne følge med.

- I Tønder skal vi tage imod 100 uledsagede flygtningebørn, og vi har i forvejen 400 flygtninge. Det er 500 flygtninge i en kommune med 30.000 indbyggere. På lokalt plan gør vi alt for at være humane og løse en samfundsopgave på den bedst mulige måde, siger han.

Ro og opbakning i folketingsgruppen

Heller ikke i den socialdemokratiske folketingsgruppe er der uro over partiets medvirken til asylstramningerne, forlyder det fra flere kilder.

Den nye partiledelse tager ansvar i en helt særlig situation, og oplevelsen er ifølge kilder, at Mette Frederiksen tager både borgmestre, bagland og gruppe i ed i forhold til det, som partitoppen mener er nødvendig og ansvarlig politik i en helt ekstraordinær situation.

Sådan ændres vilkårene for flygtninge i Danmark

Regeringen fremlægger om kort tid et lovforslag, der på mange områder forringer vilkårene for asylansøgere og anerkendte flygtninge i Danmark. Målet er at færre skal søge asyl.

Dansk Folkeparti, Konservative, Liberal Alliance og Socialdemokraterne ventes at stemme for, mens Radikale, SF, Alternativet og Enhedslisten vil stemme imod.

Lovforslaget betyder blandt andet:

Den økonomiske hjælp til asylansøgere nedsættes. Mulighed for at beslaglægge værdigenstande til dækning af udgifter i forbindelse med underhold.

Ringere mulighed for ophold. Kravene for at opnå permanent opholdstilladelse skærpes. Kortere opholdstilladelser til flygtninge i stedet for de fem års opholdstilladelse de får i dag.

Flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus får først ret til familiesammenføring efter 3 år i stedet for 1 år, som det er i dag.

Staten betaler ikke længere rejsen for familiesammenførte til herboende flygtninge.

Asylansøgeres mulighed for indkvartering i selvstændige og særlige boliger uden for centrene afskaffes.

Nyheder

Lone Scherfig:

Høster stor ros

portræt mand
Nyheder

Højeste niveau siden 2001

portræt mand
Nyheder

Harvey Weinstein:

Voldtægtssag skal gå om

logo med bogstaver
Helt vildt

Video: Kræftsyg immigrant

vinder næsten 10 milliarder

traktor
Nyheder

29 kvæstet i traktorulykke

portræt kvinde
Nyheder

Von der Leyen:

Starten på en ny EU-æra

menneskemængde i New York
Nyheder

300 propalæstinensere

anholdt i New York

logo bogstaver
Krimi

Løsladt i mørklagt terrorsag

Mand og kvinde
Kendte

Badehotellet samlet igen

portræt mand
Nyheder

Penge skal

trække flere soldater

portræt mand
Kendte

Video: Overrasker

i Løvernes Konge

Nyheder

Nu er det helt slut

Nyheder

Justitsministeren afbryder 1. maj-tale

Lægebil i fart
Nyheder

Tømrer død - faldt ned fra stillads

Nyheder

Stjerner nomineret til Årets Reumert

Side på politibil
Krimi

Skud på politistation:

Betjent frifundet 

Kvinde og præst ved dåb
Kongelige

Prinsesse får ikke en krone

Kongeskibet Dannebrog
Nyheder

Her går Kongeparrets sommertogt hen

mand med fuldskæg i jakkesæt og slips
Kendte

Bedemanden fra TV:

Så meget har han tabt sig

Nyheder

Partier vil bruge milliard på at forbedre Arne-pension

Mette Frederiksen portræt
Debat

Dyrby: Kære Mette, giv os et kæmpe projekt, der gør os alle stolte

løbere på bro
Nyheder

Broløb kan give kø på vejene

Mand kigger ind i kameraet
Bøger

Paul Auster er død

Pakning med medicin
Sundhed

Novo banker prisen ned på omdiskuteret medicin

Changpeng Zhao
Nyheder

Tidligere topchef

idømmes fængsel 

fra pressemødet
Nyheder

Værnepligt til kvinder

og flere skal aftjene

En byggeplads
Nyheder

Har krævet sit

første dødsoffer

Overvågningsbillede
Krimi

Politiet: Hvem er han?

Meget kraftig røg over havneområde
Krimi

Brand på skib

påvirker hele byen

Søren Mørch og Ritt Bjerregaard.
Kendte

Efterlader millioner:

Her er arvingerne

Skibet omgivet af røg
Krimi

Brand i skib:

Sådan opstod den

Kong Frederik og dronning Mary ankommer sammen
Kongelige

Mary og Frederik

bød på frokost

Stig Tøfting i profil på dyster baggrund.
Kendte

Tøftings voldssag:

Offer er væk

hakket kød
Nyheder

Frygter flere smittede

efter salmonellaudbrud

En auktionshammer
Nyheder

Ansatte byder selv:

Vil se på lovgivningen

en mand
Kendte

Andreas Mogensen: 

- Jeg var svimmel

og havde hovedpine

en mobil med en app
Krimi

EasyPark får millionbøde

bygninger
Krimi

Mistænkeligt forhold:

Kvinde ført bort i DNA-dragt

to personer
Film og TV

Derfor fik Otilia og Aurland ikke hinanden

et par vinker
Nyheder

Kræftramte kong Charles på arbejde igen

en campingplads
Nyheder

Corona Camping

ryddes helt

en akutlæge i fuld fart
Krimi

I kritisk tilstand - faldt ud af væltende kran

et skilt med logo
Nyheder

Danish Crown-fyrede

får EU-millioner

to træbygninger
Krimi

Søn sigtes for drabsforsøg på sin mor

en kupon
Nyheder

Brugte en 10'er ekstra:
Vandt stor milliongevinst

to piger leger
Nyheder

Stort dansk børnetøjsfirma er begæret konkurs

biler i brand
Krimi

Flammer æder flere biler

en kvinde og børn i strandkanten
Nyheder

DMI: Det bliver varmt

en mobiltelefon med en besked
Nyheder

Hyler sirenen
på din mobil?

en person med en mobiltelefon i hånden
Krimi

Pas på: Denne type

svindel er eksploderet

en mand
Nyheder

To partier vil ændre i minkaftalens erstatning

stort politiopbud på en vej
Nyheder

Fire betjente

dræbt i skyderi

i amerikansk forstad

et royalt par
Kongelige

55-årig dansk prins

er blevet far igen

en minister på en talerstol
Nyheder

Minister: Dansk Folkeparti gik langt over stregen med deepfake-video

en bøfsandwich
Nyheder

Hædret restaurant
er gået konkurs

en mand kigger på fotografen
Kendte

Tommy Ahlers 
bliver formand

kongeparret
Kongelige

Kongeparret skal mødes med statsminister under statsbesøg

et uheldssted
Krimi

Uheld skaber massiv kø

en H&M-skilt
Krimi

Bilka, H&M og Magasin

er igen dømt ulovlige

Pernille Blume i vandet med badehætte på
Kendte

Pernille Blume

taber penge

Siden af en politibil
Krimi

Dømt for at gå med

kartoffelskræller

Depardieu vinker
Kendte

Depardieu anholdt

Sport

Simon Kjær

stopper

Et skilt ved Bilka
Nyheder

Omsætning runder

70 milliarder kroner

Nærbillede af Felix Smith.
Kendte

Felix Smith

får vikar-job

Filip Ingebrigtsen, Jakob Ingebrigtsen og Henrik Ingebrigtsen  på løbebanen
Sport

Stjernernes far

tiltalt for mishandling

Røg og brandbiler ved en campingplads.
Krimi

Fireårig satte ild -

to campingvogne

brændte ned

Andreas Mogensen i solskin og blå NASA-dragt.
Kendte

Andreas Mogensen

hyldes som en

ægte rockstjerne

Børsen efter branden
Nyheder

15 ton stål forstærker

væggene på Børsen

Politibetjente ved en politibil
Krimi

22-årig fundet - var

ikke set siden lørdag

Alle figurerne fra Badehotellet
Film og TV

Badehotellet: Flere

slutninger i spil

Forskellige plader chokolade.
Nyheder

Hypet chokolade

kommer til Danmark

Portræt af prinsesse Benedikte.
Kongelige

Benedikte fylder 80 år -

sådan bliver hun fejret

Nyheder

Sender ubemandet

rumfartøj til

Månens bagside

En mand i solskin
Nyheder

Lunt forårsvejr

på vej

Nyheder

Tre døde af tornadoer

portræt kvinde
Kendte

Badehotellets Otilia:

Derfor forlod jeg hotellet

Mand og kvinde
Kendte

Dansedarlingen afslører: 

Det bliver en dreng 

bil i brand
Krimi

Bil i flammer